Ηλεία Συνέντευξη

Κωνσταντίνος Τσαντίλης: Ένας αυτοδίδακτος «μαέστρος» της κουζίνας

Η δουλειά ενός σεφ απαιτεί αγάπη, φαντασία, έμπνευση, εμπειρία και κυρίως μεράκι, προκειμένου να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τις δημιουργίες του. Ο Ηλείος Κωνσταντίνος Τσαντίλης, ανακάλυψε την τεράστια αγάπη του για τη μαγειρική στα 18 του χρόνια και από τότε κυνήγησε το όνειρό του, έχοντας πλέον καταφέρει να αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το δικό του χώρο έκφρασης, το εστιατόριο «Τριάδα», το οποίο έχει κερδίσει ήδη τον κόσμο του Πύργου. Παρακάτω, ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πατρίς» όπου μιλάει για τη σημασία της μαγειρικής στη ζωή του και την επιχείρησή του:

 1. Πως κόλλησες το μικρόβιο της μαγειρικής και σε ποια ηλικία μπήκες για πρώτη φορά στην κουζίνα;
 • Όλοι έχουμε μεγαλώσει μέσα από το φαγητό και μέσα στο φαγητό. Από μικρός παρακολουθούσα την μητέρα μου πως μαγείρευε και μου έκανε από τότε μεγάλη εντύπωση. Από τον στρατό που ήμουν μάγειρας στην ηλικία 18 ετών ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μαγειρική όπου μετά αποφοίτησα στην Αθήνα σε ιδιωτική σχολή.
 1. Τι σημαίνει μαγειρική για σένα;
 • Τρόπος έκφρασης, δημιουργία, έμπνευση.
 1. Θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό με τη μέχρι τώρα πορεία σου στο χώρο;
 • Τυχερό δε θα τον έλεγα. Όταν κάνεις κάτι με πολλή αγάπη και πάθος, κάποια στιγμή θα δικαιωθείς.
 1. Έχοντας περάσει πλέον αρκετά χρόνια μετά το Master Chef στο οποίο συμμετείχες, πως θα χαρακτήριζες τη συμμετοχή σου στο συγκεκριμένο ριάλιτι; Έκανε καλό ή κακό στη ζωή σου;
 • Εδώ μπορεί να με πεις και τυχερό, διότι επιλέχτηκα μέσα από χιλιάδες αιτήσεις. Στο συγκεκριμένο σημείο της ζωής μου θεωρώ πως με βοήθησε αρκετά. Κακό σίγουρα δεν μου έκανε, γιατί να ξέρεις μέσα από την τηλεόραση φαίνεται ακριβώς ο χαρακτήρας σου. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στις δουλειές που κάνω, φέρνει περισσότερο κόσμο κοντά σε εμένα, άρα και περισσότερους πελάτες.
 1. Ποιο είδος κουζίνας βρίσκεται πιο κοντά στις γεύσεις που σου αρέσουν; Πόσο εύκολο είναι το μαγείρεμα διαφορετικών κουζινών; Ποιο σε δυσκολεύει λίγο περισσότερο από τα άλλα;
 • Πιστεύω πως ένας μάγειρας πρέπει πάντα να είναι πολύπλευρος και να μπορεί να δημιουργεί τα πάντα. Νομίζω πως δεν ξεχωρίζω κάποια. Βέβαια αυτό τον καιρό ενημερώνομαι λίγο παραπάνω για τις τάσεις τις Ιαπωνικής κουζίνας. Δε θα το έλεγα εύκολο. Χρειάζεσαι την ανάλογη εμπειρία, ταξίδια, ενημέρωση από διάφορα βιβλία ή και το ίντερνετ στο να ξεκινήσεις να μαγειρεύεις Διεθνείς κουζίνες. Με δυσκολεύει θεωρώ λίγο παραπάνω το σούσι, διότι όπως γνωρίζουμε το σούσι είναι κάτι άλλο. Μια άλλη τέχνη που θέλει εξάσκηση.
 1. Ως Σεφ και ιδιοκτήτης ενός εκ των κορυφαίων εστιατορίων της πόλης και του νομού, την «Τριάδα», τι είναι αυτό στο οποίο δίνεις περισσότερο βάρος;
 • Στις πρώτες ύλες και στη συνέχεια στις τιμές και τη διαφορετικότητα.
 1. Τι σημαίνει «Τριάδα» για σένα και από που εμπνεύστηκες την ονομασία αυτή;
 • Σιτάρι, λάδι και κρασί είναι η Μεσογειακή Τριάδα και αποτελούσε τη διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων. Λόγω αυτού, εμπνεύστηκα και τη συγκεκριμένη ονομασία.
 1. Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σου για το μενού του εστιατορίου σου;
 • Πρέπει να είσαι δημιουργικός και να αγαπάς αυτό που κάνεις.
 1. Σε ένα πιάτο λένε ότι φαίνεται όλο το ταλέντο, η φαντασία και τα συναισθήματα ενός μάγειρα. Πόσο επηρεάζεται το πιάτο όταν έχει έλλειψη των δυο τελευταίων κυρίως;
 • Η συνταγή της επιτυχίας ενός πιάτου είναι η φαντασία, η έμπνευση και η εμπειρία, αλλά κυρίως το μεράκι. Αν μπεις στην κουζίνα με σκοπό να φτιάξεις κάτι απλά για να ικανοποιήσεις την πείνα σου και χωρίς να έχεις το πάθος να προσφέρεις κάτι νόστιμο, νομίζω θα αποτύχεις.
 1. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται ολοένα και περισσότεροι νέοι τρόποι δημιουργίας ενός φαγητού. Πιστεύεις πως η ελληνική κουζίνα θα παραμείνει στις προτιμήσεις των καταναλωτών ή κινδυνεύει από την παγκοσμιοποίηση των τάσεων;
 • Λογικό. Όσο περνούν τα χρόνια η μαγειρική εξελίσσεται. Η Ελληνική κουζίνα όπως και οι άλλες χώρες έχουν κάποιες βάσεις και αρχές, όπου και αυτές χρησιμοποιούνται ακόμα και τώρα στις επαγγελματικές κουζίνες. Πρέπει να κρατάμε τις ρίζες μας.

 1. Υπάρχει κάποιος σεφ, Έλληνας ή ξένος, τον οποίο να θαυμάζεις και όσο το δυνατόν να παραδειγματίζεσαι από αυτόν;
 • Νομίζω πως όχι. Ο καθένας στο είδος του.
 1. Ποια είναι η συμβουλή σου στα νεότερα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με το χώρο της κουζίνας;

Η μαγειρική αποτελεί μια ιδιαίτερη τέχνη που απαιτεί καλές γνώσεις πάνω στις τροφές και τους συνδυασμούς τους, φαντασία, επιδεξιότητα, οργανωτικότητα και ατομική καθαριότητα. Εάν τηρήσουν τα παραπάνω που είπαμε, θεωρώ πως κάποια στιγμή το επάγγελμα θα τους δικαιώσει.

Όλη η επικαιρότητα