Κόσμος Υγεία

Κορωνοϊός: Ο παγκόσμιος συναγερμός έληξε αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, προειδοποιεί η Κίνα

Ο ΠΟΥ ήρε χθες το ύψιστο επίπεδο συναγερμού για την COVID, τρία και πλέον χρόνια μετά την κήρυξή του, λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να τώρα να διαχειρίζονται τον ιό παράλληλα με άλλες μολυσματικές ασθένειες.
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τερμάτισε το καθεστώς παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την COVID-19, ο ιός παραμένει επιβλαβής και η Κίνα θα συνεχίσει να τον παρακολουθεί ενώ αυξάνει τους εμβολιασμούς μεταξύ των ομάδων υψηλού κινδύνου, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος των κινεζικών υγειονομικών υπηρεσιών.

Ο ΠΟΥ ήρε χθες το ύψιστο επίπεδο συναγερμού για την COVID, τρία και πλέον χρόνια μετά την κήρυξή του, λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να τώρα να διαχειρίζονται τον ιό παράλληλα με άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Ο τερματισμός του καθεστώτος συναγερμού δεν σημαίνει ότι η COVID θα εξαφανιστεί, αλλά ο αντίκτυπός της μπορεί τώρα να τεθεί αποτελεσματικά υπό έλεγχο, δήλωσε ο Λιανγκ Γουανιάν, επικεφαλής της ομάδας Κινέζων ειδικών για την αντιμετώπιση της COVID υπό την εθνική Επιτροπή Υγείας, σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό δίκτυο CCTV και που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η Κίνα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, να αυξάνει τους εμβολιασμούς στις ευπαθείς ομάδες και να προσπαθεί να βελτιώσει τις δυνατότητες θεραπείας της COVID, δήλωσε ο Λιανγκ.

Όπως σημειώνει το kathimerini.gr, ο SARS-CoV-2 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019. Οι απόπειρες περιορισμού της νόσου απέτυχαν, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναγνωρίσει ότι αποτελεί «Εκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος» στις 30 Ιανουαρίου 2020.

Στις 11 Μαρτίου κήρυξε και επίσημα την πανδημία που ευθύνεται, επιβεβαιωμένα, για περισσότερους από 6,9 εκατομμύρια θανάτους και πάνω από 765 εκατομμύρια μολύνσεις. Αρκετοί ερευνητές εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων της Covid-19 είναι πολύ υψηλότερος. Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμούσε πως τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας είχαν πεθάνει περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι, από τους αντίστοιχους αριθμούς υπό κανονικές συνθήκες.

Όλη η επικαιρότητα