Ηλεία

Κομμωτήρια – Πύργος: «Τα μέτρα είναι στην σωστή κατεύθυνση, δεν λείπουν όμως και τα προβλήματα…»

Τι αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου της κομμωτικής για το νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες.
Ακούστε το άρθρο

Η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, υποχρέωσε την πολιτεία να πάρει κάποια δραστικά μέτρα, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα και φυσικά να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές.

Όμως κάποια από τα μέτρα που έχει πάρει, επηρεάζουν τη λειτουργία συγκεκριμένων κλάδων της αγοράς, όπως είναι ο κλάδος των κομμωτών.

Και το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αναφέρουν οι επαγγελματίες, είναι αυτό του Rapid test που χρειάζεται ο πελάτης, για να μπει μέσα στο κατάστημά τους. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και σκέφτονται να κάνουν το Rapid test για να πάνε στα κομμωτήρια για να περιποιηθούν τον εαυτό τους. Πάντως υπάρχουν και κάποια θετικά μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία, όπως είναι η απόφαση της να προμηθεύονται επαγγελματικά προϊόντα βαφής και περιποίησης οι πολίτες μόνο μέσα από τα καταστήματα της κομμωτικής, ενώ ο ίδιος ο κλάδος προχωράει και στην έκδοση της επαγγελματικής ταυτότητας κομμωτή, προκειμένου να περιορίσει το φαινόμενο της «πειρατείας». Δηλαδή άτομα τα οποία δεν είναι κομμωτές, να πηγαίνουν σε σπίτια και να ασκούν αυτό το επάγγελμα, δημιουργώντας φυσικά πολλά προβλήματα στους επαγγελματίες του κλάδου.

Ιωάννης Διονυσόπουλος: «Προχωράει η κάρτα του κομμωτή, θα περιοριστούν τα … βαλιτσάκια»

Ο κος Ιωάννης Διονυσόπουλος πρόεδρος των κομμωτών του νομού Ηλείας και ταμίας στην ομοσπονδία κομμωτών Ελλάδος, τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Πατρίς» για το νομοσχέδιο που … πέρασε το υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με την απαγόρευση πώλησης βαφών και άλλων συναφών προϊόντων από σούπερ μάρκετ και άλλα πολυκαταστήματα, σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν την κάρτα του κομμωτή.  «Περάσαμε στο τελευταίο νομοσχέδιο να μην μπορεί το ευρύ κοινό (βαλιτσάκια) να πηγαίνουν και να ψωνίζουν τις βαφές ή τα επαγγελματικά προϊόντα που είναι αποκλειστικά για τα κομμωτήρια, από καταστήματα όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, Hondos Center και άλλα. Δηλαδή δεν θα μπορεί να ψωνίσει κανείς αν δεν δείξει την επίσημη κάρτα του κομμωτή».

Για το αν υπάρχουν …παραθυράκια τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν κάποιοι ο  κος Διονυσόπουλος τόνισε: «Παραθυράκια πάντα θα υπάρχουν, αλλά πιστεύω ότι θα συμμορφωθούν και οι κομμωτές και τα καταστήματα, αφού το πρόστιμο θα είναι πάρα πολύ μεγάλο». Επίσης για άλλη μία φορά ο κος Διονυσόπουλος ανέφερε ότι κατά την καραντίνα ήταν έντονο το φαινόμενο να πηγαίνουν κομμωτές και κομμώτριες σε σπίτια και να προσφέρουν υπηρεσίες κατ’ οίκον.

«Σίγουρα είναι αλήθεια ότι στην καραντίνα δουλεύανε πάρα πολύ τα βαλιτσάκια και δεν μπορέσαμε να το καταπολεμήσουμε ποτέ. Και τώρα το ίδιο πράγμα γίνεται, αλλά πιστεύω ότι εν μέρει θα το περιορίσουμε. Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός ο κος Γεωργιάδης μας είπε ότι δεν μπορεί να εξαφανίσει την πειρατεία, αλλά θα γίνει προσπάθεια έστω να περιοριστεί, να μην μπορούν δηλαδή να ψωνίσουν τα επαγγελματικά προϊόντα τα οποία προμηθευόμαστε και εμείς, οι λεγόμενοι πειρατές».

Τώρα για το αν τα νέα μέτρα της πολιτείας (αποστάσεις και rapid test για τους ανεμβολίαστους) δημιουργούν προβλήματα στις επιχειρήσεις του κλάδου ο κος Διονυσόπουλος τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε μεγάλο βαθμό.

