Ελλάδα

Κορυδαλλός: Αυτά είναι τα σχέδια για τις νέες φυλακές

Ακούστε το άρθρο

«Κατακερματίζονται» οι φυλακές του Κορυδαλλού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια αυτόνομη σωφρονιστική μονάδα. Εκεί, θα κρατούνται τουλάχιστον 400-600 ποινικοί που δικάζονται σε δεύτερο βαθμό.

Σύμφωνα με το Βήμα, η νέα αυτή μονάδα – πιθανόν σε απομονωμένο χώρο, πάλι εντός των φυλακών Κορυδαλλού – θα δημιουργηθεί για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός με τους προσωρινά κρατουμένους, που θα είναι πλέον ο κύριος πληθυσμός στο κεντρικό σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Η ρύθμιση αυτή στοχεύει στο να περιοριστεί η ανομία με τις στρατολογήσεις νεαρών ποινικών που μόλις έχουν συλληφθεί για διάφορα μικροαδικήματα από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος που παρέμεναν αδικαιολόγητα στην κεντρική φυλακή της χώρας. Και από αυτές τις αφανείς στρατολογήσεις και τον κύκλο των παράνομων συνεννοήσεων εντός Κορυδαλλού να προκύπτουν συμβόλαια θανάτου εντός και εκτός φυλακών και να μεγεθύνονται οι συμμορίες. Επιπλέον, ήδη υπάρχει εντολή για μεταγωγή τουλάχιστον 200-300 κρατουμένων σε περιφερειακές φυλακές, καθώς δεν είχαν καμιά δικαστική εκκρεμότητα στην Αττική.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κύριος στόχος των επιτελών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα είναι η άμεση μεταγωγή κρατουμένων, αν το δικαστήριο που εκδικάζει υπόθεσή τους ορίσει νέα δικάσιμο σε χρονικό διάστημα άνω των 10 ημερών, στις φυλακές που κανονικά κρατούνται. Και όχι αυτό που συνέβαινε με μέλη της αλβανικής μαφίας, οι οποίοι λόγω μεγάλης εγκληματικής δράσης και αλλεπάλληλων δικών κρατούνταν μονίμως στον Κορυδαλλό, είχαν δικτυωθεί εκεί και οργάνωναν δεκάδες εγκληματικές επιθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Ακόμη θα προωθηθεί η αυστηροποίηση του σωφρονιστικού κώδικα, ώστε κρατούμενοι που προχωρούν σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα να έχουν συνέπειες για τις ενέργειές τους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κΜιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός κ. Ελευθέριος Οικονόμου και η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής ΠολιτικήςΣοφία Νικολάου, προχωρούν – ύστερα από τη σύσκεψη με τους διευθυντές των φυλακών – στην προμήθεια συστημάτων ασφαλείας και ελέγχου πρόσβασης σχεδόν για όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Ακόμη υπάρχει μελέτη για την αγορά ειδικών συσκευών εντοπισμού και αδρανοποίησης κινητών τηλεφώνων, που υπήρχαν μέχρι σήμερα μόνο σε δύο φυλακές της χώρας.

Την ίδια ώρα, στις 25 Αυγούστου αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της η οκταμελής επιτροπή που έχει ορίσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με τη συμμετοχή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και του ΓΕΑ, αλλά και διευθυντικών στελεχών των φυλακών Κορυδαλλού και Βόλου, για τον προσδιορισμό του χώρου όπου θα κατασκευαστεί το σωφρονιστικό κατάστημα που θα αντικαταστήσει – ύστερα από τουλάχιστον δύο χρόνια – το σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού.

Ως πρώτη κι επικρατέστερη λύση φαντάζει ο περιβάλλοντας χώρος στις φυλακές ανηλίκων στον Αυλώνα όπου υπάρχουν και δύο στρατόπεδα. Σκέψεις υπάρχουν για μεταφορά των φυλακών στο Χαϊδάρι – κοντά στις εγκαταστάσεις του ΚΕΒΟΠ -, αλλά και στην περιοχή του Σχιστού, όπου και πάλι υπήρχε προ μερικών ετών διερεύνηση για μεταφορά εκεί του σωφρονιστικού καταστήματος του Κορυδαλλού.

Πηγή: Βήμα

Όλη η επικαιρότητα