Ελλάδα

Κοροναϊός: 89 οι νεκροί – Πέθανε 67χρονη στο «Ασκληπιείο», σε «κόκκινο» συναγερμό η Λάρισα

Ακούστε το άρθρο

Τους 89 έφτασαν το πρωί της Παρασκευής οι νεκροί στην Ελλάδα από κορωνοϊό καθώς όπως έγινε γνωστό στη θλιβερή λίστα προστέθηκε μια 67χρονη γυναίκα.

Η άτυχη 67χρονη νοσηλευόταν στο Ασκληπιείο Βούλας όπου και κατέληξε.

Το βράδυ της Πέμπτης είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι δύο συμπολίτες μας, ένας 79χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα και μια 86χρονη.

Ο 79χρονος νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και η 86χρονη νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Ο 79χρονος κατοικούσε στη Μεσοποταμία η οποία βρίσκεται σε καραντίνα και όπως έγινε γνωστό στην εντατική του ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται άλλοι δύο άνθρωποι από την ίδια περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγειας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας την Πέμπτη ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.955.

Στις Εντατικές Μονάδες όλης της χώρας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 79 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη και με το 77% αυτού του συνόλου να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι υπερήλικες. Το 57% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες, ενώ στα θύματα γυναίκες είναι οι 23.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 33.464 δείγματα.

Ο κοροναϊός στην Ελλάδα σε αριθμούς

Από τα κρούσματα τα 518 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 734 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται, οι 79 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Το 20% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 77% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Ακόμη 16 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Σχετικά με τους θανάτους, οι 23 είναι  γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση  ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 86% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Τι ισχύει τελικά για την χρήση μάσκας και γαντιών

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η επιτροπή ενέκρινε κριτήρια επιλογής για τα τεστ αντισωμάτων, ενώ συζήτησε το θέμα της χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό.

Η επιτροπή ενημερώθηκε αναλυτικά και συμφώνησε με το ECDC ότι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο μέτρο ανάλογα με την πορεία της επιδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση κινδύνου και στην παρούσα φάση η επιτροπή δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας.

Ωστόσο διαφορετική ήταν η άποψη για την χρήση γαντιών καθώς υποστήριξε πως υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι προσφέρουν προστασία.

«Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται χρήση συχνά από το γενικό κοινό. Ενώ οι προθέσεις είναι καλές, η χρήση τους είναι μάταιη. Τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση. Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια οδηγεί σε εφησυχασμό. Ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια. Έρευνες έχουν γίνει και δείχνουν ότι αγγίζουμε το πρόσωπά μας από 3 έως 23 φορές την ώρα. Όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί επίσης να μολυνθούμε, οπότε το πλύσιμο είναι αναγκαίο μετά» είπε και πρόσθεσε:

«Ο ΠΟΥ δεν τα συστήνει. Τα γάντια στο γενικό κοινό λειτουργούν ως απόσπαση της προσοχής».

«Κόκκινος συναγερμός» σε καταυλισμό Ρομά στην Λάρισα

Περίπου 4.000 άνθρωποι βρίσκονται από χθες το βράδυ σε καραντίνα, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης της Λάρισας, εξαιτίας 20 κρουσμάτων του κορoναϊού.

Αστυνομικές δυνάμεις επιτηρούν την καραντίνα μετά τα 20 κρούσματα σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα / larissanet.gr

Πρόκειται για τον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης, με πληθυσμό περίπου 3.000 άτομα, όπου χτες εντοπίστηκε ένα κρούσμα κοροναϊού και συγκεκριμένα ένας 32χρονος, ο οποίος προκάλεσε τον συναγερμό.

12 θετικοί στον κοροναϊό

Κατά την ιχνηλάτηση του συγκεκριμένου κρούσματος από ειδικό συνεργείο της ΓΓΠΠ και του ΕΟΔΥ, που μετέβη στη Λάρισα με εντολή του κ. Χαρδαλιά, εντοπίστηκαν 31 επαφές που είχε, και στα πρώτα 17 τέστ που έγιναν βρέθηκαν 12 θετικοί. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η άμεση κήρυξη σε καραντίνα του οικισμού, η απαγόρευση μετακίνησης των κατοίκων και τέθηκαν σε αυστηρή απομόνωση όλοι οι θετικοί.

Από σήμερα έχουν αρχίσει και απομακρύνονται όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο με μέριμνα της ΓΓΠΠ, ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις επαφές του 32χρονου. Σημειώνεται ότι η καραντίνα ισχύει από 09-4-2020 και ώρα 23.00 έως και 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της, ενώ η Περιφέρεια και ο δήμος ανέλαβαν την τροφοδοσία και ό,τι άλλο χρειαστεί για τους κατοίκους.

Σημειώνεται δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στα σημεία της εισόδου της συγκεκριμένης συνοικίας ώστε να τηρηθεί η διαδικασία της καραντίνας.

Δήμαρχος Λάρισας: Οι γάμοι και τα γλέντια δεν είχαν σταματήσει στον καταυλισμό

Ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης μιλώντας στο MEGA ανέφερε πως τις προηγούμενες μέρες οι Ρομά γλεντούσαν καθώς δεν είχαν σταματήσει οι γάμοι στον καταυλισμό, πράγμα που δεν αποκλείει ο κοροναϊός να έχει μεταδοθεί και σε άλλους κατοίκους του καταυλισμού.

Ο δήμαρχος τόνισε πως σε καραντίνα βρίσκονται περίπου 4.000 κάτοικοι, καθώς ο καταυλισμός βρίσκεται στην άκρη της πόλης και συνδέεται με τον αστικό ιστό. Έτσι ακόμη και πολίτες που δεν έχουν σχέση με τον καταυλισμό έχουν μπει σε καραντίνα.

Πηγές: in.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα