Ελλάδα

Κορωνοϊός – Θεοδωρίδου: Τα εμβόλια προστατεύουν περισσότερο από τη φυσική νόσηση(vid)

Η αντιμετώπιση της άρνησης εμβολιασμού θέλει σοβαρή μελέτη και σωστές παρεμβάσεις κυρίως στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Ακούστε το άρθρο

Ο εμβολιασμός προσφέρει υψηλή και σταθερή ανοσία που υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος είχαν αρχίσει οι προβληματισμοί για την προσφερόμενη διάρκεια ανοσίας από το εμβόλιο, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως σήμερα γνωρίζουμε πως η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες ή και περισσότερους.

Η φυσική ανοσία συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου. Η ανοσία και από τα εμβόλια αλλά και από τη νόσο είναι υψηλή αλλά δεν είναι 100% προστατευτική εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περισσότερα για την ανοσία παρά για τη φυσική νόσο, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης και σε όσους έχουν νοσήσει, λέγοντας ότι η σύσταση των διεθνών οργανισμών είναι η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου να γίνεται 6 μήνες μετά τη νόσηση.

Μίλησε ακόμα για τα αποτελέσματα μελέτης, όπου ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει -διάστημα έως 5 μήνες- είχαν 5,5, φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν νοσήσει.

Ο εμβολιασμός προσφέρει υψηλή και σταθερή ανοσία που υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση, σημείωσε και επέστησε την προσοχή, λέγοντας πως η νόσος Covid είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο αγαθό της ζωής.

 Προστασία που προσφέρει η τρίτη δόση

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση, η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι είναι αποτελεσματική στην προστασία από σοβαρές μορφές νόσου σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν 2 δόσεις πέντε μήνες πριν.

Σύμφωνα με μελέτη, υπάρχει 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής νοσοκομείο, 92% μικρότερη νόσηση και 81% λιγότερο κίνδυνο για θάνατο.

«Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου είχε ξεκινήσει η χορήγηση της 3ης δόσης για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα και πλέον εξετάζεται η χορήγηση και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», επεσήμανε

Οι απρόθυμοι να εμβολιαστούν

Από μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται ήταν η πεποίθηση πολλών ότι δεν θα τους συμβεί να νοσήσουν, ότι είναι άτρωτοι από την λοίμωξη.

Η αντιμετώπιση της άρνησης εμβολιασμού θέλει σοβαρή μελέτη και σωστές παρεμβάσεις κυρίως στη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα