WEB tv Επιχειρήσεις Ηλεία

Κορυφώνεται η αγορά σχολικών προϊόντων… – Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι τιμές

Σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι τιμές και όπου υπάρχει αύξηση αυτή δεν ξεπερνά το 10% με 15%.
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες απέμειναν πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και οι γονείς μαζί με τα παιδιά, έχουν ξεκινήσει, αφού πρώτα έκαναν την καθιερωμένη έρευνα αγοράς, να προμηθεύονται την απαραίτητη σχολική τσάντα, τα πρώτα τετράδια, στυλό και μολύβια που θα χρειαστούν, όταν θα καθίσουν για πρώτη φορά στα θρανία.

Η αγορά των σχολικών ειδών ξεκίνησε δειλά – δειλά μετά το Δεκαπενταύγουστο, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων πώλησης αυτών των προϊόντων, ενώ οι γονείς και τα παιδιά όπως είναι φυσικό, περιμένουν όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα να τους δοθεί και η σχετική λίστα από τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στην αγορά των υπόλοιπων προϊόντων που θα χρειαστούν.

Οι τιμές φέτος στα σχολικά είδη είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ίσως σε κάποια προϊόντα να είναι λίγο αυξημένες από 10% έως 15% και υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία, από την οποία μπορούν να διαλέξουν οι μαθητές, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη οι γονείς.

Η εφημ. «Πατρίς» επισκέφτηκε τα καταστήματα πώλησης σχολικών προϊόντων προκειμένου να καταγράψει την κίνηση που υπάρχει σε αυτά.

Ανδρέας Καράμπελας: «Η αγοραστική κίνηση έχει ξεκινήσει καλά»

Ο κ. Ανδρέας Καράμπελας από το «MEGA BAZAAR» τόνισε σχετικά με την έως τώρα κίνηση.

«Η αγοραστική κίνηση έχει ξεκινήσει καλά, ο κόσμος αυτή τη στιγμή βλέπει κυρίως τσάντες, κασετίνες, παγουρίνο, ενώ για τα υπόλοιπα περιμένουμε τις λίστες των δασκάλων. Οι τιμές είναι πάντα προσιτές στο κατάστημά μας. Τις σχολικές τσάντες μπορούμε να τις βρούμε από 3 ευρώ, μέχρι και 50 ευρώ οι επώνυμες, τις κασετίνες από 2 έως 12 ευρώ, τα παγουρίνο από 2 ευρώ έως 5-6 ευρώ. Έχουμε όλη την γκάμα των σχολικών ειδών. Όπως κάθε χρόνο η αγοραστική κίνηση θα κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα, μόλις πάρει ο γονιός τη λίστα. Όσον αφορά τις τιμές επειδή κάνουμε εισαγωγή τα περισσότερα προϊόντα μας, είναι πάνω-κάτω οι ίδιες με πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί σε κάποια προϊόντα να έχουμε και μεγαλύτερες προσφορές από πέρσι, ενώ σε όσα αγοράζουμε από την Ελλάδα υπάρχει μία μικρή αύξηση, αλλά το 80% είναι εισαγόμενα οπότε είναι πολύ προσιτές τιμές».

Φώφη Κολόσακα: «Η κίνηση είναι μία χαρά, ο κόσμος έρχεται να ψωνίσει»

Και η κα Φώφη Κολόσακα από το κατάστημα «Παιχνιδόκοσμος» τονίζει ότι η κίνηση για τα σχολικά προϊόντα είναι αρκετά καλή.

