Κορινθιακή σταφίδα: Ξεκίνησε η απόσυρση με ρυθμούς… χελώνας

Share

Με ρυθμούς χελώνας ξεκίνησε η απόσυρση των αποθεμάτων της Κορινθιακής Σταφίδας, γεγονός που ναι μεν προκαλεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας  πως πάει προς εκτόνωση η κρίση με την τιμή, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται δεν εγγυάται ότι θα προλάβουν την ημερομηνία για την συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ακόμα και στην περίπτωση που θα δοθεί ένας μήνας παράταση για την παράδοση των τιμολογίων πώλησης της κορινθιακής σταφίδας από τους παραγωγούς, ο χρόνος που απομένει δεν επαρκεί αν συνεχιστεί η απόσυρση με την συχνότητα που ξεκίνησε.

Τα πρώτα 50 πακετοκιβώτια με 20 τόνους φορτώθηκαν μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οδεύουν προς τις αγορές αλλά όμως δεν επαρκεί αφού υπάρχουν 4500 τόνοι που θα πρέπει να έχουν φύγει έως το τέλος Φεβρουαρίου, όπου με βάσει πληροφορίες θα πρέπει να δώσουν οι παραγωγοί τα τιμολόγια με την πώληση της παραγωγής για να μπορέσουν να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

“Έχει φορτωθεί ένα ήδη φορτίο με 20 πακετοκιβώτια συνολικής χωριτικότητας 20 τόνων από προχθές που όμως όπως με ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας αυτής θα μου τα επιστρέψει σε 20 μέρες. Όπως γίνεται αντιληπτό με αυτούς τους ρυθμούς  η απόσυρση είναι στα χαρτιά. Εγώ ως συνεταιρισμός δεν έχω αποθηκευτικά μέσα για να μπορέσω να δώσω στους παραγωγούς. Θα πρέπει να αδειάσουν αυτά να μου τα επιστρέψουν και τα δώσω σε άλλους. Έχω στις αποθήκες 4500 τόνους σταφίδα. Θα πρέπει να φορτώνουμε σε καθημερινή βάση 100 τόνους την ημέρα για να προλάβουμε την ημερομηνία για την συνδεδεμένη αν δοθεί όπως φημολογείται η παράταση του ενός μήνα. Δηλαδή θα πρέπει να φεύγουν πέντε αυτοκίνητα την ημέρα.

Άργησε η απορρόφηση να ξεκινήσει. Αν είχε ξεκινήσει τότε που εμείς το λέγαμε τώρα θα ήταν όλα εντάξει και δεν θα είχε πέσει η τιμή στα 50 λεπτά. Πρέπει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία το Υπουργείο ώστε να αυξηθούν οι ρυθμοί απόσυρσης των αποθεμάτων”, επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών κ Μίλτος Σταυρόπουλος μιλώντας στην εφημερίδα “Πατρίς”.

Η τιμή στο 1,40

Από την πλευρά της Παναιγιαλείου επιβεβαιώθηκε δια στόματος του Γενικού Διευθυντή ότι η τιμή που θα αγοράσει από τους παραγωγούς αν συνεχιστεί η απόσυρση είναι 1,40 ευρώ το κιλό όπως είχε συμφωνηθεί  στην σύσκεψη υπό τον Υπουργό κ Σπήλιο Λιβανό.

“Εμείς, βάσει και της απόφασης που είχε παρθεί στην σύσκεψη υπό τον κ Λιβανό θα αγοράσουμε με 1,40 ευρώ /κιλό  καθώς νομίζω και οι άλλοι ιδιώτες θα ακολουθήσουν. Αφού η απόφαση ήταν ομόφωνη τότε και μία διαφωνία που είχε υπήρχε από ένα μεταποιητή φεύγοντας είπε στον Υπουργό αν θέλετε θα αγοράσω και εγώ τόσο. Και ας το λέω γιατί ήμουν αυτήκοος μάρτυρας.

Όμως θα πρέπει το Υπουργείο άμεσα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία για την αύξηση του ρυθμού της απόσυρσης των αποθεμάτων. Εμείς δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους γιατί έχουμε τους πελάτες και υπάρχουν και εκείνοι που κρατούν σταφίδα και δεν την πωλούν ευελπιστώντας ότι θα κερδίσουν κάτι παραπάνω”, τόνισε ο κ Σταυρόπουλος