Κώστας Διαμαντόπουλος: Η αντεπίθεση του διοικητή

   «Αυτό που ζούμε τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στη φράση “αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα”», είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των Παθολογικών Κλινικών των Ν.Μ Πύργου και Αμαλιάδας.

Στις δηλώσεις του, ο κ.Διαμαντόπουλος, περιγράφει την κατάσταση, μιλάει για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την «αποσυμφόρηση» της Παθολογικής Κλινικής του Πύργου, με μεταφορά ασθενών στην Ν.Μ Αμαλιάδας, στέλνει «μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες» – όπως είπε – σχετικά με τις αναρρωτικές άδειες, μιλά για την σημασία της σταθερής λειτουργίας της ΜΕΘ, και της Καρδιολογικής Κλινικής, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για όσους αντιμετωπίζουν με τοπικιστικά κριτήρια τα θέματα υγείας και τέλος, δίνει διευκρινήσεις για τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Η πραγματικότητα

Αυτή τη στιγμή οι δύο Παθολογικές Κλινικής του νομού υποστηρίζονται από πέντε Παθολόγους. Ο αριθμός είναι περιορισμένος σε σχέση με το 2018 μετά τις αποχωρήσεις δύο μονίμων, ο ένας με συνταξιοδότηση και μια ακόμη παραιτούμενη. «Το να θέτουμε μαξιμαλιστικούς εφημεριακούς στόχους σκοντάφτει στην ίδια πραγματικότητα των αριθμών. Όσον αφορά τις μειωμένες εισαγωγές στη Ν.Μ Αμαλιάδας, είναι μια πραγματικότητα. Για το σκοπό αυτό, έχει ήδη συσταθεί επιτροπή που θα διερευνήσει τη δυνατότητα μεταφοράς περιστατικών από την Παθολογική Πύργου στην Αμαλιάδα με σκοπό την αποσυμφόρηση της πρώτης. Επικεφαλής της Επιτροπής, είναι η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Αμαλιάδας κα Σαϊνατούδη, και αναμένουμε το πόρισμά της», λέει ο κ.Διαμαντόπουλος.  παρόλα αυτά, εξηγεί πως, μολονότι υπάρχει αυξημένη «πίεση» οι δυο θάλαμοι που είχαν αναπτυχθεί δεν χρησιμοποιούνται, και χαρακτήρισε την κατάσταση «ελεγχόμενη».

Οι αναρρωτικές  και το…μήνυμα

«Στην ήδη δύσκολη πραγματικότητα προστέθηκαν και αναρρωτικές άδειες του ιατρικού προσωπικού  οι οποίες και θα ελεγχθούν. Η κατάσταση είναι οριακή και μία απώλεια, έστω και για μία ημέρα, είναι ικανή να αποσταθεροποιήσει το σύστημα. Επαναλαμβάνω ότι οι αναρρωτικές θα ελέγχονται όπως προβλέπεται. Κι αυτό είναι μήνυμα με πολλούς αποδέκτες», δηλώνει ο Διοικητής, εξηγώντας πως αυτό προβλέπεται από τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, πάντα ίσχυε και δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο.

Η λειτουργία Καρδιολογικής και ΜΕΘ

«Έχει αναφερθεί ότι στο νομό υπάρχουν οκτώ Παθολόγοι. Αυτό που δε λέγεται είναι ότι οι δύο είναι οργανικά ενταγμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένας ακόμα που ανήκει στο ΚΥ Ανδρίτσαινας και συνδράμει με τέσσερις εφημερίες. Αν ορισμένοι επιθυμούν την αποδήμηση της Μονάδας  τους προκαλώ να το δηλώσουν ευθέως και δημόσια. Είναι προσβλητικό για το ιατρικό προσωπικό που την κράτησε όρθια σε δύσκολες στιγμές. Είναι επικίνδυνο για τους βαρέως πασχόντες. Είμαστε από τα ελάχιστα νοσοκομεία που έχουμε λύσει το πρόβλημα της διακομιδής των διασωληνωμένων ασθενών. Ας μη γυρίσουμε πίσω στην εποχή που οι διακομιδές εκτελούνταν με ανειδίκευτο προσωπικό.

   Δέχομαι κριτική ότι ενισχύεται κατά προτεραιότητα ο Πύργος. Μόνο που η Ν.Μ Πύργου δεν απευθύνεται μόνο στους κατοίκους Πύργου.

   Η σταθεροποίηση της Καρδιολογικής και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ενισχύοντας τες με ιατρικό προσωπικό, τα χειρουργεία καταρράκτη, η ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε κρίσιμες μονάδες (ΜΕΘ, ΜΕΜ,ΜΤΝ) η αντικατάσταση του Αξονικού Τομογράφου, η δυνατότητα μέτρησης Οστικής Πυκνότητας είναι ενδεικτικές παρεμβάσεις που απευθύνονται στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νομού και όχι μόνο του Πύργου.

  Από τη Βουπρασία έως το Γιαννιτσοχώρι και από τον Άγιο Ηλία μέχρι τη Θεισόα.

   Αυτά δυστυχώς δεν τα αντιλαμβάνονται οι μεταπράτες του τοπικισμού και οι υπερασπιστές μιας φεουδαρχικής προσέγγισης του συστήματος υγείας στο νομό», σημειώνει ο κ.Διαμαντόπουλος.

Η νέα πτέρυγα της Ν.Μ Αμαλιάδας

«Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Δημαρχείο Ήλιδας διατυπώθηκε η άποψη ότι το έργο της νέας πτέρυγας έχει μπλοκάρει για 20χιλ. ευρώ. Αν κάποιοι θεωρούν τις 20.000 ευρώ μικρό μέγεθος έχω την αίσθηση ότι έχει χαθεί το μέτρο. Ας δούμε και πάλι την πραγματικότητα. Υπάρχει ένας λογαριασμός που έχει φτάσει δύο φορές στο Υπουργείο Υγείας κι έχει επιστρέψει δύο φορές χωρίς έγκριση.  Την πρώτη φορά επέστρεψε γιατί είχαν βεβαιωθεί εργασίες από την  Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, οι οποίες δεν είχαν εκτελεστεί, όπως είχε προκύψει μετά από αυτοψία μηχανικών του Υπουργείου. Ουδέποτε ήταν οικονομικό το πρόβλημα με τη νέα πτέρυγα. Ήταν πρόβλημα επίβλεψης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου» εξηγεί.

Οι προσλήψεις

Ερωτηθείς από την εφημ. «Πατρίς», όσον αφορά την πρόβλεψη προσλήψεων, ο κ. Διαμαντόπουλος εξήγησε πως «…στη λίστα του Επικουρικού προσωπικού, δεν υπάρχει διαθέσιμος παθολόγος για τις Ν.Μ του Νομού», χαρακτηρίζοντας «δυσεύρετη» την ειδικότητα. Υπενθύμισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης ενός παθολόγου για τη Ν.Μ Πύργου, κάτι που όμως, είναι γνωστό ότι δε θα τελεσφορήσει άμεσα και τέλος γνωστοποίησε πως, το Υπουργείο Υγείας, ζήτησε από τη Διοίκηση να δεσμεύσει μια θέση Παθολογίας για τη Ν.Μ Αμαλιάδας, για να ενταχθεί σε επόμενη προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

   «Τα θέματα υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τα αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα και προεκλογική σκοπιμότητα», καταλήγει ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος.