Κόσμος

Η Ευρώπη αποτίει φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ

Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτίει σήμερα, Σάββατο, φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ο οποίος πέθανε στις 16 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών, με μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, πριν τον ενταφιασμό του στη Γερμανία.

Περισσέρες από 40 αντιπροσωπείες αναμένονται στο Στρασβούργο, με τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες να είναι παρόντες. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της.

Από την πλευρά των ΗΠΑ παρών θα είναι ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και από τη Ρωσία ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Επίσης αναμένονται ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο.

Η τελετή θα διαρκέσει δύο ώρες από τις 11:00 ως τις 13:00 (τοπική ώρα, 12:00 με 14:00 ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια η σορός του Κολ θα μεταφερθεί στο Σπάιερ της Γερμανίας όπου θα ενταφιαστεί. Η οικογένεια του πρώην καγκελαρίου αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί επίσημη κρατική κηδεία.

Η ιδέα της τελετής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι ο μοναδικός εν ενεργεία ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει συνεργαστεί με τον Κολ. Ο καγκελάριος είχε συμπαθήσει τον νεαρό πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, τότε 41 ετών, στον οποίο είχε δώσει το παρωνύμιο «ο μικρός».

Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της που η ΕΕ διοργανώνεται μια τέτοια τελετή στη μνήμη ενός ηγέτη. Με αυτό τον τρόπο τιμά έναν από τους τρεις ηγέτες που έχει ανακηρύξει «επίτιμους πολίτες της Ευρώπης». Οι δύο άλλοι είναι ο Γάλλος Ζαν Μονέ, που πέθανε το 1979 , και ο Ζακ Ντελόρ που είναι ηλικίας 91 ετών.

«Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας μεγάλος Ευρωπαίος. Αγαπούσε το Στρασβούργο και την Αλσατία», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ρολάντ Ρις. Ωστόσο το Στρασβούργο δεν διοργανώνει την τελετή. Η πόλη φροντίζει μόνο για την ασφάλεια των αποστολών με σχεδόν 2.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες που έχουν σταλεί ως ενισχύσεις για την τελετή.

Ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμπλέκεται. «Πρόκειται για μια τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», υπογράμμισε ένας αξιωματούχος.

Το φέρετρο του Κολ έφτασε το πρωί του Σαββάτου στο Στρασβούργο και θα τοποθετηθεί σε αίθουσα στο κτίριο του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου καλυμμένο από τη σημαία της ΕΕ. Στη συνέχεια οκτώ γερμανοί στρατιώτες θα το μεταφέρουν στο ημικύκλιο.

Οκτώ προσωπικότητες θα εκφωνήσουν ομιλίες: Αρχικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ.

Ακολούθως θα προβληθεί η ταινία «Χέλμουτ Κολ, ένας μεγάλος Ευρωπαίος», που αφηγείται τη ζωή του εκλιπόντος καγκελάριου. Μετά, έπειτα «από αίτημα της χήρας του», θα εκφωνήσουν ομιλίες πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Μεντβέντεφ.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα εκφωνήσουν τις δύο τελευταίες ομιλίες.

Μετά την τελετή στο Στρασβούργο το φέρετρο θα καλυφθεί με τη γερμανική σημαία και θα μεταφερθεί με ελικόπτερο στο Λούντβιχσχάφεν, τη γενέτειρά του. Μετά με πλοίο θα διαπλεύσει τον Ρήνο για να φτάσει στο Σπάιερ για την επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό της πόλης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα