Μεσσηνία

Κορυφαίες ανασκαφές για το 2016 Αρχαία Μεσσήνη και Αρχαία Θουρία

Ακούστε το άρθρο

Οι ανασκαφές και τα αρχαιολογικά ευρήματα σε δύο περιοχές της Μεσσηνίας αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα γεγονότα, σύμφωνα με την Αρχαιολογική Εταιρεία, για το 2016. Ξένια Αραπογιάννη και Πέτρος Θέμελης  κορυφαίοι ανασκαφείς.

Το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2016 παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Βασίλειος Πετράκος στην αίθουσα του μεγάρου της. Όπως κάθε χρόνο, αναφέρθηκαν οι ανασκαφικές έρευνες που διενεργούνται υπό την αιγίδα της, καθώς και οι μελέτες και οι δημοσιεύσεις που συμπληρώνουν το «παζλ» αρχαίων θέσεων.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας ανάμεσα στις αρχαιολογικές έρευνες που ξεχώρισαν το 2016 ήταν και δυο που πραγματοποιούνται στη Μεσσηνία.

Το Αρχαίο Θέατρο της Θουρίας 

θουρ

Το Αρχαίο Θέατρο στη Θουρία Μεσσηνίας που έφερε στο φως η έρευνα της αρχαιολόγου Ξένης Αραπογιάννη είναι, σύμφωνα με τον κ. Πετράκο, ίσως η σημαντικότερη αρχαιολογική έρευνα που γίνεται υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Η ανακάλυψη του Θεάτρου αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την αρχαία ιστορία της Μεσσηνίας αλλά και σημαντικό νέο κεφάλαιο στην επιστήμη της αρχαιολογίας. Το θέατρο χρονολογείται -κατά μια πρώτη εκτίμηση- στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους, έχει προσανατολισμό προς τα δυτικά, με θέα την απέραντη εύφορη πεδιάδα της Μεσσηνίας, γνωστή στην αρχαιότητα ως «Μακαρία» και στο βάθος, προς τα νοτιοδυτικά, τη θάλασσα του Μεσσηνιακού Κόλπου, ο οποίος στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Θουριάτης Κόλπος».

Η αρχαία Μεσσήνη

Επίσης, ανάμεσα στις κορυφαίες ανασκαφές βρίσκεται και αυτή της αρχαίας Μεσσηνής, δεδομένου ότι ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης ολοκλήρωσε την αποκάλυψη του οικοδομικού συγκροτήματος βόρεια του ιερού της Ίσιδος του 4ου και του 5ου αι. μ. Χ., που αποτελείται από τρεις δεξαμενές νερού, γύρω από τις οποίες υπήρχαν δωμάτια με λίθινα θρανία. Ο ανασκαφέας πιστεύει ότι το οικοδόμημα χρησίμευε στις τελετές μύησης των οπαδών της αιγυπτιακής λατρείας και στη βάπτιση των μυστών. Ακόμα θεωρεί ότι η εγγύτητα του ιερού της Ίσιδος με την πρωτοβυζαντινή χριστιανική βασιλική δεν είναι τυχαία.

Πηγή: messiniapress.gr

Όλη η επικαιρότητα