Κορωνοιός: Η επόμενη ημέρα για τις επιχειρήσεις και την οικονομία της Ηλείας

Share

Ζητούμενο η ρευστότητα… εμπόδιο πυρόπληκτα και κόκκινα δάνεια!

Η πανδημία του κορωνοιού άλλαξε τα πάντα σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσα σε πολύ μικρό διάστημα. Από τα περιοριστικά μέτρα και την δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε δεν επηρεάστηκαν μόνο οι ζωές των ανθρώπων αλλά και η Παγκόσμια Οικονομία…

Η Ελλάδα έχοντας αποφύγει τα χειρότερα βρίσκεται μόνο λίγα 24ώρα μακριά από την άρση –σε στάδια- των περιοριστικών μέτρων ενώ ο διάλογος για την επόμενη ημέρα –μετά την πανδημία- έχει ξεκινήσει αρκετές ημέρες πριν…

Πάνω στο συγκεκριμένο πλαίσιο η εφημ. ΠΑΤΡΙΣ αναζήτησε απαντήσεις από παράγοντες του τοπικού επιχειρηματικού –οικονομικού χώρου για το πώς μπορεί να διαγράφεται η επόμενη ημέρα και το τι πρέπει να συμβεί ώστε να υπάρξουν (θετικές) προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας της Ηλείας

Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι –εκτός από τα γενικά μέτρα της Κυβέρνησης- η αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης για τα «πυρόπληκτα» δάνεια που χορηγήθηκαν το 2007, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, κι εξακολουθούν να ταλανίζουν πολλούς Ηλείους επιχειρηματίες…

Κωνσταντίνος Νικολούτσος – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

«Μετά τους σωστούς χειρισμούς και την ορθή ανταπόκριση της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης βρισκόμαστε στην φάση επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Η επιχειρηματική κοινότητα, που επλήγη σοβαρά από την εκτεταμένη διακοπή της λειτουργίας, ετοιμάζεται να επαναδραστηριοποιήθει κάτω από ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον που θα επιφέρει σοβαρές ανατροπές στον τρόπο που λειτουργούσαμε έως τώρα.

Για την Ηλεία, η επομένη ημέρα επιφυλάσσει σημαντικές αλλαγές.

Ο τουρισμός θα είναι το πρώτο και το μεγάλο θύμα, με καθηλωμένα αεροπλάνα και κρουαζιερόπλοια αγκυροβολημένα, ενώ αναμένονται από τον Ιούλιο τα πρώτα δειλά βήματα.

Από την δική μας πλευρά οφείλουμε να εξοπλίσουμε τα λιμάνια μας με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό βιομετρικού ελέγχου και συστήματα απολύμανσης που με παράλληλη εκπαίδευση του προσωπικού υποδοχής και διακίνησης, θα σηματοδοτήσουν ασφαλείς συνθήκες για τους επισκέπτες και τους κατοίκους.

Παράλληλα ας αρχίσουμε να σκεπτόμαστε τον αναπροσανατολισμό του τουριστικού προϊόντος προσβλέποντας και στον εσωτερικό τουρισμό καθώς και σε εξειδικευμένα τουριστικά προϊόντα όπως, ο Θρησκευτικός, ο τουρισμός υγείας και ο γαστρονομικός τουρισμός, μέσα σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά και το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου που με δράσεις εξωστρεφείς  και καινοτόμες μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά το τουριστικό προϊόν.

Ο τομέας που μπορεί να ανατρέψει πολλά δεδομένα είναι η αγροδιατροφή.

Η επιτυχημένη διαχείριση από την Ελλάδα των θεμάτων του Κορωνοιού δημιούργησε ομπρέλα ασφαλείας πάνω από τα αγροτικά προϊόντα μας και τους δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό.

Η δυναμική επανεισοδος στην Ευρωπαϊκή αγορά, των φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι ο μεγάλος στόχος. Παράλληλα η υποστήριξη νέων καλλιεργειών με εφαρμογή μεθόδων έξυπνης και ακριβούς γεωργίας μαζί με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή και τις μεγάλες υποδομές δίνουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στα Ηλειακά προϊόντα.

