Κόσμος

Κορονοϊός: Φοιτήτρια έφτιαξε ειδική μάσκα για κωφούς και όλα μοιάζουν λίγο καλύτερα

Ακούστε το άρθρο

Μία 21χρονη από το Kentucky κατασκεύασε μάσκα για ανθρώπους με προβλήματα ακοής και έγινε μία από τους ήρωες της μάχης ενάντια στον κορονοϊό.

Μία Αμερικανίδα φοιτήτρια εντόπισε ένα πρόβλημα προσβασιμότητας όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας ενάντια στον κορονοϊό και βρήκε τη λύση μαζί με τη μητέρα της. Η 21χρονη Ashley Lawrence που κάνει σπουδές γύρω από τους κωφούς και τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Kentucky, δημιούργησε μία μάσκα με ένα διάφανο πάνελ πλαστικού που κάνει το στόμα όποιου τη φοράει ορατό. Αυτό διευκολύνει πολύ σημαντικά όσους μπορεί να διαβάζουν τα χείλη ή να μιλούν την αμερικανική νοηματική γλώσσα. Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις.

Όπως έγραψε σε ποστ της στο Facebook, «ακριβώς πριν την πανδημία είχαν φτιαχτεί μάσκες για το εμπόριο ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής να έχουν πρόσβαση στα στόματα των γιατρών τους για να μπορούν να διαβάζουν χείλη/ομιλία. Λόγω της έλλειψης σε μάσκες άρχισαν όλοι να φτιάχνουν δικές τους, οπότε σκέφτηκα: Γιατί να μην το κάνω για όλους;».

Αφού πειραματίστηκε με διάφορα σχέδια για τη μάσκα με τη βοήθεια της μητέρας της – και μάλιστα με καμιά τους να έχει προηγούμενη εμπειρία στο ράψιμο – κατέληξε στο κατάλληλο μοντέλο και άρχισε να τις στέλνει σε ανθρώπους που τις χρειάζονταν και απευθύνονταν στο Facebook της. Η ανταπόκριση όμως ήταν τόσο σαρωτική που η Ashley χρειάστηκε να ανοίξει μία σελίδα στο GoFundMe

«Μοιράζω αυτές τις μάσκες σε όσους τις χρειάζονται, είτε είναι άρρωστοι, είτε όχι», γράφει. «Ακόμα και αν τα CDC (Κέντρα για τον Έλεγχο Ασθενειών και Πρόληψης) δεν προτείνει να φορούν μάσκες στην καθημερινότητά τους όσοι δεν έχουν αρρωστήσει, αν κάποιος που χρειάζεται αυτές τις προσαρμόσιμες μάσκες αρρωστήσει, τότε θα έχει μια μάσκα να δώσει στον γιατρό του ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν πιο εύκολα μεταξύ τους. Αυτή τη στιγμή τις στέλνουμε εντελώς δωρεάν και φτιάξαμε αυτή τη σελίδα GoFundMe για να αντισταθμίσουμε το κόστος των υλικών, των εξόδων αποστολής κτλ. Ό,τι χρήματα συγκεντρώσουμε που δεν θα χρησιμοποιηθούν απευθείας για τις μάσκες, θα δοθούν στο τέλος της κρίσης στη Hands & Voices. Η Hands & Voices είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με γονείς ως υπεύθυνους, που εστιάζει στην υποστήριξη οικογενειών με παιδιά κωφά ή με προβλήματα ακοής».

Μόλις χθες η Ashley έπιασε τον στόχο της και προς το παρόν δεν δέχεται άλλα χρήματα. Μέσα στην εβδομάδα θα ανεβάσει ένα tutorial για την κατασκευή της μάσκας στο σπίτι, ώστε να μπορούν όλοι να τη φτιάξουν μόνοι τους.

Θα ενημερώσουμε το άρθρο για να έχεις και εσύ αυτή τη δυνατότητα, εφόσον χρειάζεσαι τη μάσκα.

VIA

Όλη η επικαιρότητα