«Αυτή η εβδομάδα και η επόμενη που έρχεται, είναι η περίοδος όπου γίνονται οι αγορές για σχολικές τσάντες. Έχει αρχίσει από τις αρχές Αυγούστου η κίνηση, γιατί βγαίνουν πάντα προσφορές μέσα στις εκπτώσεις και έχουν ξεκινήσει όλοι και αγοράζουν, προκειμένου να μην τους πέσουν όλα μαζεμένα όταν θα ξεκινήσουν τα σχολεία. Η κίνηση είναι μία χαρά, ο κόσμος έρχεται να ψωνίσει, οι περισσότεροι βέβαια κοιτάνε τις οικονομικές τσάντες. Υπάρχει γενικά μεγάλη ποικιλία σε τσάντες και ότι θέλει ο καθένας διαλέγει. Κλασικά τα αγόρια πάνε στους ήρωες και ότι υπάρχει σε επίκαιρο παιχνίδι και τα κορίτσια στις κούκλες και ότι είναι ροζ και παρόμοιο. Και φυσικά περιμένουμε τη λίστα με το που θα ξεκινήσουν τα σχολεία, με την κίνηση των αναλώσιμων να διαρκεί περίπου για 20 μέρες. Όσον αφορά τις τιμές, το μόνο που έχει αυξηθεί αυτή τη στιγμή υπερβολικά μπορούμε να πούμε, είναι το φωτοτυπικό χαρτί. Όλα τα υπόλοιπα έχουν πάρει μία αύξηση 5% με 10%, που είναι φυσιολογική με όλες αυτές τις ανατιμήσεις που έχουμε. Γενικά όμως στα σχολικά έχω κρατήσει πολύ χαμηλά τις τιμές μου».

Γιώργος Ζαφειρόπουλος: «Η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη, αφού δεν υπάρχουν τα προβλήματα με τον κορωνοιό»

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Ζαφειρόπουλος από την «Πηγή του Σπιτιού» τονίζει.

«Περιμένουμε να πάρουν οι γονείς τις λίστες από τα σχολεία που δίνονται κάθε χρόνο. Πάντως η φετινή χρονιά περιμένω ότι θα είναι καλύτερη, αφού δεν υπάρχουν τα προβλήματα με τον κορωνοιό, τα σχολεία είναι πιο έτοιμα να ανταπεξέλθουν πάνω σε αυτό το θέμα και όλα θα πάνε καλά πιστεύω. Οι τιμές βέβαια είναι λίγο αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, κάτι όμως που αφορά όλα τα είδη και όχι μόνο τα σχολικά. Δεν είναι στάνταρ οι τιμές, αλλά κυμαίνονται από 25% έως 30% πάνω, ανάλογα το είδος. Εμείς σαν καταστηματάρχες προσπαθούμε να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων, για να μη βγουν εκτός προϋπολογισμού οι γονείς που έχουν πολλές ανάγκες. Από την Δευτέρα πιστεύω ότι θα ξέρουν οι γονείς περισσότερο τι να ζητήσουν, ανάλογα και με τη λίστα από θα τους δώσουν οι εκπαιδευτικοί. Υπάρχουν τα στάνταρ που ζητάνε, αλλά κάθε χρονιά ζητάνε και κάτι πιο εξειδικευμένο».

Γιώργος Παναγόπουλος: «Το ενδιαφέρον και όσο πάει αυτό και κορυφώνεται»

Ο κ. Γιώργος Παναγόπουλος από το βιβλιοπωλείο «Πολύπλευρο» τονίζει και αυτός πως η κίνηση στην αγορά των σχολικών ειδών είναι καλή αυτή την περίοδο.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή τα πρώτα δείγματα, ο κόσμος όπως κάθε χρονιά ενδιαφέρεται στην αρχή της σεζόν για την τσάντα. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο υπήρχε πιο έντονο ενδιαφέρον και όσο πάει αυτό και κορυφώνεται. Ρωτάνε βέβαια τιμές και για τα άλλα προϊόντα, για να δουν και τι θα αγοράσουν. Περιμένουν φυσικά και τη λίστα που θα δοθεί από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, για να ξέρουν και πόσο θα κυμανθεί το κάθε πακέτο ανάλογα με το παιδί. Πρώτα ξεκινάνε τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά και μετά το γυμνάσιο και το λύκειο, όπου βέβαια εκεί το παιδί διαλέγει από μόνο του. Όσον αφορά τις τιμές, σε όλα τα προϊόντα δυστυχώς υπάρχουν αυξήσεις. Έτσι και σε μας υπάρχουν κάποιες αυξήσεις και προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, πάντα φυσικά σε σχέση με αυτό που επικρατεί. Όσον αφορά τις τιμές αν θέλουμε να μιλήσουμε για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και Λυκείου, υπάρχουν τσάντες που ξεκινάνε από 8-10 ευρώ, αλλά μία καλή τσάντα οικονομική, μία Polo ας πούμε, ξεκινάει από τα 26-27 ευρώ. Μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και 70 ευρώ το ανώτερο. Ιδίως οι τσάντες που έχουνε τρόλεϊ και είναι για τα πιο μικρά παιδιά».

Νίκος Ζήρος: «Περιμένουμε να κορυφωθεί η κίνηση τις επόμενες 4-5 ημέρες»

Ο κ. Νίκος Ζήρος από το βιβλιοπωλείο «LEXIS» δηλώνει από την πλευρά του.

«Οι γονείς έχουν ξεκινήσει να κάνουν τα πρώτα ψώνια για να μην πάνε τα παιδιά απροετοίμαστα τις πρώτες μέρες. Περιμένουμε να κορυφωθεί η κίνηση τις επόμενες 4-5 ημέρες και αφού ανοίξουν τα σχολεία. Τα παιδιά αυτή τη στιγμή παίρνουν κάτι που είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν, όπως είναι οι τσάντες, τα μολύβια, τα στυλό και κάποια τετράδια για αρχή. Αυτήν τη στιγμή καινούργιες τσάντες παίρνουν τα παιδιά που ξεκινάνε για πρώτη χρονιά και υπάρχει κάποια σχετική κίνηση. Πάντως ο κόσμος έχει πιεστεί οικονομικά και η κίνηση πιστεύω ότι θα είναι λίγο πιο κάτω από πέρυσι».

Χρύσα Ασημακοπούλου: «Σε πρώτη φάση έχουμε την αγορά της τσάντας»

Η κα Χρύσα Ασημακοπούλου από το κατάστημα παιχνιδιών «Φάρος» τόνισε πως ελπίζει η χρονιά να κυλήσει ομαλά.

«Υπάρχει ενδιαφέρον όπως κάθε χρόνο, η διαδικασία ξεκινάει με μία έρευνα αγοράς, στην πορεία βέβαια ξεκινούν οι αγορές. Έτσι κι αλλιώς μένουν λίγες μέρες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ας ελπίσουμε φέτος να είναι μία καλή και δημιουργική σχολική χρονιά για τα καταστήματα και ιδίως για τους μαθητές και τους δασκάλους. Σε πρώτη φάση έχουμε την αγορά της τσάντας, πού είναι η κύρια αγορά και από κει και πέρα τα παιδιά αφού ενημερωθούν από τους δασκάλους τους και τους καθηγητές τους για τις ανάγκες που έχει το κάθε παιδί, θα έχουμε και την αγορά της λεγόμενης λίστας».

Σωτήρης Κορκολής: «Μετά τα μέσα του Αυγούστου ο κόσμος αρχίζει και αγοράζει σχολικά είδη»

Τέλος ο κ. Σωτήρης Κορκολής από το Βιβλιοπωλείο «Κορκολής» αναφέρει για την κίνηση στα σχολικά είδη.

«Μετά τα μέσα του Αυγούστου ο κόσμος αρχίζει και αγοράζει τα σχολικά είδη. Το πρώτο που κοιτάει είναι η τσάντα, κατόπιν παίρνουν κάποια βασικά τετράδια που ξέρουν, αλλά κυρίως περιμένουν τη λίστα με τα σχολεία για να κάνουν τις αγορές τους. Αυτή η λίστα δίνεται μετά την έναρξη του σχολείου. Υπάρχει φυσικά ενδιαφέρον και για τα ξενόγλωσσα βιβλία. Εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε φέρει μεγάλη ποικιλία προϊόντων και οι τιμές είναι στα επίπεδα τα περσινά. Περιμένουμε τον κόσμο έρθει να κάνει τις αγορές του».

Όλη η επικαιρότητα