Σε θετική κατεύθυνση παρατηρούμε την δραστηριοποίηση και πολλών νέων ανθρώπων που με καινοτόμες ιδέες επιδιώκουν την εμπλοκή τους στο κύκλωμα παραγωγής μεταποίησης και εμπορίας του πρωτογενούς τομέα.

Σε αυτή την φάση η Ελληνική Πολιτεία, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος, έλαβε και λαμβάνει σειρά μέτρων για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα. Θέσπισε μέτρα όπως η επιδότηση των εργαζομένων με 800 ευρώ, παρέτεινε τις επιταγές κατά 75 μέρες και ανέβαλε τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Τα παραπάνω ήταν ενέργειες άμεσης εφαρμογής.

Από τα υπόλοιπα μέτρα αναμένεται η επιδότηση των επιχειρηματιών με 800 ευρώ, ενώ έχουν υποβληθεί σε όλη την χώρα 134.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής και αναμένουμε τα αποτελέσματα, ώστε να εκτιμηθεί ανάλογα το ποσό που κατανεμήθηκε στις Ηλειακές επιχειρήσεις.

Η τελευταία ενίσχυση που έχει αναγγελθεί είναι η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε ύψος 25% του τζίρου κάθε επιχείρησης μέσω των τραπεζών.

Με βάση τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις υπάρχει σκέψη τα παραπάνω δάνεια να καλύψουν τις επιχειρήσεις που ήσαν τραπεζικά ενήμερες την 31/12/2019.

Για την Ηλεία η εφαρμογή αυτής της προϋπόθεσης θα ακυρώσει την συγκεκριμένη δανειακή διευκόλυνση για τους παρακάτω λόγους:

-Είναι γνωστές οι προσπάθειες που γίνονται εδώ και χρόνια για το ιδιαίτερο θέμα των πυρόπληκτων δανείων.

-Διαπιστώνουμε σήμερα με μεγάλη μας λύπη ότι τα παραπάνω δάνεια είναι ένας επιπλέον καταλυτικός αρνητικός παράγοντας για την χρηματοδότηση των δικών μας επιχειρήσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος, με τους ευνοϊκούς όρους που έχουν ανακοινωθεί.

– Το Υπουργείο Ανάπτυξης γνωρίζει ότι η εφαρμογή της τραπεζικής ενημερότητας αποκλείει το μεγαλύτερο τμήμα των Ηλειακών επιχειρήσεων.

-Σε αυτή την δίνη εμπλέκονται οι επιχειρήσεις που έλαβαν τα παραπάνω δάνεια, τα οποία χορηγηθήκαν και με την παρότρυνση των τραπεζών επειδή η κρατική εγγύηση που τα συνόδευε ήταν δέλεαρ για το τραπεζικό σύστημα που αδιαφόρησε για την πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών και τους ενέπλεξε σε ένα προϊόν που συν τω χρόνω έγινε τοξικό.

-Όλες οι κυβερνήσεις από το 2007 αδιαφόρησαν μπροστά στο μεγάλο αυτό πρόβλημα παρά τις συνεχείς παραστάσεις που κάναμε για την πολιτική αντιμετώπιση του.

-Όμως πέρα από τις επιχειρήσεις σε αυτό τον κυκεώνα συμπαρασύρονται και οι εγγυητές των παραπάνω δανείων, εγγύηση που κακώς ζητήθηκε την στιγμή που υπήρχε η κρατική, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων ακόμη και για άσχετες με την δανειολήπτρια επιχειρήσεις.

Οι συνέπειες για την Ηλεία θα είναι δραματικές γιατί πέραν των τρεχουσών δυσκολιών η περιορισμένη εφαρμογή της δανειοδότησης με 25% θα είναι αρνητική για την επιβίωση με ότι αυτό σημαίνει για  τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους».

Αντώνης Παρασκευόπουλος – Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας και Πρόεδρος Εξαγωγικού Τμήματος

«Η επόμενη μέρα για την χώρα μας απαιτεί την προσαρμογή σε μια νέα καθημερινότητα, η οποία θα αποτελέσει την κανονικότητα, με νέες συνθήκες όμως. Σίγουρα  η επανεκκίνηση της οικονομίας θα απαιτήσει καινοτόμες λύσεις σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, στοχεύοντας στην ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να ξεπεράσουν το σοκ της οικονομικής ζημιάς με ρεαλισμό και με τα κατάλληλα μέτρα από την κυβέρνηση αλλά και με τις συνέργειες των επιχειρήσεων, να στηρίξουν την απασχόληση, όχι μόνο οικονομικά αλλά παρέχοντας και όλες τις συνθήκες υγιεινής για τη προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Η επιτυχής μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, δημιούργησε μια εικόνα ασφάλειας στο εξωτερικό, που με τα κατάλληλα μέτρα, και τον τουρισμό μπορεί να αναπτύξει, αλλά και να δώσει και το συγκριτικό πλεονέκτημα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα μας. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την καλή εικόνα στο εξωτερικό και να την εφαρμόσουμε σε όλες τις στρατηγικές ανάπτυξης, γιατί αυτό που πλέον θα απασχολεί τον μέσο καταναλωτή παγκοσμίως, θα είναι και ο τρόπος παραγωγής των προϊόντων. Οι καλλιέργειες θα προσανατολιστούν προς την κατεύθυνση μιας οικονομίας, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και κυρίως τον άνθρωπο.

Σίγουρα όλοι μας βιώσαμε και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και συνεχώς θα προκύπτουν νέα προβλήματα τα οποία θα καλούμαστε συλλογικά να λύσουμε. Είναι πιο απαραίτητο από ποτέ κυβέρνηση και επιχειρηματίες να σχεδιάσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να τύχουν ενός καθεστώτος φορολογικών ελαφρύνσεων  και άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων, που θα τους δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο για να ξεπεράσουν αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες που και η 10ετής κρίση αλλά και η πανδημία, δημιούργησαν.

Θεωρώ σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια και την  στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία μπορούν να δώσουν στο μέσο πολίτη αλλά και στην κάθε επιχείρηση τη δυνατότητα να παλέψουν σε αυτές τις νέες συνθήκες για να επιβιώσουν τίμια και ανθρώπινα. Η ρευστότητα ήταν και θα είναι το ζητούμενο των επόμενων ημερών και θα δώσει το ρυθμό με τον οποίο όλοι μας θα μπορέσουμε τα πορευτούμε σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά με εφόδια και νέες δυνάμεις.

Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι όλα δεν είναι αριθμοί ή οικονομικοί δείκτες, αλλά η ψυχή της επιχειρηματικότητας είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, είτε ως καταναλωτής, είτε ως εργαζόμενος είτε ως επιχειρηματίας».

Νικόλαος Καρυώτης – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (πρώην Εμπορικών Συλλόγων) Ηλείας

«Τώρα που η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πλησιάζει, μπαίνει το στοίχημα της οικονομικής ανάταξης. Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας για τους επόμενους πολλούς μήνες όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών της υγείας, ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος στην πλειονότητα των κλάδων θα δώσει μάχη να σταθεί όρθιος.

Είναι προφανές ότι για πάρα πολλές επιχειρήσεις τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούν, άρα είμαστε εν αναμονή ώστε μετά την επανεκκίνηση, να καταγράψουμε εκ νέου τις αδυναμίες και να ζητήσουμε νέες παρεμβάσεις. Σε εθνικό επίπεδο σίγουρο θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί ένας πακτωλός κεφαλαίων στις επιχειρήσεις, που δεν θα πρέπει στο σύνολό τους να έχουν δανειακή μορφή (έχουμε άσχημη εμπειρία στην Ηλεία), αλλά μεγάλο μέρος θα πρέπει να έχει τη μορφή επιδοματικής ενισχύσεως.

Ο τουριστικός τομέας που είναι ο πιο ευαίσθητος σε αυτή την κρίση, πρέπει να στηριχθεί ιδιαιτέρως. Και οι εποχικές επιχειρήσεις, αλλά και οι εργαζόμενοί τους, που κάποιοι φέτος δεν θα εργαστούν καθόλου όπως δείχνουν τα πράγματα.

