Categories: Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ολοταχώς για 5.000 κρούσματα την ημέρα – Νέα μέτρα από Τετάρτη

Share

Μετά και το χθεσινό ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι ως προς την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου είναι τέτοια που πλέον το σενάριο για τουλάχιστον 5.000 κρούσματα την ημέρα είναι απολύτως ρεαλιστικό. Υπό τα δεδομένα αυτά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας πρόκειται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τη λήψη νέων μέτρων και συγκεκριμένα, όπως όλα δείχνουν, την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο «μικροσκόπιο» των υπό εξέταση μέτρων βρίσκονται, κατά κύριο λόγο, οι «κόκκινες» περιοχές, αλλά και όσοι πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν τα ακόλουθα μέτρα:

Ενδεχόμενη επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία

Διενέργεια δύο rapid test για τους ανεμβολίαστους πολίτες για την προσέλευση στην εργασία τους και με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Το μέτρο αυτό, κατά πληροφορίες του CNN Greece, φαίνεται ότι θα επηρεάσει τους εργαζόμενους και στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα
Υιοθέτηση επιπλέον περιορισμών για την παρουσία ανεμβολίαστων πολιτών σε μεικτούς, ανοικτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ
Υπό εξέταση βρίσκεται ακόμη η επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού στις «κόκκινες» περιοχές.

Κίνδυνος να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα στις «κόκκινες» περιοχές
Στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ νέων κρουσμάτων που σημειώθηκε σήμερα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων σε «κόκκινες» περιοχές.

«Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις “κόκκινες” περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε ο καθηγητής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.

Όπως εξήγησε, «το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας σε όποια μέτρα συζητούνται είναι ότι η εκρίζωση του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή μαζί του. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.»

Και προσέθεσε: «Όποια μέτρα σκεφτόμαστε πρέπει να είναι βιώσιμα και βάθος χρόνου. Το μόνο βιώσιμο μέτρο είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να χρειαστεί να παρθούν θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες και σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.»

Παρόλα αυτά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν αποφάσεις, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, όπου ο αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία.

Σχετικά με τη συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη, ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση περί νέων μέτρων. «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έναν διαρκή και πιο σταθερό έλεγχο στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, όπου υπάρχει παραβατικότητα. Υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων.»

Τέλος, ανέφερε ότι όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα δημιουργηθεί ένας κορεσμός μέσω της νόσησης στα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα και κάποια στιγμή θα μειωθεί ο αριθμός θανάτων και κρουσμάτων.

«Αυτό, όμως, θα γίνει με βαρύ κόστος. Ο αριθμός θανάτων δεν πρόκειται να πέσει αν δεν αυξηθεί το επίπεδο εμβολιασμού.»

Ο χάρτης των «κόκκινων» περιοχών

Νέα καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου και καθημερινά θα στέλνονται μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων μέχρι να νοσήσουν ή να εμβολιαστούν. Τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, κάθε μέρα οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό sms.

Παράλληλα, μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.