Έρευνα Υγεία

Κοροναϊός: Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που μπορεί να επιβιώσει πάνω στα χαρτονομίσματα

Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστή πλέον η ανθεκτικότητα του κοροναϊού στη θερμοκρασία και την υγρασία, η ικανότητά του να επιζεί πάνω σε διάφορες επιφάνειες ή αντικείμενα επί ώρες ή και μέρες.

Η ιατρική επιθεώρηση The Lancet αποκαλύπτει τώρα ότι ο κοροναϊός, όπως φανερώνουν νεότερα πειράματα, μπορεί να επιζεί επί μέρες πάνω στα χαρτονομίσματα.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπό συνθήκες φυσιολογικής θερμοκρασίας (22 βαθμοί Κελσίου) και με σχετική υγρασία γύρω στους 65 βαθμούς ο κοροναϊός επιζεί επί μέρες.

Ειδικότερα, οι έρευνες γνωρίζουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο κοροναϊός ανιχνεύεται έπειτα από 3 ώρες στο χαρτί του εκτυπωτή και στα χαρτομάντιλα, τη 2η ημέρα στο επεξεργασμένο ξύλο και τα υφάσματα, την 4η ημέρα στο γυαλί και στα χαρτονομίσματα, καθώς και την 7η ημέρα στο πλαστικό και στο ανοξείδωτο ατσάλι.

Ευτυχώς, ακόμα και στις πιο ευνοϊκές θερμοκρασίες για τον κοροναϊό, το καλό σαπούνισμα και η χρήση απολυμαντικών μπορούν να τον εξουδετερώσουν.

Έτσι, στη θερμοκρασία των 22 βαθμών Κελσίου (συνηθισμένη θερμοκρασία δωματίου) ο κοροναϊός καταστρέφεται μέσα σε 5 λεπτά από το σαπούνισμα ή την απολύμανση με χλωρίνη ή άλλο κατάλληλο απολυμαντικό.

via

Όλη η επικαιρότητα