Για την Ηλεία είναι μια ευκαιρία, σε μία πολύ πιθανή πολιτική αύξησης και επιτάχυνσης των δημοσίων επενδύσεων, να διεκδικήσει το συντομότερο την ολοκλήρωση χρονιζόντων υποδομών με κύρια ασφαλώς τον αυτοκινητόδρομο.

Ασφαλώς και δεν θεωρούμε ότι θα είναι εύκολη η επόμενη μέρα, ευελπιστούμε όμως ότι με την καλή συνεργασία όλων των φορέων γρήγορα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Ηλίας Ξανθούλης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Οι έμποροι – επαγγελματίες του δήμου πύργου κατά την επανεκκίνηση λειτουργίας των καταστημάτων και παίρνοντας, βάση των οδηγιών των υπευθύνων, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τούς ίδιους αλλά και για τους καταναλωτές, έχουν φροντίσει ώστε να υπάρχει επάρκεια προϊόντων, με ποιότητα, ποσότητα και σε πολύ καλές τιμές.

Βέβαια ύστερα από τόσες ημέρες, με τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων, είναι γεγονός πως πολλοί καταναλωτές έχουν αλλάξει συνήθειες. Η βασικότερη αλλαγή είναι κυρίως οι αγορές μέσω διαδικτύου όπου πολλοί εξαπατήθηκαν… Ως σύλλογος καλούμε τους καταναλωτές να προτιμήσουν τα φυσικά  καταστήματα της πόλης μας. Τα καταστήματα που ξέρουν και εμπιστεύονται. Γιατί όλοι μαζί πρέπει να επανέλθουμε στην κανονικότητα και πρέπει να τα καταφέρουμε όλοι μαζί γιατί δεν υπάρχουν καταστήματα χωρίς καταναλωτές και καταναλωτές χωρίς καταστήματα.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρω πως τις τελευταίες ημέρες ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου προκειμένου να διατυπώσει τις προτάσεις του για την στήριξη των μελών του, εν όψει της επαναλειτουργίας της αγοράς, διενεργεί διαδικτυακή έρευνα, με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο».

Νίκος Σιαψάλης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

«Η επόμενη ημέρα για την τοπική οικονομία της Ηλείας θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα ουσιαστικής στήριξης. Εμείς ως σύλλογος αλλά και μέσω της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου της οποίας είμαι μέλος στο ΔΣ, απευθύνουμε συνεχώς αιτήματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτά τα αιτήματα πρέπει υλοποιηθούν άμεσα για να μπορέσει να ξεκινήσει ξανά να κινείται η τοπική οικονομία. Ας μην ξεχνάμε πως στις 11 Μαΐου θα ανοίξει ένα πολύ μικρό ποσοστό καταστημάτων, περίπου 10% από το σύνολο. Κάποια δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν κι αν ανοίξουν πολύ σύντομα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν αφού τα έξοδα βαραίνουν, είναι παρά πολλά μιας και δε σταμάτησαν να μεγαλώνουν την περίοδο της καραντίνας.

Θεωρώ πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει επίδομα 5.000 ευρώ σε κάθε κατάστημα και 1.500 ευρώ για κάθε υποκατάστημα και να γίνουν -όσο το δυνατόν- αναστολές πληρωμών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επίσης από τα δάνεια που εξήγγειλε η Κυβέρνηση τουλάχιστον ένα 10% των επαγγελματιών της Ηλείας αποκλείεται αφού δεν μπορούν να είναι ενήμεροι είτε γιατί έχουν πυρόπληκτα δάνεια, ή σεισμόπληκτα, που δεν έχουν ρυθμιστεί με αποτέλεσμα να μην είναι ενήμεροι. Αυτοί δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν και να λειτουργήσουν την επιχείρηση τους από την αρχή. Θα πρέπει να το δει η Κυβέρνηση αυτό-ειδικά για την Ηλεία που εκδηλώθηκε πρώτα η πανδημία του κορωνοιού- και να χορηγήσει δάνεια χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Θέλω επίσης να προσθέσω πως το ηλεκτρονικό εμπόριο θα είναι η ταφόπλακα του λιανεμπορίου και των μικρομεσαίων καταστημάτων. Μεγάλοι όμιλοι στοχεύουν σε διαδικτυακές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Ορισμένοι τοπικές επιχειρήσεις στρέφονται προς τα εκεί αλλά πιστεύω ότι μελλοντικά αυτοί που θα επιβιώσουν θα είναι οι μεγάλοι και δυνατοί.

