Ελλάδα

Κορωνοϊός: Προς σύσταση για χορήγηση β’ δόσης του εμβολίου Johnson & Johnson (vid)

Ακούστε το άρθρο

Για την εξέλιξη της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού εν μέσω κλιμάκωσης του τέταρτου πανδημικού κύματος ενημέρωσαν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Έχουν περάσει περισσότεροι από 10 μήνες που μας απασχολούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Τα εμβόλια νεότερης τεχνολογίας, τα mRNA εμβόλια, παρουσιάστηκαν -σύμφωνα με τους δημιουργούς τους Ουιγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί- με τεράστια προσπάθεια και όραμα, με ταχύτητα φωτός. Από συνέντευξή τους, έχοντας γνώση τις επιθέσεις που δέχεται η επιστήμη και οι επιστήμονες, ξεχωρίζω την αιδιόδοξη τοποθέτησή τους. Πιστεύουν ότι μετά την πανδημία θα είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που θα είναι ευγνώμων στην επιστήμη» ανέφερε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου.

«mRNA εμβόλιο για την πρόληψη ιώσεων που προκαλούν πανδημία, mRNA εμβόλια σε εξέλιξη για τη θεραπεία του καρκίνου. Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 1990 και αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά από το 2012», συνέχισε.

«Τα εμβόλια είχαν αρχικά μεγάλες δυσκολίες για τη διαχείρισή τους, βαθμιαία υπήρξαν βελτιώσεις και σε αυτόν τον τομέα. Η μέχρι τώρα εμπειρία καταδεικνύει τα mRNA εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά στον έλεγχο της πανδημίας», σημείωσε.

«Πολλά είναι τα ερωτήματα για τον εμβολιασμό ατόμων που νόσησαν από κορωνοϊό. Θα αναφερθούμε σε αυτό το θέμα και σήμερα. Η σύσταση που έχει διαμορφωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, είναι η χορήγηση μετά από νόσηση μιας δόσης. Έχει ενδιαφέρον αυτή η υβριδική ανοσία, που αποκτά ένα άτομο όταν νοσεί και συνέχεια εμβολιάζεται» πρόσθεσε.

«Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι αποτελεσματικότερη από τη φυσική ανοσία» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.
Ανέφερε επίσης ότι το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson βρίσκεται σε αναμονή για την αξιολόγηση από διενθείς επιστημονικούς φορείς. «Η θετική γνωμοδότηση συστήνει δεύτερη δόση με την πάροδο δύο μηνών στους άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%», όπως είπε.

Τέλος, σημείωσε ότι σε μελέτη παιδιών και εφήβων διαπιστώθηκε ότι ο ιός βρίσκεται σε εκκρίσεις και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος της νόσησης. Αυτό υπογραμμίζει, είπε η κ. Θεοδωρίδου, ότι «τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν “ρεζερβουάρ” για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων».

«Σε μελέτη παιδιών και εφήβων στη Μασαχουσέτη, με μοριακό έλεγχο από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος, δόθηκε απάντηση στο πώς ο ιός βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις στα παιδιά και τους εφήβους. Είναι ζωντανός ιός, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει ότι και τα παιδιά μεταδίδουν, αλλά και ότι αποτελούν ένα “ρεζερβουάρ” που διευκολύνει τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων» είπε χαρακτηριστικά.

Για «μεγάλη κινητικότητα» σε ό,τι αφορά την αναμνηστική ή τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, σε σημερινή ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί καθώς την πρώτη δόση κάνουν καθημερινά 6.000 πολίτες.

«Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην τρίτη δόση από τους ανθρώπους που είναι συνειδητοποιημένοι και θέλουν να κάνουν την αναμνηστική τους δόση. Είμαστε στους 202.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση, οι άνω των 50 είναι αυτοί που δικαιούνται να την κάνουν και οι ευπαθείς ομάδες. Είμαστε στα 6.543.000 με πρώτη δόση και 6.300.000 που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αυτό σε ποσοστά σημαίνει ότι στο σύνολο του πληθυσμού έχουν κάνει την πρώτη δόση περίπου το 62% και στον ενήλικο πληθυσμό περίπου το 70 με 71%. Γίνονται κάθε μέρα κάποιες πρώτες δόσεις οι οποίες είναι περίπου 6.000», δήλωσε.

Όλη η επικαιρότητα