Categories: Επιστήμη

Κορωνοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό βρεφών – Ποια πρέπει να το κάνουν

Share

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 μηνών, με τα εμβόλια της Pfizer, έναντι του κοροναϊού.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στη χώρα μας έχουν παραληφθεί τα εμβόλια της εταιρείας Pfizer και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα.

Ποια παιδιά πρέπει να το κάνουν

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, λαμβάνοντας υπόψιν τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης σε υγιή παιδιά έως 4 ετών είναι χαμηλός, συστήνουν τον εμβολιασμό των παιδιών από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών, όταν αυτά πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα ή σε βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Επίσης, δεν υπάρχει αντένδειξη να εμβολιαστούν και τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικίας, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι στα παιδιά η πιθανότητα νοσηλείας και επιπλοκών είναι μεγαλύτερη σε παιδιά με σοβαρά νοσήματα, η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5 έως 11 ετών τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους.

Διευκρινίσεις για το ποια βρέφη, καλό είναι να κάνουν το εμβόλιο, έδωσε στο iatropedia, ο Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος: «Αυτό που είπε η Επιτροπή είναι ότι αν υπάρχει υποκείμενη νόσος, δηλαδή για τα παιδάκια που έχουν καρδιοπάθειες, γενετικά νοσήματα και τέτοια, αυτά τα παιδιά καλό είναι να το κάνουν για προστασία. Για τα άλλα υγιή παιδιά, το αφήσαμε ως Επιτροπή στην απόφαση του κάθε παιδιάτρου. Αν νομίζει δηλαδή ο παιδίατρος ότι θα πρέπει να προστατεύσει κάποια παιδιά που είναι φαινομενικά υγιή με το εμβόλιο, να μπορεί να το κάνει. Δεν είναι ούτε υποχρεωτικό, ούτε απαραίτητο. Μπορεί όμως για κάποιο λόγο να υποψιάζεται κάτι και να θέλει να γίνει το εμβόλιο. Πρέπει να είναι η πλατφόρμα ανοιχτή για να το γράψει ο γιατρός».

Στην ηλικιακή ομάδα 6 μηνών – 4 ετών, ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται σε 3 δόσεις με μεσοδιάστημα 8 εβδομάδων μεταξύ τους. Επίσης, υπάρχει προσαρμογή της συνιστώμενης δόσης στα 0.2 mL / 3 mcg (μικρογραμμάρια) ανά δόση.

Πρόκειται για τον “βασικό εμβολιασμό” κατά της Covid, ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει σύσταση για πρώτη ή δεύτερη αναμνηστική δόση σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, εκτός από παιδιά με παθήσεις του ανοσοποιητικού.