Ελλάδα

Κομισιόν καλεί Ελλάδα να βελτιώσει την ανταλλαγή πληροφοριών για την τρομοκρατία

b5b06d00e7c08948f5fcc65c5a5d5dc5.jpg
Ακούστε το άρθρο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία να βελτιώσουν την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του σοβαρού εγκλήματος

Η Επιτροπή αποφάσισε την Πέμπτη να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω κράτη-μέλη, λόγω μη συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του λεγόμενου «πλαισίου Prüm». 

Οι αποφάσεις Prüm του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εισήγαγαν το 2008 διαδικασίες για ταχείες και αποτελεσματικές ανταλλαγές δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών σε συγκεκριμένους τομείς. Το πλαίσιο Prüm θεσπίζει κανόνες που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να πραγματοποιούν αναζητήσεις στα αρχεία ανάλυσης DNA, στα συστήματα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων και στις βάσεις δεδομένων ταξινόμησης οχημάτων άλλων κρατών μελών. 

Οι αποφάσεις Prüm θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί πλήρως από τα κράτη μέλη έως τον Αύγουστο του 2011. Τα εν λόγω κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη διασφαλίσει τις αυτοματοποιημένες ανταλλαγές δεδομένων σε τουλάχιστον δύο από τις τρεις κατηγορίες δεδομένων DNA, δακτυλικών αποτυπωμάτων και εθνικών δεδομένων ταξινόμησης οχημάτων. 

Η εφαρμογή των αποφάσεων Prüm αποτελεί σημαντικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού θεματολογίου για την ασφάλεια του 2015. 

Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα τέσσερα κράτη-μέλη έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να απαντήσουν. Μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, το τελευταίο στάδιο πριν από την παραπομπή σε δικαστήριο.

 
 
 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα