Ελλάδα

Κορονοϊός: Σκέψεις της κυβέρνησης να «σφραγίσει» τα διόδια το Πάσχα

Ακούστε το άρθρο

Νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας του πληθυσμού μελετά το κυβερνητικό επιτελείο καθώς οι ημερομηνίες για τις καθιερωμένες  εξορμήσεις των εκδρομέων του Πάσχα όλο και πλησιάζουν. Οι φετινοί εορτασμοί αναμένεται να είναι διαφορετικοί από κάθε άλλη χρονιά, ενώ η μετακίνηση των πολιτών στο σημείο που βρίσκεται η πανδημία στην χώρα καθιστά απειλή για την δημόσια Υγεία.

«Το Πάσχα δεν θα φύγει κανένας για επαρχία. Εν ανάγκη θα κλείσουμε τα διόδια», ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο «Βήμα». Την ίδια στιγμή στο τραπέζι έχει πέσει και η σκέψη για τον περαιτέρω περιορισμό των μετακινήσεων των ηλικιωμένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Την ώρα που η απαγόρευση κυκλοφορίας βρίσκεται σε ισχύ εδώ και τέσσερις ημέρες ο κρατικός μηχανισμός δεν περιορίζεται μόνο στην επιβολή των προστίμων αλλά και στη συλλογή δεδομένων για τις μετακινήσεις των πολιτών. Αναφορικά με τους ηλικιωμένου έχει διαπιστωθεί ότι πολλές από τις μετακινήσεις που γίνονται θεωρούνται άσκοπες, γι αυτό τον λόγο έχει πέσει στο τραπέζι ο περιορισμός τους μετά ακόμα και μετά τις 12 το μεσημέρι.

Από την άλλη πλευρά μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών χιλιάδων Ελλήνων οι οποίοι γύρισαν από το εξωτερικό και παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του κορονοϊού. Σε αυτή την περίπτωση έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που δεν τηρούν τον περιορισμό και φυσικά τους έχει επιβληθεί το πρόστιμο των 5.000 ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η παραβίαση τη καραντίνας γίνεται σε ποσοστό 10% το οποίο θεωρείται μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς την εύκολη μετάδοση του ιού.

2.950 πρόστιμα σε τρία 24ωρα

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί 2.950 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα. Το συνολικό ύψος των προστίμων αντιστοιχεί σε 442.500 ευρώ. Παράλληλα, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν χθες Τετάρτη 6 παραβάσεις και συνελήφθησαν 6 άτομα, ως ακολούθως: 2 στο Νότιο Αιγαίο, 1 στην Αττική, 1 στην Κεντρική Μακεδονία, 1 στην Ήπειρο και 1 στα Ιόνια Νησιά.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί για λειτουργία καταστημάτων σε όλη την επικράτεια 264 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 273 άτομα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

via

Όλη η επικαιρότητα