Ηλεία Περιβάλλον

Κορισιάνος: «Κρίμα να υπάρχουν πιστώσεις και να μην απορροφούνται τα χρήματα!»

Ακούστε το άρθρο

Για τα προβλήματα που απασχολούν τον Δασικό Τομέα μίλησε χθες στην ΠΑΤΡΙΣ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας Πάνος Κορισιάνος. Προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί με την Υπηρεσία να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τη επίλυση τους, κάτι που, όμως, δεν αρκεί αφού χρειάζεται και η Πολιτική βούληση για την διευθέτηση τους.

Παρά τα όποια υπομνήματα, παρεμβάσεις τηλεφωνικές ή γραπτές, έχουν υπάρξει το προηγούμενο διάστημα δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις με αποτέλεσμα να επικρατεί επικίνδυνη στασιμότητα που δυσχεραίνει το –αναμφίβολα- σημαντικό έργο που έχει να επιτελέσει η Υπηρεσία, εν μέσω θέρους…

Αρχικά ο κ. Κορισιάνος σχολίασε το θέμα των Επιτροπών Αντιρρήσεων που αφορούν στους δασικούς χάρτες τονίζοντας ότι: «Υπάρχει χαμηλό ποσοστό προσέλευσης, πολιτών, αγροτών και κτηνοτρόφων για θέματα εξαγοράς ή γεωργικής χρήσης. Το ποσό του παραβόλου είναι υψηλό και φρονούμε, όσον αφορά την εξαγορά, ότι πρέπει να μειωθεί κατά πολύ αφού φτάνει στα 400-500 ευρώ για εκτάσεις που άλλαξαν χαρακτήρα πριν το 1975, ενώ γι` αυτές από το 1975 έως και το 2007 είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα, με το παράβολο να φτάνει τα 170 ευρώ».

Ο κ. Κορισιάνος διευκρίνισε ότι οι Επιτροπές Αντιρρήσεων στην Ηλεία δεν συνεδριάζουν, με τους δικηγόρους από την πλευρά τους να έχουν δηλώσει ότι αν δεν υπάρξει πίστωση δεν πρόκειται να συμμετάσχουν.

«Λόγω αυτού καταγράφεται πλήρης στασιμότητα. Υπήρχε η πληροφόρηση ότι το θέμα θα λυθεί όμως ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα»… σχολίασε ο κ. Κορισιάνος.

Για τους δασοθέτες αγρούς…

Ένα ακόμα πρόβλημα που ανέφερε ο κ. Κορισιάνος είναι αυτό με τους δασοθέτες αγρούς, αγροτεμάχια που έως το 1945 ήσαν χωράφια αλλά κατόπιν εγκαταλείφθηκαν και δασώθηκαν.

«Σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει μια κάποια ροή όσον αφορά τα αιτήματα και σαν πρόεδρος της Επιτροπής Δασολόγιου ετοιμαζόμαστε για συνεδρίαση όπου θα εξετάσουμε τα προβλήματα. Έτσι θα δώσουμε τις δέουσες απαντήσεις και θα μπορέσει να δρομολογηθεί η ένταξη των εκτάσεων που πληρούν τους όρους υπαγωγής τους στο άρθρο 67. Φρονώ ότι θα δώσουμε λύση μέσα στις επόμενες ημέρες για τα αιτήματα που έχουν γίνει στα δασαρχεία Πύργου, Αμαλιάδας και Αρχαίας Ολυμπίας» είπε.

«Απαράδεκτη καθυστέρηση»…  

Ως τεράστιο θέμα χαρακτήρισε ο κ. Κορισιάνος αυτό των αναλήψεων για την τακτοποίηση προμηθειών και πιο ειδικά καυσίμων και αναλώσιμων ειδών… «Χρωστάμε ακόμα περσινά τιμολόγια  σε προμηθευτές! Είναι θέμα που μας βασανίζει και μαζί με τα οδοιπορικά και τις υπερωρίες των δασικών υπαλλήλων μεγεθύνεται. Υπάρχουν πιστώσεις και η καθυστέρηση στην πληρωμή είναι απαράδεκτη! Έχω κάνει ότι είναι πρέπον αλλά εις μάτην. Θεωρώ ότι η αλλαγή του τρόπου ελέγχου των δικαιολογητικών, ο υπερσυγκεντρωτισμός στην Πάτρα, ήταν επιζήμιος. Παλιότερα με τις νομαρχίες να ελέγχουν τα εντάλματα υπήρχε καλύτερη ροή. Είναι κρίμα να υπάρχουν πιστώσεις και να μην απορροφούνται τα χρήματα εξαιτίας Διοικητικών παραγόντων. Κάποια στιγμή πρέπει να λυθούν ορισμένα ζητήματα κι ο καθ` ένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνουν οι Οικονομικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πάντως καθυστερούν πάρα πολύ»… δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κορισιάνος

Διαχειριστικές μελέτες δασικών συμπλεγμάτων…

Στην ανάγκη σύνταξης διαχειριστικών μελετών για το δάσος της Φολόης, του Ζαχοβουνίου και της Σμέρνας-Λαπίθα, ύψους περίπου 120 χιλιάδων ευρώ, αναφέρθηκε ο κ. Κορισιάνος.  «Αν γίνουν οι μελέτες θα δοθεί η δυνατότητα επανεκκίνησης της παραγωγικής διαδικασίας από δασικούς συνεταιρισμούς ή ομάδες υλοτόμων. Είναι αδιανόητο η δασική Υπηρεσία να μην ασχολείται με το πραγματικό της αντικείμενο που είναι η διαχείριση των δασικών συμπλεγμάτων-οικοσυστημάτων. Ελπίζουμε μέχρι τέλους του χρόνου να βρεθεί η πίστωση και να γίνουν οι μελέτες», είπε.

Τέλος ο κ. Κορισιάνος μίλησε για την συντήρηση των δασοαγροτικών δρόμων λέγοντας ότι «βαίνουν καλώς και γίνεται μια πολύ καλή δουλειά. Προσλάβαμε και νέο εποχιακό προσωπικό κι από εβδομάδα θα συζητήσουμε την αξιοποίηση του», ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα φυτουγείας των δασικών οικοσυστημάτων για το οποίο σχολίασε ότι «εξέτασα τις παγίδες που είναι τοποθετημένες για να έχουμε εικόνα των εντομολογικών εχθρών».

 

Όλη η επικαιρότητα