«Δεν πιστεύω ότι μας δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Πιστεύω ότι είναι καλό ως μέτρο, αφού προστατευόμαστε και εμείς και προστατεύουμε και το ευρύ κοινό. Έχουμε περιορισμό μέσα στα κομμωτήρια, πρέπει να έχουμε μία απόσταση δύο μέτρων, να φοράμε μάσκες, να μην μπαίνουν μέσα στο καθιστικό οι ανεμβολίαστοι, σε αντίθεση φυσικά με τους εμβολιασμένους. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε και τον εαυτό μας, αλλά και τον κόσμο, θα πρέπει να το εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο, που για μένα είναι πολύ καλό».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του κομμωτών Ηλείας αναφέρθηκε στην ανάγκη όλοι οι επαγγελματίες που ασκούν το επάγγελμα της κομμωτικής, να εφοδιαστούν με την απαραίτητη κάρτα ασκήσεως του επαγγέλματος.

«Τώρα όσον αφορά τα μέτρα για τις κάρτες. θέλω να ζητήσω απ’ όλα τα κομμωτήρια, όχι μόνο της Ηλείας, αλλά πανελλαδικά, να πάνε στα κατά τόπους σωματεία τους, να κάνουν εγγραφή, να δώσουν τα χαρτιά τα οποία έχουμε ανακοινώσει, όπως άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, άδεια καταστήματος, φωτοτυπία ταυτότητας και φωτογραφίες, για να εκδοθεί όσο το δυνατόν γίνεται πιο γρήγορα η ταυτότητα του κομμωτή».

Και ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κος Διονυσόπουλος ανέφερε:

«Σε πρώτο στάδιο είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το τελευταίο νομοσχέδιο που έκανε ο κος Γεωργιάδης και τον ευχαριστούμε για αυτό, γιατί πρώτη φορά έγινε κάτι για το κλάδο της κομμωτικής. Πιστεύω όλα θα πάνε καλά, θα το προχωρήσουμε και εμείς.

Επίσης θα ήθελα να δηλώσω ότι για αύριο (σ.σ. σήμερα) το σωματείο κομμωτών Ηλείας δεν θα απεργήσει, επειδή είχαμε πανελλαδική απεργία την προηγούμενη Δευτέρα και είναι λίγο δύσκολο για τους κομμωτές να κλείσουν πάλι αύριο (σ.σ. σήμερα). Οπότε τα καταστήματα των κομμωτών αύριο θα είναι ανοιχτά, τόσο στο νομό Ηλείας, όσο και μάλλον πανελλαδικά. Είναι και μία απόφαση που πήραμε στην ομοσπονδία χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ».

Ταμάρα Λογγινίδου: «Δεν μπορούμε να είμαστε αστυνομικοί»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όμως ήταν και η τοποθέτηση της κας Ταμάρα Λογγινίδου, προέδρου του σωματείου κομμωτών Νάουσας που δήλωσε ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για την είσοδο των ανεμβολίαστων στον χώρο του κομμωτηρίου, δημιουργούν αρκετά προβλήματα στους επαγγελματίες, αλλά και στους πελάτες. «Για τα καινούργια μέτρα έχω να πω ότι από τη στιγμή που εμείς δεν βγάζουμε τη μάσκα μας ούτε για δύο λεπτά στο κατάστημα, καθ’ όλη τη διάρκεια της παροχής υπηρεσιών που προσφέρουμε, είναι άχρηστο να είμαστε αστυνομικοί και να υποχρεώνουμε τον πελάτη να δώσει έξτρα χρήματα για να μπει στον χώρο μας. Εγώ είχα πολλά προβλήματα την περασμένη εβδομάδα πάνω σε αυτό το θέμα, που περίμεναν έξω από το μαγαζί να βγει το αποτέλεσμα, ενώ είχαν ραντεβού στο κομμωτήριο, γιατί αργούν να βγουν αυτά τα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα ο πελάτης να χάνει πολύ χρόνο, όπως φυσικά και εμείς. Είναι άκυρο όλο αυτό το οποίο γίνεται». Όσον αφορά για τη νέα κάρτα που πρέπει να έχουν πλέον όλοι όσοι ασχολούνται με το επάγγελμα της κομμωτικής τόνισε χαρακτηριστικά: «Το κυριότερο με αυτή την κάρτα είναι να καταλάβει ο επαγγελματίας ότι πρέπει να έχει δύναμη. Η δύναμη έρχεται μέσα από τη συσπείρωση και έχοντας την κάρτα και δηλώνοντας ότι με την κάρτα μόνο εγώ είμαι επαγγελματίας και μπορώ να χρησιμοποιώ τα επαγγελματικά προϊόντα, θωρακίζουμε λίγο και το κλάδο μας και το επάγγελμα μας».

Μαρία Σωτηροπούλου: «Συμφωνούμε για τα rapid test, να εφοδιαστούν οι κομμωτές την επαγγελματική κάρτα»

Για το θέμα της κάρτας στους επαγγελματίες της κομμωτικής, αλλά και για τα νέα μέτρα τα οποία έχει πάρει η πολιτεία για την είσοδο στα κομμωτήρια, η κα Μαρία Σωτηροπούλου πρόεδρος του σωματείου κομμωτών Ελλάδος τόνισε στην εφημ. «Πατρις». «Όσον αφορά τα Rapid test και τους όρους που έχει βάλει η πολιτεία, συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση, έτσι ώστε να τελειώσει η Πανδημία. Φυσικά και υπάρχει ένα κόστος για τους πελάτες που θα έρθουν στα κομμωτήρια, ταυτόχρονα όμως με αυτό το κόστος θα πηγαίνουν και σε άλλες εργασίες, οπότε θεωρώ ότι με 10 ευρώ θα μπορούν να πάνε και κάπου αλλού, όπως για τα ψώνια τους, στην εστίαση και αλλού. Όσον αφορά τα επαγγελματικά προϊόντα, ήταν μία πάγια θέση της ομοσπονδίας, η πώληση και η διάθεσή τους να επιτρέπεται μόνο σε επαγγελματίες με ΑΦΜ και με την επαγγελματική ταυτότητα. Και τώρα με τον κορωνοϊό αποδείχτηκε ότι αυτή η ανεξέλεγκτη πώληση σε μη επαγγελματίες ήτανε μοιραία για τους καταναλωτές. Έχουμε πολλά παραδείγματα όπου έχει μεταδοθεί ο ιός από πλανόδιους κομμωτές, γιατί ήταν ανεξέλεγκτα τα πράγματα. Αντίθετα μέσα στα κομμωτήρια με τους ελέγχους που γινόντουσαν δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα κορωνοιού. Οπότε είναι σωστή η απόφασή της Κυβέρνησης να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη εργασία στους πλανόδιους. Τώρα όσον αφορά την κάρτα, έπρεπε να ακολουθεί το τιμολόγιο έτσι ώστε να ταυτοποιείται ότι αυτό ανήκει σε έναν συγκεκριμένο επαγγελματία. Μόνο έτσι ταυτοποιείται το τιμολόγιο του κάθε επαγγελματία. Αυτή η κάρτα θα εκδίδεται από το συλλογικό όργανο και από την ομοσπονδία που εκπροσωπεί τα δικαιώματα των καταστηματαρχών κομμωτών».

Σωκράτης Παναγόπουλος: «Χάνουμε πελάτες λόγω των μέτρων της πολιτείας»

Επίσης ο κος Σωκράτης Παναγόπουλος κομμωτής και αντιπρόεδρος του συλλόγου κομμωτών Ηλείας αναφερόμενος στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κλάδο επισήμανε, καταρχήν για την πειρατεία.  «Είναι δύσκολο να παταχθεί αυτή, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρχουν επαγγελματικά προϊόντα που θα μπορεί να προμηθευτεί κάποιος παράνομος κομμωτής, για να πάει σε ένα σπίτι να εξυπηρετήσει μία πελάτισσα. Να κάνει δηλαδή μία βαφή, γιατί για αυτά τα προϊόντα μιλάμε, ένα ντεκαπάζ. Το θέμα είναι βέβαια μήπως υπάρχουν κάποια παράθυρα όπως το internet, το οποίο θα μπορέσουμε να το πιάσουμε; Γιατί πολλοί μπορεί να προμηθεύονται αυτά τα προϊόντα από το internet. Είναι χιλιάδες τα site που πουλάνε τέτοια προϊόντα».

Για τα rapid test ο κος Παναγόπουλος τόνισε: «Τώρα για τα μέτρα τα οποία έχει επιβάλει η πολιτεία με τις αποστάσεις μέσα στα καταστήματα και όλα τα σχετικά, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Ουσιαστικά διώχνουμε τον κόσμο μας, γιατί λέει ο κόσμος να πάω να δώσω 10 ευρώ συν το κούρεμα; Αδυνατεί να το κάνει αυτό ο πελάτης. Έχει ήδη μειωθεί ο κόσμος που έρχεται στα καταστήματά μας. Από την προηγούμενη Δευτέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα δεν υπάρχει κίνηση. Γιατί οι ανεμβολίαστοι και ιδίως στην Ηλεία είναι πολλοί. Ίσως και πάνω από το 50%. Όταν λοιπόν ο άλλος στη διπλανή πόρτα κουρεύει με 5-7 ακόμη και 10 ευρώ και δεν χρειάζεται ούτε rapid test, ούτε τίποτα, ο πολίτης θα πάει σε αυτόν, δεν θα έρθει σε μας. Όταν έρχομαι εγώ και ζητάω από τους πελάτες τα χαρτιά για να μπουν μέσα στο κατάστημα, αυτοί που δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει αδυνατούν πολλές φορές να δώσουν αυτά τα 10 ευρώ για το Rapid test. Θα φύγει ο πελάτης και δεν θα έρθει στα καταστήματα μας. Αν έχει κάποια δουλειά σε μία τράπεζα μπορεί να το συνδυάσει.

Οπότε μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και για αυτό και το θέσαμε πάνω στο υπουργείο ανάπτυξης που ανεβήκαμε, αλλά η κυβέρνηση είναι ανένδοτη για τα μέτρα αυτά. Δεν το συζητάει καν. Και είμαι σίγουρος ότι αυτά τα μέτρα θα χειροτερέψουν».

Όλη η επικαιρότητα