WEB tv Κορινθία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η αν. Κορινθία – Πολλές διάσπαρτες εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις στις Κεχριές (vid)

Ακούστε το άρθρο

Η πυρκαγιά στις Κεχριές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες

Δεν προωθείται απομάκρυνση κατοίκων του Σοφικού και δεν υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή διευκρινίζεται από την Πυροσβεστική.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης δήλωσε πριν από λίγο στην ΕΡΤ πως δεν υπάρχει κίνηση του μετώπου της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα.

Στις Κεχριές Κορινθίας, παραμένουν οι πολλές διάσπαρτες εστίες, με συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την περιφέρεια Πελοποννήσου, «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, να καίει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις Κεχριές».

Δραματική η κατάσταση στις Κεχριές

Νωρίτερα, είχαν προχωρήσει σε εκκένωση στο Ρυτό Κορινθίας, καθώς οι φλόγες φτάνουν απειλητικά στην περιοχή. Είχε προηγηθεί η εκκένωση του οικισμού της Δράσσας.

Ενώ είχε δοθεί εντολή από τον δήμαρχο Κορινθίων να εκκενωθούν προληπτικά ο οικισμός Δράσσα καθώς και μια κατασκήνωση στο Σοφικό Κορινθίας.

Τα παιδιά μεταφέρονται με λεωφορεία στο πρώτο δημοτικό σχολείο Κορινθίας.

Στην περιοχή επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ από αέρος συντρέχουν 10 ελικόπτερα και ισάριθμα αεροσκάφη, που πρόκειται σε λίγο να αποσυρθούν. Τα εναέρια μέσα θα πραγματοποιήσουν και πάλι ρίψεις νερού, εφ΄ όσον χρειαστεί, με το πρώτο φως της νέας ημέρας.

Τραυματίστηκε στο κεφάλι πυροσβέστης

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του korinthostv, διακομίστηκε τραυματισμένος στο κεφάλι, με ασθενοφόρο ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, ένας πυροσβέστης, ο οποίος επιχειρούσε στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς

«Η κατάσταση δεν ελέγχεται»

Όπως ανέφερε, το μεσημέρι, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος «η κατάσταση με την φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «έχω ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Βασίλης Νανόπουλος, «παρ’ ότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται».

 

Κεχριές: Ενεργοποιείται ο Copernicus για τη δορυφορική παρακολούθηση της φωτιάς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Σκοπός της ενεργοποίησης του δορυφορικού συστήματος καταγραφής είναι υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Ορατή από το Διάστημα η πυρκαγιά 

Η μεγάλη δασική πυρκαγιά που μαίνεται από την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 στην Κορινθία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 23/07, ενώ η καμμένη έκταση είναι πλέον ορατή από το Διάστημα. Οι παρακάτω εικόνες 2 ευρωπαϊκών δορυφόρων που επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνουν τις φλόγες και την έκταση που κάλυπτε ο καπνός λίγες ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στις 12:30 την Τετάρτη 22/07, καθώς και το πυρο-νέφος (pyro-cumulus) για το οποίο υπάρχει αναλυτική περιγραφή στο αμέσως ακόλουθο άρθρο. Τέλος, η δεύτερη δορυφορική εικόνα που λάβαμε στις 11:45 το πρωί της Πέμπτης 23/07, δείχνει την καμμένη έκταση κάτω από το πυκνό νέφος καπνού καθώς η πυρκαγιά είναι ακόμη ενεργή.

Πώς μια πυρκαγιά δημιουργεί το δικό της καιρό;

Σύνταξη άρθρου: Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη

Σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά, είναι σύνηθες να αναφέρεται πως “η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό“. Αυτό συνέβη και στη χθεσινή (Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020) μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Κεχριές Κορινθίας και η οποία συνοδεύτηκε από τη δημιουργία ενός νέφους pyrocumulus1 (πυρό-σωρείτης). Τα συγκεκριμένα νέφη δημιουργούνται από τις ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα που τροφοδοτούνται από τη θερμότητα που εκλύει μία πυρκαγιά (ή αντίστοιχα, μία ηφαιστειακή έκρηξη). Στο επόμενο βίντεο παρουσιάζεται με απλό τρόπο ο μηχανισμός δημιουργίας του pyrocumulus στην περίπτωση της πυρκαγιάς στις Κεχριές. Λεπτομέρεις δίνονται στη συνέχεια του άρθρου.

Πώς δημιουργείται ένα pyrocumulus;

Η έντονη θέρμανση που προκαλεί μία πυρκαγιά εξαναγκάζει τον αέρα να κινηθεί βίαια προς τα πάνω, εκκινώντας μία κυκλοφορία κατά την οποία ο αέρας ρέει προς την πυρκαγιάθερμαίνεται και κινείται ανοδικά. Ο ανερχόμενος θερμός αέρας είναι εξαιρετικά τυρβώδης, ώστε κατά την ανοδική του κίνηση αναμιγνύεται με ψυχρότερο αέρα και αρχίζει να ψύχεται. Καθώς το πλούμιο του κανπνού συνεχίζει να ανέρχεται σε μεγαλύτερα ύψη στην ατμόσφαιρα, η ελάττωση της ατμοσφαιρικής πίεσης οδηγεί στην οριζόντια διασπορά του καπνού και την περαιτέρω ψύξη του. Εάν ο καπνός φτάσει σε αρκετά μεγάλο ύψος, η συνεχιζόμενη ψύξη του οδηγεί τελικά σε συμπύκνωση των υδρατμών επάνω στα σωματίδια της στάχτης, οπότε και δημιουργείται το νέφος pyrocumulus. Κατά τη διεργασία της συμπύκνωσης απελευθερώνεται λανθάνουσα θερμότητα, η οποία θερμαίνει τον αέρα μέσα στο pyrocumulus, συντηρώντας έτσι την ανοδική κίνηση και μεγέθυνση του νέφους.

Τι σημασία έχει ένα pyrocumulus για μία πυρκαγιά;

Η δημιουργία νεφών pyrocumulus είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα πυρκαγιών οι οποίες εύκολα μπορούν να καταστούν ανεξέλεγκτες. Ειδικότερα, η δημιουργία αυτών των νεφών υποδεικνύει την ανάπτυξη τοπικής κυκλοφορίας αέρα, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τον άνεμο στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, οδηγώντας έτσι στην ταχύτερη εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Σε ακραίες περιπτώσεις, νέφη pyrocumulus μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δημιουργία κεραυνών και, συνεπακόλουθα, στη δημιουργία νέων εστιών, ακόμα και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς.

1Η επίσημη ονομάσια, με βάση τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, των νεφών αυτών είναι flammagenitus.
Ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Καλαντζή για την παραχώρηση φωτογραφιών του pyrocumulus από τη φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας.

Ο καπνός από τη φωτιά έφθασε στους Μολάους Λακωνίας

Ο καπνός από τη φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας έχει καλύψει μέχρι και τον ουρανό στους Μολάους Λακωνίας, αφού οι ισχυροί άνεμοι τον μετέφεραν χιλιόμετρα μακριά.

Φωτογραφίες / βίντεο: korinthostv

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα