Ηλεία

Κορωνοϊός – Ηλεία: Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα στα θρανία

Τι δήλωσαν στην εκπομπή της ΟΡΤ «PRESS ROOM» ο Χρήστος Γιαννικούλης, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ηλείας και ο Γιάννης Γιαννόπουλος, γραμματέας ΕΛΜΕ Ηλείας.
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα της Ηλείας, λόγω των αρκετών κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν παρατηρηθεί, σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα κρούσματα είναι καθημερινά στα σχολεία της Ηλείας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε το κλείσιμο κάποιας τάξης, πόσο μάλλον ενός ολόκληρου σχολείου, αφού όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, για να ξεκινήσει η εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως σε κάποιο τμήμα, θα πρέπει να νοσήσουν το 50% συν ένα παιδί μέσα σε μία τάξη.

Έως τώρα σε όλη την Ελλάδα είναι πάρα πολύ λίγα τα τμήματα που έχουν κλείσει.

Αυτή την απόφαση της πολιτείας και του Υπουργείου Παιδείας, δεν την βρίσκουν σωστή τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και πολλοί ιατροί, οι οποίοι και τονίζουν ότι μέσα στα σχολεία έχουμε μεγάλη διάδοση του ιού και ότι τα παιδιά …περνάνε τον κορωνοϊό στους γονείς τους και στην υπόλοιπη τοπική κοινωνία.

Να σημειωθεί εδώ, ότι έχουμε πάρα πολλές αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς, γι’ αυτό το θέμα, με πιο πρόσφατη φυσικά την ανακοίνωση του συλλόγου καθηγητών του πρώτου γυμνασίου Πύργου, όμως η πολιτεία δεν έχει αντιδράσει ως όφειλε και τα σχολεία όπου έχουμε πολλά κρούσματα παραμένουν ανοιχτά, παρότι καθημερινά έχουμε και νέα.

Για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, δηλαδή της μετάδοσης του ιού στα σχολεία, αναφέρθηκαν στην εκπομπή «PRESS ROOM» της ΟΡΤ και στο δημοσιογράφο Κώστα Κριετσιώτη ο κος Χρήστος Γιαννικούλης, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ηλείας και ο κος  Γιάννης Γιαννόπουλος γραμματέας ΕΛΜΕ Ηλείας.

Χρήστος Γιαννικούλης: «Ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να αυτοαπομονωθεί πλήρως»

Ο κος Χρήστος Γιαννικούλης δήλωσε καταρχήν για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα:

«Στα σχολεία ήδη από πέρυσι, έχει διαπιστωθεί το πρόβλημα της μη επαρκούς τήρησης των μέτρων, διότι και τα παιδιά είναι δύσκολο να πειθαρχήσουν πολλές φορές, αλλά και πέρα από αυτό, οι συνθήκες είναι τέτοιες που τα μέτρα είναι δύσκολο να τηρηθούν. Δηλαδή μέσα σε μικρών διαστάσεων τάξεις, είναι δύσκολο να τηρηθούν αποστάσεις. Τώρα αν το δούμε το θέμα από αυστηρά ιατρικής άποψης, προφανώς η τηλεκπαίδευση προστατεύει από τη μετάδοση».

Συνεχίζοντας ο κος Γιαννικούλης επισήμανε:

«Αυτό που έχουμε τώρα είναι μία αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή. Αν και δεν έχουμε επίσημη πληροφόρηση από τον ΕΟΔΥ, κάτι που το έχουμε τονίσει εδώ και αρκετό καιρό, παρ’ όλα αυτά ανεπίσημα γνωρίζουμε ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία της περιοχής. Υπάρχει και η απόφαση της πολιτείας να κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν νοσήσουν τα μισά και ένα παιδί ακόμα. Οπότε πρέπει να αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός των παιδιών που νοσούν για να κλείσουν τμήματα. Εκτιμούμε όμως ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Θα δούμε λοιπόν ότι υπάρχουν έντονα αυξητικές τάσεις και θα πρέπει να λαμβάνεται άμεσα η απόφαση παύσης της δια ζώσης διδασκαλίας και μετατροπής της σε τηλεκπαίδευση. Εγώ δεν ξέρω ποια είναι τα κίνητρα για αυτήν την απόφαση, δηλαδή για το 50+1. Πιστεύω όμως ότι ως απόφαση είναι λάθος. Ένα μικρό παιδί το οποίο είναι ένα ανήλικο άτομο, δεν μπορεί να αυτοαπομονωθεί πλήρως. Ένα ενήλικο άτομο μπορεί αν έχει μία δεύτερη κατοικία να μείνει σε αυτή μόνο του. Στο μικρό παιδί όμως πρέπει να βρίσκεται δίπλα ο γονέας και κηδεμόνας του. Οπότε ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος για αυτόν ο οποίος θα έρθει σε επαφή μαζί με το παιδί για να το φροντίσει».