Εμείς δουλεύουμε έχοντας ως βάση την εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο καταναλωτής και την καθημερινή επαφή μαζί του. Αν θέλετε στα μικρότερα καταστήματα υπάρχει και μεγαλύτερη ασφάλεια αφού δεν υπάρχει συνωστισμός και ουρές. Πρέπει να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχείρηση και τα πολύ μικρά καταστήματα αν θέλουμε να υπάρχει το αύριο».

Διονύσης Χαμεζόπουλος – Πρόεδρος Φοροτεχνικών και Λογιστών  νομού Ηλείας

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού η οποιαδήποτε κακουχία περικλείει μέσα της και τα στοιχεία του καλού, του δυνητικά καλού που θα επέλθει μετά την κακουχία.

Στις σαράντα ημέρες της υποχρεωτικά εθελοντικής καραντίνας μας, συνέβησαν αξιοθαύμαστα πράγματα στην πατρίδα μας.

1.Το κράτος υποχώρησε θεαματικά σε κρίσιμους τομείς λειτουργίας του και έδωσε το λόγο στην επιστήμη και τους ειδικούς, κατά κύριο λόγο στην υγεία, αλλά και σε τομείς που αφορούν αυτή καθ` αυτή την δομή του (ανάπτυξη της πληροφορικής διακυβέρνησης).

2.Είδαμε σε λίγες μέρες να αναπτύσσεται ένα ψηφιακό κράτος που για χρόνια έμενε στη σκέψη μόνο των εκάστοτε κυβερνώντων, με αποτέλεσμα να απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η διευκόλυνση του πολίτη στη σχέση του με το κράτος (ψηφιακή εξουσιοδότηση, υπογραφή, εκπαίδευση, κ.α.)

3.Η οικονομία μας θα αλλάξει πρότυπο. Δεν θα είναι όπως πριν. Η πανδημία δημιούργησε νέες καταστάσεις, νέες ιδέες και συμπεριφορές που θα καθορίσουν έναν άλλο τρόπο δράσης, πιο ανθρώπινο, που θα εξυπηρετεί πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες και όχι τόσο καταναλωτικούς  πομφόλυγες που δεν θα μπορούν να προσφέρουν τίποτα το ουσιώδες.

4.Ακόμη διαπιστώσαμε ότι τομείς της δημόσιας γραφειοκρατίας, αλλά και πολλές υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την φυσική παρουσία των πολιτών στις αντίστοιχες υπηρεσίες ή τα γραφεία των ιδιωτών, με άριστα αποτελέσματα, χάρις στο γεγονός της ψηφιοποίησης τους. Αρχίζει να διαμορφώνεται μία άλλη αντίληψη στις σχέσεις των πολιτών με το κράτος και μεταξύ των και αυτό εκτιμώ ότι θα είναι προς όφελος όλων.

5.Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στους Λογιστές – Φοροτεχνικούς, που τις μέρες της πανδημίας δεν σταμάτησαν να εργάζονται ούτε μία ημέρα και επιφορτίστηκαν με το βαρύ φορτίο να υποκαταστήσουν το κράτος σε ότι αφορά την λειτουργία της οικονομίας υπερβάλλοντας εαυτούς και με τον κίνδυνο της μόλυνσης να ελλοχεύει, διεκπεραίωσαν πάνω από έξι ΠΝΠ και διακόσιες ΚΥΑ επιχειρήσεων και εργαζομένων, πέραν των τρεχουσών εργασιών, βάζοντας σοβαρές υποθήκες για την επίσημη και υπεύθυνη αναγνώριση του κλάδου στην οικονομία της χώρας».

