Υγεία

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι νοσηλείες και οι επαναλοιμώξεις – Τον Οκτώβριο το νέο εμβόλιο

Με το νέο «κύμα» να είναι σε εξέλιξη, η πανδημία φαίνεται να αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά με αυξημένες νέες μολύνσεις αλλά και υψηλό αριθμό επαναλοιμώξεων.
Ακούστε το άρθρο

Το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα καλύπτει τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 του κορωνοϊού που έχουν επικρατήσει και στη χώρα μας αναμένεται να είναι έτοιμο των Οκτώβριο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο.

“Η Pfizer μετά την σύσταση του FDA, δήλωσε πως θα έχει ίσως την δυνατότητα να διανείμει σημαντική ποσότητα εμβολίου BA.4/BA.5 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ η Moderna δίνει βάθος χρόνου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου πριν το τροποποιημένο εμβόλιο ετοιμαστεί” τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Με το νέο «κύμα» να είναι σε εξέλιξη, η πανδημία φαίνεται να αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά με αυξημένες νέες μολύνσεις αλλά και υψηλό αριθμό επαναλοιμώξεων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 13.306 κρούσματα και 2.743 επαναλοιμώξεις, 28 θανάτους και 103 διασωληνωμένους. Οι περισσότεροι περνούν την ίωση ασυμπτωματικά ή με ελαφρά συμπτώματα.

«Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι η 4 και η 5 δεν κάνουν πνευμονίες και πιθανότατα δεν επηρεάζουν το κατώτατο αναπνευστικό» τόνισε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης.

Παρά την ήπια νόσηση, οι επιστήμονες τονίζουν την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας σε χώρους με συνωστισμό. «Η μάσκα είναι το μόνο μέσο που μας προστατεύει από τη μόλυνση, το εμβόλιο δεν μας προστατεύει από τη μόλυνση αλλά από τη βαριά νόσηση, η μάσκα είναι απαραίτητο αξεσουάρ» σημείωσε επίσης στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Nίκος Τζανάκης.

Στην Κύπρο οι μάσκες επανήλθαν στους εσωτερικούς χώρους για όλους άνω των 12 ετών. Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, ώστε να μην επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα.

Όλη η επικαιρότητα