Επιπλέον ο κος Γιαννικούλης τόνισε ότι η μόνη λύση αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός, αν και για μία ακόμη φορά επισήμανε ότι δεν προστατεύει 100% το εμβόλιο.

Γιάννης Γιαννόπουλος: «Το Υπουργείο γνώριζε ότι θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και προχώρησε σε συγχωνεύσεις τμημάτων»

Από την πλευρά του ο κος Γιάννης Γιαννόπουλος γραμματέας ΕΛΜΕ Ηλείας τόνισε:

«Κάθε γονιός που στέλνει το παιδί του στο σχολείο τη φετινή χρονιά και κάθε μαθητής που φοιτά φέτος, ξέρει ότι τα μέτρα που πήρε για τη φετινή χρονιά το υπουργείο, καθιστούν πολύ πιο δύσκολο το κλείσιμο ενός τμήματος σε περίπτωση που έχουμε συσσώρευση κρουσμάτων covid. Όταν περιμένει το Υπουργείο να νοσήσει το 50% συν ένας των μαθητών ενός τμήματος για να σταματήσει να λειτουργεί δια ζώσης το τμήμα, καταλαβαίνουμε πολύ καλά και εκ του αποτελέσματος, γιατί στην Ηλεία δεν έχει κλείσει κανένα τμήμα. Και πανελλαδικά υπάρχει μόνο ένας μικρός αριθμός τμημάτων που έχουν κλείσει έως τώρα. Η κατάσταση στα σχολεία είναι πολύ αρνητική συγκρινόμενη με την περσινή χρονιά. Υπάρχουν λοιπόν κρούσματα στα σχολεία σε καθημερινή βάση, σε κάποια σχολεία υπάρχει και συσσώρευση κρουσμάτων και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 20% του συνόλου της σχολικής μονάδας. Όμως με τα χαρακτηριστικά που έχει βάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το 50% συν 1, δεν επιτρέπει το κλείσιμο τμημάτων. Υπάρχει μία κεντρική πολιτική απόφαση η οποία φέρει και τα αποτελέσματα που βλέπουμε».

Στην συνέχεια ο κος Γιαννόπουλος τόνισε:

«Δεν είναι δυνατόν το υπουργείο παιδείας, η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι παίρνει τη γνώμη των επιτροπών υγείας, να μην περιμένει ότι τη φετινή χρονιά με τέτοιου είδους θεσμικά μέτρα δεν θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση covid στα σχολεία. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Η αύξηση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα, αυτόματα σημαίνει ότι οι μαθητές αυτοί θα μεταδώσουν και στην οικογένειά τους τον ιό. Για τα παιδιά πολλές φορές αυτή η νόσος δεν έχει τόσο αρνητικά αποτελέσματα, όμως παράγει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα στις οικογένειες και στις τοπικές κοινωνίες. Για αυτό και βλέπουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει κυρίως στις μεγάλες ηλικίες, όμως το πρόβλημα ανακυκλώνεται στις ίδιες τις σχολικές μονάδες. Επίσης να δούμε και δύο βασικές καταστάσεις. Το Υπουργείο γνώριζε τι θα συμβεί και αυτό είναι μία πολιτική επιλογή, αφού μέσα από αυτό θέλουν να πετύχουν μία ανοσία αγέλης. Ήδη από τον Οκτώβριο που αρχίσαμε να έχουμε συσσώρευση κρουσμάτων, το υπουργείο δεν ακολούθησε την οδηγία των εκπαιδευτικών που γνωρίζουν ότι χρειάζεται αραίωμα στις τάξεις. Κάναμε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή συγχωνεύσεις τμημάτων. Όταν έλεγαν οι εκπαιδευτικοί ότι πρέπει να αραιώσουν τα τμήματα, η κυβέρνηση έλεγε δεν έχουμε αίθουσες για να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο. Βεβαίως δεν έκανε τίποτα αυτά τα δύο χρόνια για να δημιουργήσει αίθουσες. Όμως τώρα με τις συγχωνεύσεις μένουν κενές αίθουσες και αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο που πρέπει να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία. Και αυτό για να εξοικονομήσει η πολιτεία κάποια λίγα ευρώ».

Όλη η επικαιρότητα