Κόσμος

Κορωνοϊός: Αυξήθηκε κατά 10 φορές ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου στην Ευρώπη

Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης νοσημάτων που παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού σε Ελλάδα και Ευρώπη εξέδωσε αναθεωρημένη εκτίμηση κινδύνου για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτή την εκτίμηση αναφέρει πως σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων της νόσου ανέβηκε από 3,3% σε 36,1% ανά 100.000 πληθυσμού. Δηλαδή 10 φορές παραπάνω.

Έχει αυξηθεί η μετάδοση στην κοινότητα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκρίνοντας αυτή την πορεία με την επιδημία στην επαρχία Χουμπέϊτ της Κίνας, από όπου ξεκίνησε ο ιός, οι επιστήμονες του Κέντρου εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών ή λίγων εβδομάδων.

Από τους ερευνητές τονίζεται ότι με την απουσία μέτρων ο ιός θα διασπαρθεί με μεγάλη ταχύτητα. Θεωρούν πως δεν είναι δυνατόν με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν, με τις διαφορετικές χώρες που έχουν εφαρμόσει διαφορετικά μέτρα, σε διαφορετική φάση της επιδημίας, να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό και τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν έχει την πορεία της Ιταλίας, «δεν έχουμε επιθετική αύξηση, αν όμως τα μέτρα αρθούν, να είστε βέβαιοι θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα».

Ακόμη είπε πως πλέον βρισκόμαστε σε περίοδο χαμηλής δραστηριότητας της γρίπης, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε πως η Επιστημονική Επιτροπή Λοιμωξιολογίας, ενέκρινε ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο για να παίρνουν φάρμακα κάποιοι βαριά νοσούντες, ωστόσο τόνισε πως «δεν είναι για όλους γιατί έχουν σοβαρές παρενέργειες στο ήπαρ, το αίμα και την καρδιά».

via

Όλη η επικαιρότητα