Ελλάδα Υγεία

Κορωνοϊός: «Σαφάρι» για τον έλεγχο εξάπλωσης του ιού σε οικισμούς Ρομά

Ακούστε το άρθρο

«Σαφάρι» για τον έλεγχο εξάπλωσης του κορωνοιού σε οικισμούς Ρομά  – Τα 30 έφτασαν τα θετικά δείγματα – Ξεκινά επιχειρησιακό σχέδιο και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας – Μείωση των ασθενών στα νοσοκομεία

Με προσεκτικές κινήσεις επιχειρούν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές την εξουδετέρωση της υγειονομικής «βόμβας» του κορωνοιού στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα.

Παράλληλα, ετοιμάζουν να ξεδιπλώσουν από αύριο το επιχειρησιακό σχέδιο για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων και έλεγχο της εξάπλωσης του αόρατου “εχθρού” και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας που διαμένουν Ρομά. Το σχέδιο εκπονεί ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λάρισας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη δημόσια υγεία, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα γίνουν από κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε οικισμούς Ρομά στο Κιλελέρ, τον Τύρναβο, τους Σοφάδες, τα Φάρσαλα προκειμένου να γίνει μια πρώτη επιδημιολογική εκτίμηση για τη διασπορά του ιού και την έγκαιρη λήψη μέτρων.

Οι 30 άνθρωποι σε σύνολο 362 ανθρώπων που ελέγχθηκαν και βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοιό στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στην πόλη της Λάρισας έδειξαν πόσο εύθραυστη και οριακή είναι η προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει την πανδημία.

“Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για να αφήσουμε επιδημιολογικές εξάρσεις σε χωροταξικά clusters να εξελιχθούν και ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε ότι ο βαθμός επιφυλακής μας και εγρήγορσής μας είναι υψηλός” περιέγραψε χθες κατα την ενημέρωση το κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς. Ενδεικτικό της κρισιμότητας και της ρευστότητας της κατάστασης είναι, όπως είπε, οτι τα δεδομένα σταθμίζονται και επαναξιολογούνται κάθε 12 ώρες.

Από την περασμένη Παρασκευή οι περίπου 3.500 κάτοικοι του οικισμού Νέας Σμύρνης βρίσκονται στην πλειονότητα τους σε καραντίνα τηρώντας όλα όσα προβλέπονται, γεγονός για το οποίο τους ευχαρίστησε ο κ. Χαρδαλιάς. Στο μεταξύ οι 15 από τους 25 που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοιό εχουν απομονωθεί σε ενα Κέντρο Αποκατάστασης στην περιοχή της Λάρισας οπου και θα παραμείνουν για τις επόμενες 14 ημέρες. Σημειωτεόν πως στο Κέντρο υπάρχει περιμετρική και εσωτερική περιφρούρηση ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της απομόνωσης για τους 15 ασθενείς.

Μείωση των ασθενών στα νοσοκομεία

Στα επιδημιολογικά δεδομένα και την περίφημη καμπύλη της πανδημίας στη χώρα μας που έχει σταθεροποιηθεί και αρχίζει να σημειώνει κάθοδο αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

“Στόχος μας αυτή την κρίσιμη στιγμή παραμένει ο περιορισμός, όσο το δυνατόν περισσότερο, της διασποράς του ιού. Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες σταδιακά τα μέτρα να λειτουργούν. Αυτή η ελπιδοφόρα πορεία δεν πρέπει να σταματήσει. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε με πάρα πολύ χαρά, πρέπει να το πω αυτό γιατί χαίρομαι και δεν πρέπει να το κρύψω, ότι μειώνεται η καμπύλη της ΜΕΘ κάθε μέρα, το βλέπετε και εσείς. Θέλει προσοχή. Δεν πρέπει να δούμε φαινόμενα αυξημένου συγχρωτισμού” τόνισε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε εχθές καταγράφηκαν 72 νέα κρούσματα κορωνοιού. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.081, εκ των οποίων το 56,8% αφορά άνδρες.

Τα 535 κρούσματα, ήτοι το 25,7%, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 796, δηλαδή το 38,3%, είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 75 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών, και έξ αυτών οι 15 είναι γυναίκες και οι 60 άνδρες. Το 77% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ωστόσο, 15 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουν καταγραφεί 93 θάνατοι συνολικά στη χώρα. Οι 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 72 έτη και το 90% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όλη η επικαιρότητα