Ηλεία

Κορωνοϊός: «Διχασμένοι» οι καταστηματάρχες για τα νέα μέτρα

Για λανθασμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες

Μία νέα και ακόμα πιο δύσκολη πραγματικότητα καλούνται να αντιμετωπίσουν από χθες όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα που στόχο έχουν τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού ενόψει και της εορταστικής περιόδου.

Διχασμένοι οι επαγγελματίες, αφού από τη μία φοβούνται τα εξοντωτικά πρόστιμα και από την άλλη λυπούνται που αναγκάζονται να κρατήσουν ένα μεγάλο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού που δεν έχει εμβολιαστεί εκτός των επιχειρήσεών τους.

Η κυβέρνηση θέτει νέα «μπλόκα» σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας που επελαύνει, ενώ παράλληλα προσπαθεί να πείσει με κάθε τρόπο πως ο εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική λύση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Τα νέα μέτρα στοχεύουν στον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από δραστηριότητες και διασκέδαση, θέτοντάς τους σε ένα ιδιότυπο lockdown καθώς δε θα μπορούν να μπουν σε σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια, ούτε με την επίδειξη αρνητικού τεστ όπως γινόταν μέχρι τώρα.

«Το θέμα του εμβολιασμού από την αρχή έχει λάθος προσέγγιση»

Στη λάθος προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα του εμβολιασμού, καθώς και στη δύσκολη εποχή που διανύουν οι επιχειρηματίες που δεν μπορούν να αποκλείουν το 40% του καταναλωτικού κοινού που είναι ανεμβολίαστο, εστίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης. Συγκεκριμένα τόνισε: «Τα νέα μέτρα δε μας πιάνουν ως προς το θέμα του ωραρίου του λιανεμπορίου, όμως μας ενδιαφέρει ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων. Δυστυχώς η αγορά και οι επαγγελματίες δεν μπορούν να αποκλείουν κανέναν από τα καταστήματά τους.

Πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό. Είτε να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, είτε να μπαίνουν στα καταστήματα με τον απαραίτητο έλεγχο. Δεν είναι δυνατόν να αποκλείουμε το 40% του καταναλωτικού κοινού. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Περιμέναμε να ανακάμψουμε, αλλά δυστυχώς δε συμβαίνει. Η αγορά κινείται πολύ δύσκολα. Αυτά τα μέτρα στρέφουν τον κόσμο προς τη μαύρη αγορά, το διαδίκτυο και γενικότερα εκτός των καταστημάτων μας. Φαίνεται ότι δεν κυκλοφορεί κόσμος. Το θέμα του εμβολιασμού από την αρχή έχει λάθος προσέγγιση. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος προσέγγισης των ανεμβολίαστων. Ένα 10% είναι σίγουρο ότι θα μείνει ανεμβολίαστο, όμως για τους υπόλοιπους κάτι πρέπει να γίνει. Η αγορά δεν μπορεί να συνεχίσει ύστερα από δύο χρόνια στους ρυθμούς αυτούς.

Και τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά και σίγουρα δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι μία αγορά. Και επειδή κατηγορηθήκαμε μετά την απεργία της περασμένης Τετάρτης ότι ζητάμε μόνο λεφτά, βασικό μας αίτημα είναι να δουλέψουμε».

Πολίτες: Να εμβολιαστεί ο κόσμος

Τη δική τους άποψη για τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων κατέθεσαν δύο πολίτες, οι οποίοι εκτιμούν πως πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός από όλους προκειμένου να υπάρξει σύντομα και με ασφάλεια η επιστροφή στην κανονικότητα. Ειδικότερα υποστήριξαν:

Δημοσθένης Δημόπουλος-Πολίτης:

«Προσωπική μου γνώμη είναι πως όλοι πρέπει να εμβολιαστούν. Το Rapid test δεν μπορεί να εγγυηθεί μακροπρόθεσμα τη μη νόσηση του πολίτη από τον ιό».

Παναγιώτης Παναγούτσος-Πολίτης:

«Θεωρώ πως δεν είχε γίνει καλή προώθηση στο θέμα της καμπάνιας του εμβολιασμού. Όταν μιλάει η επιστήμη, μιλάει η επιστήμη. Αν δίνουμε δικαίωμα σε άλλους ανθρώπους να διαβάλλουν την πραγματικότητα, σίγουρα υπάρχει η σημερινή εικόνα. Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος, αλλά εκτιμώ πως ούτε ο αποκλεισμός είναι λύση. Ίσως θα έπρεπε να πειστεί ο κόσμος με διαφορετικό τρόπο. Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και ελπίζω να τον περάσουμε αναίμακτα. Παλαιότερα, άλλα εμβόλια γινόντουσαν υποχρεωτικά με διαφορετικό τρόπο και ίσως εκεί Θα πρέπει να δώσει βάση η κυβέρνηση».

Διχασμένοι οι επιχειρηματίες

Από πλευράς επιχειρηματιών, υπάρχει ένας έντονος διχασμός αφού καλούνται πλέον να αρνούνται την είσοδο στις επιχειρήσεις τους όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως τονίζουν, σε τέτοιες δύσκολες εποχές είναι δύσκολο να χάνεις πελατεία, ενώ εκτιμούν πως ίσως δημιουργηθούν και αντιπάθειες που σε μία μικρή κοινωνία όπως ο Πύργος δεν είναι σωστό να υπάρχουν. Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να βρει κάποια λύση ομαλότερη, έτσι ώστε και οι ίδιοι να μην αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κάποιου εξοντωτικού προστίμου, αλλά και να μη χρειάζεται να «ρίξουν πόρτα» σε κάποιον πελάτη τους.

Παρακάτω ακολουθούν δηλώσεις επιχειρηματιών για τα νέα μέτρα:

Χρήστος Ούστας-Ιδιοκτήτης γυμναστηρίου «FITSOM»:

«Θεωρώ τα μέτρα αυτά μεγάλο πλήγμα για τα γυμναστήρια του Πύργου και της Ελλάδας. Για εμένα γίνεται μεγάλη διάκριση που δε με βρίσκει σίγουρα σύμφωνο, ωστόσο η πραγματικότητα είναι αυτή και λειτουργούμε από σήμερα μόνο με εμβολιασμένους. Θα προσπαθήσουμε ως γυμναστήριο να βρούμε κάποια λύση και για τους ανεμβολίαστους, η οποία τουλάχιστον στην αρχή μπορεί να είναι με κάποια βιντεάκια μέσω ίντερνετ που έχω ανεβάσει ήδη στο κανάλι του γυμναστηρίου. Ή αν βρεθεί κάποιος εξωτερικός χώρος που μπορούν να εξυπηρετούνται και τα υπόλοιπα μέλη. Θα ήθελα πολύ να το κάνω αυτό. Η δουλειά δεν μπορώ να γνωρίζω τι πτώση θα έχει αφού ακόμα δεν έχω ξεκινήσει το διαχωρισμό. Το 80% όσων έρχονται σε μένα είναι εμβολιασμένοι. Με λυπεί το γεγονός ιδεολογικά και για συναισθηματικούς λόγους ότι δεν μπορούν να έρθουν όλοι με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί. Θα είναι δύσκολος χειμώνας. Με τη γυμναστική ο αθλούμενος ξύπνα και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα».

Δημήτρης Μουσταφέρης-Ιδιοκτήτης πρακτορείου ΟΠΑΠ:

«Από σήμερα εφαρμόζει η κυβέρνηση άλλο ένα μέτρο που θα επιτρέπει να μπαίνουν στα πρακτορεία ΟΠΑΠ μόνο εμβολιασμένοι. Όσοι διαθέτουν Rapid test δεν θα μπορούν. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη πτώση τζίρου στα καταστήματα. Δυστυχώς αυτοί που παίρνουν τα μέτρα δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στην κοινωνία. Δεν είπε κανείς να μπαίνουν μέσα ανεμβολίαστοι και όσοι δεν διαθέτουν Rapid test. Τα νέα μέτρα ξεκίνησαν σήμερα και ήδη φαίνεται αισθητά η διαφορά. Ήδη με την προηγούμενη μέθοδο ήταν φανερή η πτώση του τζίρου, αλλά από σήμερα είναι ακόμα μεγαλύτερη».

Ξένια Ζούβελου-Ιδιοκτήτρια καταστήματος υποδημάτων «Μπαξιβάνη»:

«Με τα νέα μέτρα ασκείτε και άλλη πίεση στους ανεμβολίαστους. Βλέπουμε ότι περιορίζονται κι άλλο και θεωρώ ότι πλέον πρέπει να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος για να μην οδηγούμαστε σε τέτοιες καταστάσεις. Στην αγορά συνεχίζουμε όπως ήμασταν με τον έλεγχο στα πιστοποιητικά και στα Rapid test, αλλά παρ’ όλα αυτά πρέπει να ανέβει ο αριθμός των εμβολίων για να μπορέσουμε να εργαστούμε όπως πρέπει. Έχει περιοριστεί ο αριθμός όσων κυκλοφορούν από τη στιγμή που δεν τους επιτρέπεται να μπουν στα μαγαζιά. Υπάρχει κόσμος που έχει ελλείψεις στα αναγκαία έγγραφα, οπότε δεν τους επιτρέπεται η είσοδος και χάνουμε πελατεία. Πιστεύαμε ότι όλο αυτό θα σταματούσε και θα ήταν καλύτερα φέτος, αλλά βλέπουμε πως αυτή η δυσάρεστη κατάσταση συνεχίζεται για ακόμα μία χρονιά. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει. Ελπίζουμε να αυξηθεί η κίνηση. Το έχει μεγάλη ανάγκη η αγορά να δουλέψει. Εύχομαι ότι καλύτερο για το μέλλον».

Ντέγιαν Μιλοσέσκι-Ιδιοκτήτης «Frida Day&Night»:

«Για ακόμα μία φορά δεν έχουμε να πούμε κάτι θετικό. Η κατάσταση χειροτερεύει. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να δείχνει χαρτιά και να μην μπορεί να πάει να αγοράσει ότι επιθυμεί ελεύθερα. Η δουλειά έχει μειωθεί σημαντικά και ο καθένας μπορεί να δει ότι ο κόσμος φοβάται και δεν έχει όρεξη. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά εκτιμώ ότι δε σώζεται η κατάσταση. Έρχονται γιορτές και αν δεν μας ελευθερώσουν, η εξέλιξη θα είναι τραγική. Καθένας από εμάς θέλει να κλείσει το μαγαζί του εξωτερικά, καθώς έρχεται χειμώνας και δεν μπορεί ο κόσμος να έρχεται και να κρυώνει. Δεν μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε όπως επιθυμούμε. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάθονται έξω και σε σημείο που να μην καλύπτονται από κάποιο προστατευτικό, δεχόμενοι ουσιαστικά «πόρτα».

Σε μία μικρή κοινωνία όπως ο Πύργος, μία τέτοια συμπεριφορά δημιουργεί αντιπάθειες. Ο κόσμος από την πλευρά του έχει δίκιο, αλλά και εμείς δεν μπορούμε να αντέξουμε κάποιο πιθανό πρόστιμο. Το πρόβλημα συνεχίζεται, δεν φαίνεται να υπάρχει λύση και δεν ξέρω τι άλλο μας περιμένει».

Όλη η επικαιρότητα