Ιωάννης Παναρίτης – Πρόεδρος ΕΒΕ Λακωνίας και Πρόεδρος Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Ο κ. Παναρίτης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ τόνισε πως «Λόγω της πανδημίας η κοινωνία μας πήγε πολύ πίσω και ο φόβος κυριαρχεί παντού, φυσικά και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η επόμενη ημέρα απαιτεί η Πολιτεία να σκύψει σοβαρά πάνω από τις επιχειρήσεις και να προσφέρει αυτά που χρειάζονται για να πάρει πάλι μπροστά η οικονομία.

Όλο αυτό το διάστημα τα έξοδα για μια επιχείρηση τρέχουν και τα 800 ευρώ δεν αρκούν. Ζητούμενο για τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανεκινήσουν είναι η ρευστότητα. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Αγορά είναι υπερδανεισμένη οπότε το να δοθούν νέα δάνεια δεν αλλάζει τίποτα. Είτε με μικρό είτε με μηδενικό επιτόκιο αν δοθούν πάλι δεν αλλάζει τίποτα. Εμείς ζητάμε τα χρήματα να πάνε στη  πραγματική οικονομία, τα χρέη να πάνε πολύ πίσω και στο βάθος… κούρεμα!

Για να κρατήσει τον εργαζόμενο μια επιχείρηση θέλει βοήθεια από την Πολιτεία. Σαν Επιμελητήρια δεν θέλουμε να ενισχυθεί η ανεργία αλλά την εργασία. Δηλαδή αν μια επιχείρηση έχει 4-5 εργαζόμενους ένα μέρος της μισθοδοσίας τους ας το αναλάβει η Πολιτεία. Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από την πλευρά της Κυβέρνησης που θα μπορούσε να μειώσει πχ τον ΦΠΑ και άλλους φόρους ή εισφορές. Είναι μέτρα άμεσα που θα ενισχύσουν την ρευστότητα αλλά και την κατανάλωση και θα πρέπει να είναι οριζόντια. Η Αγορά χρειάζεται ένα… σοκ για να λειτουργήσει και πάλι».

Νίκος Μπακοβασίλης – Επιχειρηματίας

«Η λογική των πραγμάτων στα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση πρέπει να έχει ως βάση τη στήριξη των επιχειρήσεων με ρευστότητα, ειδάλλως θα μείνει πολύ κόσμος άνεργος.

Φυσικά υπάρχει ένα τεράστιο θέμα γιατί από τις 100 επιχειρήσεις που θα κάνουν αίτηση για λήψη των δανείων που ανακοινώθηκαν ούτε οι 10 δεν θα το πάρουν αφού δεν είναι ενήμερες τον προηγούμενο χρόνο όπως απαιτείται. Κι αυτό γιατί πολλοί είναι έχουν πυροδάνεια,  ή κόκκινα δάνεια… συμβαίνει να το πληρώνουν, μαζί με όλες τις άλλες οικονομικές υποχρεώσεις τους, αλλά πολλοί κάποιες φορές καθυστερούν. Πως λοιπόν θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις που τώρα χρειάζονται ζεστό χρήμα και το σύστημα τους πετάει έξω;  Κι αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί προερχόμαστε από μια οικονομική κρίση διαρκείας… από το 2007 με τις φωτιές, πάνε όλα στραβά!

Θα πρότεινα τα χρήματα που θα δοθούν να μην είναι ως επιχορηγήσεις για να μην υπάρξουν άλλες καταστάσεις αλλά δάνεια άτοκα για δυο χρόνια και να μην απαιτείται ενημερότητα για το 2018 και το 2019. Και μάλιστα αν πχ κάποιος οφείλει 20.000 ευρώ θα μπορεί να κάνει συμψηφισμό κι έτσι θα μπορεί να κινηθεί. Να δανειστεί 100.000 ευρώ, να σβήσει τα 20.00 που χρωστάει και να του μείνουν 80.000 ευρώ για τη συνέχεια, που όπως ξέρουμε θα είναι πολύ δύσκολη… Αυτό είναι κάτι πολύ βασικό για την περιοχή μας. Αυτή η πρόταση πρέπει να τεθεί υπ όψιν όλων των φορέων της περιοχής μας και να φτάσει μέχρι το υπουργείο…».