Υγεία

Κορωνοϊός – «Καμπανάκι» για τους καπνιστές: «Τώρα είναι η στιγμή να κόψετε το τσιγάρο!»

Ακούστε το άρθρο

Ειδικοί στον τομέα της Υγείας συνιστούν στους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα και στις καπνοβιομηχανίες να σταματήσουν την παραγωγή και πώληση προϊόντων καπνού, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού

«Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει η καπνοβιομηχανία για να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό, είναι να σταματήσει να παράγει, να διανέμει και να πουλάει καπνό» τονίζει ο Γκαν Κουάν, ειδικός στη δημόσια υγεία και διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης κατά της Φυματίωσης και των Ασθενειών των Πνευμόνων (International Union Against Tuberculosis and Lung Disease)

Η Ένωση, που συσπειρώνει ειδήμονες, αξιωματούχους και οργανώσεις υγείας, τονίζει πως «ανησυχεί ιδιαίτερα» για τις επιπτώσεις του COVID-19 στο 1,3 δισ. καπνιστές στον κόσμο, και ιδίως σε εκείνους στις πιο φτωχές χώρες, των οποίων τα συστήματα υγείας είναι σε ευάλωτη κατάσταση.

Το κάπνισμα είναι γνωστό πως αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει μολύνσεις. Επίσης, οι καπνιστές μπορεί να έχουν ήδη πνευμονικά νοσήματα ή μειωμένη ικανότητα των πνευμόνων, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσουν μια σοβαρή ασθένεια.

Ο Κουάν τόνισε πως οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έχουν μία «ηθική επιταγή» να συμβουλεύσουν τους καπνιστές να σταματήσουν τη συνήθεια τούτη: «αυτή είναι ακριβώς η καλύτερη στιγμή να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα».

Η Ένωση ανακοίνωσε επίσης πως όλα τα στοιχεία από τις πρώτες έρευνες σε ασθενείς με COVID-19 στην Κίνα και αλλού υποδεικνύουν πως οι καπνιστές προσβάλλονται από τον νέο κορωνοϊό πιο σοβαρά και υποφέρουν από πολύ βαρύτερες επιπλοκές, ιδίως στην αναπνοή.

Όπως τονίζει η εταιρεία, σε μελέτη 1.000 ασθενών με COVID-19, που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine τον Φεβρουάριο, βρέθηκε πως οι παλαιότεροι και νυν καπνιστές πάσχουν βαρύτερα, με πάνω από το 25% εξ αυτών να χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη, εισαγωγή σε ΜΕΘ, ή πεθαίνει.

Ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Έλεγχο και Πρόληψη Ασθενειών έχουν προειδοποιήσει εξίσου για τον αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον κορωνοϊό, που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα.

Όλη η επικαιρότητα