Κορονοϊός: Νέο θετικό κρούσμα από την Ηλεία στο Ρίο

Άλλο ένα επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα είχαμε τις τελευταίες ώρες στην Ηλεία και συγκεκριμένα πρόκειται για ασθενή από την Αμαλιάδα.

Tο νέο κρούσμα είναι μία 56χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν με συμπτώματα δύο μέρες στην παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας – Ν.Μ. Πύργου και διαγνώστηκε χθες ότι είναι θετική στον κορωνοϊό.

Να σημειωθεί ότι η γυναίκα δεν είχε καμία σχέση με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

Μεταφέρθηκε  αργά το βράδυ του Σαββάτου στην Πάτρα στην ειδική Πτέρυγα του Νοσοκομείου Ρίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Να σημειωθεί ότι νοσηλεύεται στον Πύργο και ο άντρας της με υψηλό πυρετό και αναμένονται και γι’ αυτόν οι ειδικές εξετάσεις που έχουν γίνει…

Ακόμη στην παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας υπάρχουν 3 ακόμη ασθενείς που νοσηλεύονται με ύποπτα συμπτώματα και αναμένονται και γι’ αυτούς οι σχετικές εξετάσεις.

Επέστρεψε στο Νοσοκομείο και βγήκε αρνητικός

Εν τω μεταξύ επικράτησε η λογική στον ασθενή που το έσκασε από το Νοσοκομείο Πύργου όταν τον ενημέρωσαν πως πρέπει να κάνει τεστ για κορωνοϊό. Ο ασθενής είχε πάει το απόγευμα της Παρασκευής να εξεταστεί και να διαπιστωθεί αν νοσεί από κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Πύργου, αλλά για άγνωστο λόγο το έσκασε.

Τελικά, το πρωί του Σαββάτου επέστρεψε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα νέα για την υγεία του είναι ευχάριστα, καθώς βρέθηκε αρνητικός στον κορωνοϊό.

«Να μην ακυρώνουν οι ογκολογικοί ασθενείς τις θεραπείες τους λόγω κορωνοϊού»

Έκκληση στους ογκολογικούς ασθενείς να μην ακυρώνουν τις θεραπείες τους, αν οι ίδιοι είναι καλά, απευθύνει η διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας – υπεύθυνη Ογκολογικής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», Δρ. Αθηνά Χριστοπούλου, σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ».

«Δηλαδή αν ένας ασθενής με κακοήθες νεόπλασμα ξέρει ότι έχει κάπως θωρακίσει τον οργανισμό του από επαφές με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα, και δεν έχει κάποιο σύμπτωμα του κορωνοϊού, να μην αναβάλει τη θεραπεία του. Ωστόσο αν έχει π.χ. λίγο πυρετό καλόν είναι να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό του πριν έρθει στο νοσοκομείο, όπως άλλωστε θα έκανε και πριν εμφανιστεί η νόσος COVID19».

Όλοι οι ασθενείς με καρκίνο κινδυνεύουν, τόσο εκείνοι με συμπαγείς όγκους, όσο και εκείνοι με αιματολογικές κακοήθειες, γιατί από μόνη της η νόσος, προκαλεί ανοσοκαταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, αναφέρει η Δρ. Χριστοπούλου. Πολύ περισσότερο κινδυνεύουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, σε χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, ανοσοθεραπεία και κάθε είδους θεραπεία, αλλά και όσοι παίρνουν κορτιζόνη.

«Ο κίνδυνος αυξάνεται κι άλλο όταν οι ογκολογικοί ασθενείς είναι καπνιστές ή έχουν και άλλα συνοδά νοσήματα, όπως π .χ. σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ. Οι ασθενείς που υποβάλλονται αυτό το διάστημα σε θεραπεία, ή έχουν υποβληθεί πρόσφατα είναι επίσης πιο ευάλωτοι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αναβάλλουν τη θεραπεία τους».

Υπάρχει όμως περίπτωση κάποιες κακοήθειες να καθιστούν τους ασθενείς περισσότερο ευάλωτους από κάποιες άλλες, απέναντι στον κορωνοϊό; Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από την Κίνα, που δημοσιεύτηκε στο «Lancet», απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορούμε να έχουμε, δηλώνει η κ. Χριστοπούλου. «Οι γνώσεις όμως αυτή τη στιγμή μας λένε ότι οι όλοι οι ασθενείς με καρκίνο θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου, και ως εκ τούτου θα πρέπει να ακολουθούν ευλαβικά τόσο οι ίδιοι όσο και οι φροντιστές τους τις οδηγίες από τους επίσημους φορείς της Πολιτείας».