WEB tv Ελλάδα

Κορωνοϊός- Τσιόδρας: 10 νέα κρούσματα – 1 νέος θάνατος – Ν. Χαρδαλιάς: Προειδοποιήσεις για επιχειρήσεις που λειτουργούν σε οργανωμένες παραλίες

Ακούστε το άρθρο

Σ. Τσιόδρας: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει ενδημικός ο κορονοιός. Το περιορίσαμε αλλά δεν τον εξαφανίσαμε

Με τα έως τώρα δεδομένα, θα παλεύουμε για πολύ καιρό ακόμη, παρατήρησε στην αποψινή του ενημέρωση ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο για μια ακόμη φορά ότι είναι σημαντικό όσο ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας, να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης για να έχουμε τον έλεγχο του. «Είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός, ιδίως όταν πρόκειται για ένα νέο ιο που ελάχιστοι έχουν ανοσία γι αυτόν και δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο» τόνισε ο κος Τσιόδρας αναφερόμενος και σε πρόσφατη εκτίμηση του ΠΟΥ ότι ο ιός ήρθε για να μείνει για χρόνια. «Το ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία του ιού, δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ίσως και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει ενδημικός ο κορονοιός, δηλαδή να εμφανίζεται κάθε χρόνο όπως τη γρίπη, ακόμα κι αν έχουν βρεθεί αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αναφορά αυτή του παγκόσμιου οργανισμού Υγείας προέκυψε από τρία ανησυχητικά στοιχεία των τελευταίων ημέρων: «Την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων πως τελειώσαμε. Αυτό ήταν όλο… κι άλλα που θεωρώ ότι αδικούν την επιστημονική λογική. Συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στις συστάσεις των επιστημόνων. Συμπεριφορές μαζικών συναθροίσεων και πλήρους αγνόησης των μέτρων υγιεινής. Εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων της νόσου σε πολλές διαφορετικές χώρες».

Ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ίσως είναι κάτω από 0,05% του πληθυσμού στην Ελλάδα

Ο Σ. Τσιόδρας εκτίμησε πως η ανοσία που έχει χτίσει απέναντι στον κορονοϊό στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαμηλή και όπως είπε « εκτιμάται με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ίσως και κάτω από 0,05% του πληθυσμού». Δεδομένα που θα πιστοποιήσουν αυτή την εκτίμηση είναι απαραίτητα όπως είπε ο καθηγητής και ανακοίνωσε 4 διαφορετικές μελέτες που έχουν ως στόχο να «δείξουν» το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού στη χώρα μας. « Πρόκειται για μια προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων με στόχο να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα. Επίσης για μια οροεπιδημιολογική μελέτη σε 10.000 υγιείς αιμοδότες ηλικίας από 18 εως 65 ετών και μια επαναλαμβανόμενη μελέτη από εναπομείναντες ορούς – η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου με συλλογή 5000 δειγμάτων τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή μελέτη για τον κορονοϊό».

Δύσκολη η συζήτηση για τεστ σε τουρίστες. Απαραίτητη η μάσκα στο αεροπλάνο

Ο κος Τσιόδρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επανήλθε στο θέμα του τουρισμού, επαναλαμβάνοντας πως σε αυτή τη φάση είναι πιο σωστό να μιλάμε για εσωτερικό τουρισμό. «Πιθανόν να δούμε τις επόμενες μέρες να επιτρέπονται κάποιες χερσαίες διαβάσεις από χώρα σε χώρα, από όμορες χώρες» , προέβλεψε ο κος Τσιόδρας όσον αφορά τους επισκέπτες από το εξωτερικό, αλλά τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι ιδίως όταν ταξιδεύουμε να τηρούνται όλοι οι γνωστοί κανόνες απόστασης και υγιεινής. «Οποιαδήποτε συζήτηση για εργαστηριακό έλεγχο είναι δύσκολη καθώς πρόκειται για ένα ιό που μπορεί τον ελέγξεις μια ή δύο ημέρες πριν ταξιδέψεις αλλά να τον επωάζεις ακριβώς την ώρα που ταξιδεύεις» σχολίασε ο Σ.Τσιόδρας όσον αφορά τα τεστ που θα μπορούσαν να γίνονται πριν κάποιος ταξιδέψει για τις διακοπές του. Ωστόσο όπως είπε γίνεται όλο και πιο έντονη η συζήτηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροπορικά ταξίδια. « θα πρέπει να γίνει με ειδικούς κανόνες και ειδικές προβλέψεις. Οι περισσότερες χώρες ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα σύνορα τους για τουρισμό μέσω αεροπορικών εταιρειών» , επισήμανε και είπε ότι θα προχωρήσουμε σταδιακά. Αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες είπε ότι θα μπορέσουν σιγά σιγά να μεταβούν στα εξοχικά ή στα χωριά τους -όπου θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν- για να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα κίνησης και να αποφύγουν αστικά κέντρα που η μετάδοση του ιού είναι συχνότερη. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέσα μεταφοράς και τις διαφορετικές συστάσεις για το καθένα ξεχωριστά είπε : « υπάρχουν πρακτικά θέματα που δεν τα έχει λύσει η επιστήμη. Είμαι σίγουρος ότι θα προβλεφθεί κατά κάποιον τρόπο ένας σωστός τρόπος λειτουργίας του κλιματισμού στα αεροπλάνα και φυσικά θα μπορεί να ευνοείται η αραίωση των καθισμάτων όπου μπορεί να γίνεται , όπως στα πλοία ή στα λεωφορεία γιατί εκεί είναι εφικτό. Τα αεροπλάνα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ικανή πληρότητα». Ο κος Τσιόδρας παρατήρησε ότι είναι το καλύτερο δυνατό που μπορείς να κάνεις ανά περίπτωση ακόμη κι αν δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Τέλος είπε ότι χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας και κατέληξε « δεν είναι αντίπαλοι. Η Υγεία υπερέχει αυτή τη στιγμή και η οικονομία ακολουθεί με τα μέτρα που υποδεικνύει η δημόσια υγεία.»

10 νέα κρούσματα, ένας επιπλέον θάνατος το τελευταίο 24ωρο

O Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 10 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας έφθασε τους 2.770 εκ των οποίων το 55,3% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 610 σχετίζονται με ταξίδι και 1.409 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 24 με διάμεση ηλικία τα 71 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταία 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος, με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 156 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 41 ήταν γυναίκες. Ενενήντα άνθρωποι έχουν ήδη βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ν. Χαρδαλιάς: Σε λεπτομερείς κανόνες και όρους θα υπόκεινται οι οργανωμένες παραλίες

Μετά από τις μετεωρολογικές προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίας και την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με λεπτομερείς κανόνες και όρους για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και «τσουχτερά πρόστιμα» για τους παραβάτες ανοίγουν το Σάββατο, 16 Μαΐου, στις 8 το πρωί, οι 515 οργανωμένες παραλίες.

«Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο της προσπάθειας μας που επιβάλλεται να περάσουμε με επιτυχία», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Κανόνες λειτουργίας

Ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.

Σχετικά με τις ξαπλώστρες επιτρέπονται μέχρι 2 ανά ομπρέλα με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον 2 ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος , λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο takeaway. Τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

Επίσης απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους.

Στα σημεία αυτά απαγορεύεται το delivery. Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες, καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουομένου. Το προσωπικό υποχρεούται επίσης να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Αυστηρά πρόστιμα

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ανωτέρω επιχειρήσεων για πιστή εφαρμογή των κανόνων, τονίζοντας ότι «τα μέτρα θα περιφρουρηθούν και θα ελεγχθούν με αυστηρότητα και τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές». Συγκεκριμένα, στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ αναλόγως των τ.μ. και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα κατά το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται. «Εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολο τους ας μην βιαστούν και ας μην ρισκάρουν. Καμία έκπτωση δεν θα γίνει εις βάρος της δημόσιας υγείας, εις βάρος της προσπάθειας μας , εις βάρος των επόμενων φάσεων του σχεδίου», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού γίνεται με προσεκτικά βήματα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, αφού ο ιός είναι εδώ και κυκλοφορεί ανάμεσα μας». Την Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια.

Η Λευκάδα και η Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί. Η μετακίνηση στα νησιά θα επιτραπεί αν όλα πάνε καλά από 25 Μαΐου. Επίσης την Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

Υπενθύμισε τους κανόνες που ισχύουν στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας που ανοίγουν την Κυριακή, τονίζοντας την ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού.

Κρούσματα σε Νέα Σμύρνη Λάρισας και Λέσβο

Στην Νέα Σμύρνη Λάρισας είναι σε εξέλιξη η διενέργεια ελέγχων. Χθες ελήφθησαν 652 δείγματα και σήμερα 72 και έχουν αποσταλεί στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και αναμένονται τα αποτελέσματα. Στη Λέσβο μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων έχουν ληφθεί 81 δείγματα , τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα