Ηλεία

Κορυφώνεται η κίνηση για τα γλυκά του Πάσχα

Τα ζαχαροπλαστεία και τα αρτοποιία, δέχονται συνεχώς παραγγελίες για τσουρέκια, απλά ή γεμιστά, κουλούρια και πασχαλινά σοκολατένια αυγά
Ακούστε το άρθρο

Από κανένα πασχαλινό τραπέζι δεν λείπει το τσουρέκι, απλό ή γεμιστό, τα κουλούρια, το πασχαλινό σοκολατένιο αυγό, για τα οποία υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση αυτές τις ημέρες.

Τα ζαχαροπλαστεία δέχονται συνεχώς παραγγελίες για αυτά τα παραδοσιακά γλυκίσματα, που αποτελούν ένα από τα κύρια έθιμα των ημερών και καταναλώνονται με μεγάλη ευχαρίστηση από μικρούς και μεγάλους.

Η εφημ. «Πατρίς» μίλησε με τους επαγγελματίες της ζαχαροπλαστικής, αλλά και της αρτοποιίας, οι οποίοι μας τόνισαν ότι και τις προηγούμενες ημέρες, αλλά ιδίως μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, δέχονται συνεχώς παραγγελίες, αν και σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει μεγάλες αγορές.

Όμως ακόμα και αν δεν πάρουμε μεγάλες ποσότητες, το πασχαλινό σοκολατένιο αυγό, το τσουρέκι, γεμιστό η απλό, τα κουλούρια και τα άλλα γλυκά θα είναι στο πασχαλινό τραπέζι, έτοιμα να προσφέρουν μία γλυκιά γεύση σε μικρούς και μεγάλους, που καλό πάντως είναι να μην το παρακάνουν, ιδίως όσοι προέρχονται από νηστεία.

«Παν μέτρον άριστον» όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Χρήστος Παπανδρέου Ζαχαροπλαστείο Παπανδρέου

«Η ζήτηση για τα Πασχαλινά γλυκά έχει ξεκινήσει, κυρίως όσον αφορά τα τσουρέκια και τα σοκολατένια αυγά και ο κόσμος έχει να διαλέξει από πάρα πολλά προϊόντα, σε απίθανες γεύσεις και σε πολύ καλές τιμές. Είμαστε στο φουλ της παραγωγής για να εξυπηρετηθούν όλα τα γούστα και περιμένουμε τον κόσμο να έρθει να ψωνίσει. Οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες με πέρσι, για να βοηθήσουμε τον κόσμο να αγοράσει ότι θέλει, μιας και είναι ακόμα λίγο συγκρατημένος».

Βασίλειος Χρονόπουλος Ζαχαροπλαστείο αφοι Χρονόπουλοι

«Έχει αρχίσει σιγά-σιγά η προσέλευση των πελατών μας για να αγοράσουν τα Πασχαλινά γλυκά, που είναι κυρίως τσουρέκια και πασχαλινά αυγά. Είμαστε αισιόδοξοι και περιμένουμε τις επόμενες μέρες να κορυφωθεί η κίνηση. Σε σχέση με πέρσι οι τιμές είναι λίγο ανεβασμένες, αφού έχουν αυξηθεί τα πάντα. Σίγουρα ο κόσμος είναι συγκρατημένος και περιμένουμε να προσέλθει τις επόμενες ημέρες για περισσότερες αγορές».

Μαρία Πάτσιου Ζαχαροπλαστείο ΩΚΕΑΝΙΣ

«Από την Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να αυξηθεί η κίνηση στα Πασχαλινά γλυκά. Αυτές τις ημέρες διατίθενται περισσότερο τα νηστήσιμα γλυκά με τα φρούτα (σύκο, κάστανο, πορτοκάλι, ξηροί καρποί κ.α.) και από την Μ. Πέμπτη θα κορυφωθεί η κίνηση για τα τσουρέκια, τα πασχαλινά αυγά και όλα τα υπόλοιπα γλυκά (τούρτες, κορμοί κ.α.). Εμείς άλλωστε θα είμαστε ανοιχτοί όλες τις ημέρες και την Κυριακή του Πάσχα και την Δευτέρα του Πάσχα».

Αναστάσιος Καρνάρος Ζαχαροπλαστείο Κρέστενα

«Κάθε χρόνο, από την Κυριακή των Βαΐων, παρατηρείται μια αυξημένη ζήτηση στα νηστήσιμα γλυκά και αρτοσκευάσματα και φυσικά στα γλυκά – δώρα που αγοράζουν οι νονοί ως δώρο για τα βαφτιστήρια τους, όπως το Πασχαλινό αυγό, το τσουρέκι κ.α. Γενικότερα το ΠΑΣΧΑ είναι μια μεγάλη γιορτή και οι καταναλωτές επιθυμούν να αγοράζουν πληθώρα παραδοσιακών, αλλά και πρωτότυπων γλυκών, για να το γιορτάσουν με την λαμπρότητα που του αρμόζει. Φέτος, αφού δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί λόγω COVID, προσδοκούμε ότι θα έχουμε περισσότερους ετεροδημότες, που είναι και οι βασικοί μας πελάτες, δεδομένου πως στα Κρέστενα δεν έχουμε τουρισμό. Έχω ένα μικρό άγχος λόγω της κακοκαιρίας, αλλά πιστεύω ότι θα επικρατήσει η διάθεση για παραδοσιακό Πάσχα στο χωριό».

Γεωργία Τσαπάρα ζαχαροπλαστείο Τσαπάρας

«Έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά η κίνηση, παραγγελίες έχουμε αρκετές για τα πασχαλινά αυγά με ζαχαρόπαστα και διάφορα σχεδιάκια, επίσης για τσουρέκια και κουλουράκια. Ο κόσμος παίρνει επί το πλείστον τα παραδοσιακά, αλλά αρέσουν πολύ και τα γεμιστά τσουρέκια και όλες οι παραλλαγές. Οι τιμές είναι ακριβώς όπως οι περσινές, δεν έχουμε κάνει κάποια αύξηση».

Χαράλαμπος Παλαιολόγος αρτοποιείο Δήμητρα

«Ακόμη ο κόσμος είναι διστακτικός, δεν έχει ξεκινήσει τόσο έντονα τις αγορές του όπως άλλες χρονιές, υπάρχουν παραγγελίες κυρίως για κουλούρια, όχι τόσο όμως για τσουρέκια. Δεν βλέπω να υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση για τα προϊόντα που έχουν να κάνουν με το Πάσχα. Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν παραγγέλνει αυτά που θέλει λόγω της ακρίβειας και των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν. Και στα πασχαλινά αυγά και στα τσουρέκια δεν υπάρχει κάποια αύξηση».

Άκης Σμαρνάκης Πατισερί Σμαρνάκης

«Ο κόσμος σιγά-σιγά έχει ξεκινήσει να ζητά το τσουρέκι, τα πασχαλινά αυγά και τα κουλούρια και η ζήτηση θα κορυφωθεί όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πάντα αυτό γίνεται στα ζαχαροπλαστεία, επειδή έχουμε φρέσκα προϊόντα και ο πελάτης θέλει να τα πάρει όσο αργότερα γίνεται. Όλοι θα περάσουν και θα πάρουν κάτι από τα ζαχαροπλαστεία και το αυγό και το τσουρέκι, το απλό ή το γεμιστό. Και φυσικά τα κουλουράκια. Φέτος έχουμε τις περσινές τιμές, δεν υπάρχουν δηλαδή αυξήσεις στα προϊόντα, εκτός από κάποιες ειδικές κατασκευές που κάνουμε με πάστα ζάχαρης στα αυγά και στα τσουρέκια, όπου εκεί θα διαφοροποιηθεί λίγο η τιμή».

Βασίλης Γιαννακόπουλος, αρτοποιείο

«Η κίνηση έχει ξεκινήσει από τη Μεγάλη Δευτέρα και μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Ο κόσμος ζητάει κυρίως πασχαλινά κουλούρια, τσουρέκια, αρτοσκευάσματα και φυσικά πολλά νηστίσιμα για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι, γιατί το περασμένο Πάσχα που έπεσε λίγο αργά, είχαν ήδη γίνει οι τρεις αυξήσεις και από τότε δεν υπάρχει άλλη αύξηση. Για την καλή κίνηση έχει βοηθήσει και ότι πλέον δεν έχουμε κορωνοϊό και είναι πιο ελεύθερος ο κόσμος, ενώ βοηθάει πολύ στην κίνηση και η άφιξη των ετεροδημοτών που θα είναι πολλοί περισσότεροι φέτος».

Κωνσταντίνος Ράττας, αρτοποιείο

«Κίνηση υπάρχει, αλλά όχι όπως αναμενόταν και όπως τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να διαθέσει πολλά χρήματα. Έχουμε παραγγελίες για τσουρέκια και κουλούρια, αλλά όχι στην ένταση που είχαμε παλιότερα. Μιλάμε για μία πτώση γύρω στα 20% με 30%».

Παντελής Μπίζος, ζαχαροπλαστείο «Bonbons sweet shop»

«Η κίνηση έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και κυρίως δουλεύουμε με τα σοκολατένια αυγά και τα τσουρέκια, έρχονται οι νονοί και οι νονές και ψωνίζουν για τα βαφτιστήρια τους. Πλέον αναμένουμε και τους ετεροδημότες για να αυξηθεί περαιτέρω η κίνηση και να τονωθεί περισσότερο η αγορά του Πύργου. Πέρα από τα πασχαλινά, δηλαδή τα τσουρέκια και τα σοκολατένια αυγά, υπάρχουν και πολλά νηστίσιμα γλυκά που τα προτιμάνε πολλοί».

Όλη η επικαιρότητα