Αφιερώματα

Κώστας Καζάκος: Οι γυναίκες της ζωής του και η απώλεια της κόρης του που τον σημάδεψε

Ο Κώστας Καζάκος υπήρξε αυτό που λένε «εργάτης του θεάτρου». Όχι μόνο βοήθησε να χτιστεί κυριολεκτικά το υπόγειο του θεάτρου Τέχνης, αλλά και μέχρι τέλους σχεδόν, βρισκόταν στη σκηνή για να υπηρετεί την τέχνη που αγάπησε. Εκτός από την τέχνη βέβαια, αγάπησε βαθιά και τις γυναίκες της ζωής του.
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Καζάκος την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, που άφησε το στίγμα του στο ελληνικό θέατρο και κινηματογράφο, νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό, και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο «απεβίωσε λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας».

Ο Κώστας Καζάκος γεννήθηκε το 1953 στον Πύργο Ηλείας και στα 18 του βρέθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει παιδαγωγός. Το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων που δεν είχε, έγινε αιτία να μην εγγραφεί στη σχολή. Κι έτσι από δάσκαλος, βρέθηκε τελικά να σπουδάζει υποκριτική και σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου και στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Η Ελλάδα είχε χάσει έναν δάσκαλο, αλλά απέκτησε έναν σπουδαίο άνθρωπο της τέχνης.

Ο Κώστας Καζάκος υπήρξε αυτό που λένε «εργάτης του θεάτρου». Όχι μόνο βοήθησε να χτιστεί κυριολεκτικά το υπόγειο του θεάτρου Τέχνης, αλλά και μέχρι τέλους σχεδόν, βρισκόταν στη σκηνή για να υπηρετεί την τέχνη που αγάπησε. Εκτός από την τέχνη βέβαια, αγάπησε βαθιά και τις γυναίκες της ζωής του.

Ο «άγνωστος» πρώτος γάμος

Μπορεί να ξέρεις κατά κύριο λόγο την σχέση ζωής του με τη Τζένη Καρέζη και τον τρίτο του γάμο με τη Τζένη Κόλλια, αλλά ο Κώστας Καζάκος είχε παντρευτεί μία ακόμα φορά.

Η ζωγράφος και σκιτσογράφος Νερίνα Λυμπεροπούλου, που έφυγε από τη ζωή το 2003, ήταν η πρώτη σύζυγος του Κώστα Καζάκου. Παντρεύτηκαν το 1962. Η αδερφή της Νερίνας Λυμπεροπούλου ήταν η ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου, η οποία επίσης είχε φοιτήσει στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης αν και λίγα χρόνια αργότερα από τον Κώστα Καζάκο. Εκείνος ανήκε στην τάξη του 1957 κι εκείνη στην τάξη του 1959.

Η Νερίνα Λυμπεροπούλου παντρεύτηκε στη συνέχεια τον αρχιτέκτονα Αντώνη Κιτσίκη, ενώ o Κώστας Καζάκος, 6 χρόνια μετά, θα παντρευόταν τη Τζένη Καρέζη κάνοντας για πάντα τον εαυτό του την άλλη πλευρά στο δικό της νόμισμα.

Τζένη Καρέζη – Κώστας Καζάκος: Μία ατέλειωτη παρτίδα τάβλι

Τα ονόματα Τζένη Καρέζη και Κώστας Καζάκος θα ακολουθούν πάντα το ένα το άλλο στo μυαλό μας. Οι δυο τους γνωρίζονταν χρόνια, αλλά η συνεργασία τους στην ταινία Κονσέρτο για πολυβόλα ήταν που τους έφερε κοντά.

«Είχαμε συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές μέσα από τη δουλειά», είχε πει στη Μηχανή του Χρόνου, ο Κώστας Καζάκος για τη Τζένη Καρέζη. «Την έπιανα το πρωί να μάθει τα λόγια της στο καμαρίνι όπου βαφόταν. Σαν να μην συνέβη. Σαν να μην είχαμε ιδωθεί. Αλλού κοίταγε ο ένας, αλλού ο άλλος», πρόσθετε.

«Καθόμαστε κάτω από μια ελιά και παίζαμε τάβλι. Και τράβηξε αυτή η υπόθεση, ήταν ταβλαδόρισσα η Τζένη, ήτανε μανιακή με το τάβλι. Τράβηξε αυτό και μείναμε 26-27 χρόνια μαζί», πρόσθετε.

Παντρεύτηκαν στις 5 Αυγούστου 1968 έχοντας κοντά τους αγαπημένους φίλους και συγγενείς τους. Ήταν ο δεύτερος γάμος και των δύο, αφού και η Τζένη Καρέζη είχε παντρευτεί παλιότερα τον Ζάχο Χατζηφωτίου.

Μαζί άνθισαν τόσο καλλιτεχνικά, όσο και προσωπικά, εξελίχθηκαν, έγιναν μία ενωμένη μεγάλη δύναμη. Έγιναν επίσης γονείς του Κωνσταντίνου Καζάκου που γεννήθηκε το 1969.

Με τον γιο που απέκτησε με τη Τζένη Καρέζη, Κωνσταντίνο.

«Ήμουν ένα πολύ τυχερό παιδάκι, είχα δύο υπέροχους γονείς. Και η μάνα μου και ο πατέρας μου ήταν καταπληκτικοί γονείς. Πάντα έβρισκαν ώρα για μένα, να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί και άμα δεν έβρισκαν ώρα πήγαινα εγώ μαζί τους», είχε πει ο Κωνσταντίνος Καζάκος στην εκπομπή Καλοκαίρι #not.

Ο Κώστας Καζάκος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή της Τζένης Καρέζη. Σε συνέντευξή του είχε πει ότι κοντά του η Τζένη Καρέζη κατάλαβε τι συνέβαινε πολιτικά στην χώρα και αντέδρασε με τον τρόπο που ήξερε, γράφοντας, παίζοντας, ανεβάζοντας παραστάσεις για τις οποίες κατέληξε να συλληφθεί μαζί του από τη χούντα.

Μέχρι το τέλος έπαιζαν τάβλι. Όπως είχε πει ο Κώστας Καζάκος στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω το 2020, με αφορμή την παρουσία του κουμπάρου του, Άγγελου Αντωνόπουλου στο πλατό, όταν εκδηλώθηκε η ασθένειά της, εκείνος ήταν ο μόνος άνθρωπος που το ήξερε.

«Γινόντουσαν κάτι ξενύχτια με το τάβλι και θυμάμαι τότε που αρρώστησε η Τζένη το 88′ όταν και εκδηλώθηκε η αρρώστια της, ήταν ο μόνος άνθρωπος που ήξερε τι συνέβαινε. Και κάναμε τότε την τελευταία παράσταση του “Βυσσινόκηπου” χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα και έγινε μια σπουδαία παράσταση σαν να ήξερε όλος ο κόσμος τι συνέβαινε», εξηγούσε.

Η Τζένη Καρέζη έφυγε από τη ζωή 30 χρόνια ακριβώς πριν από εκείνον, τον Ιούλιο του 1992. Ο Κώστας Καζάκος πορεύτηκε στη ζωή 30 χρόνια ακόμα χωρίς εκείνη, αλλά ευτυχώς δεν περπατούσε μόνος το μονοπάτι της ζωής του.

«Είμαστε οπισθοδρομική κοινωνία»

Δύο χρόνια μετά την απώλεια της Τζένης Καρέζη ο Κώστας Καζάκος κάνει σχέση με την ηθοποιό Τζένη Κόλλια και στη συνέχεια την παντρεύτηκε. «Αυτό που αποφάσισα και προχώρησα να κάνω καινούργια οικογένεια κι έχω τώρα τα 3 διαμάντια, έφαγα ξύλο τότε. Δεν ήταν εύκολο να κατανοηθεί, αλλά μπορούσα εγώ να κάτσω να εξηγήσω. Θεωρήθηκε τότε ότι πρόδοσα τη σχέση μου με τη Τζένη. Τη ζωή σου πώς να την προδώσεις αφού την κουβαλάς;», είχε πει πριν από λίγους μήνες σε συνέντευξή του στη Λένα Αρώνη.

Με την τρίτη και τελευταία σύζυγό του, Τζένη Κόλλια. / Papadakis Press

Αφού τον άκουσε, η δημοσιογράφος σχολίασε: «Είμαστε συντηρητική κοινωνία». Εκείνος συμφώνησε και πήγε ένα βήμα παραπέρα τον σχολιασμό του. «Οπισθοδρομική κοινωνία είμαστε. Δεν είναι μόνο συντηρητική. Συντήρηση μπορεί να είναι στασιμότητα, αλλά λες θα ξυπνήσει κάποια στιγμή. Εδώ ολισθαίνουμε».

Με την Τζένη Κόλλια έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Παντρεύτηκαν το 1997 και απέκτησαν μαζί 4 παιδιά, τον Αλέξανδρο που γεννήθηκε εκείνη τη χρονιά, την Άρτεμις Γεωργία που γεννήθηκε το 1998, την Ηλέκτρα το 2002 και τη Μάγια το 2008.

Με την κόρη του, Ηλέκτρα. / Papadakis Press

Η απώλεια που τον σημάδεψε

Μόλις μία εβδομάδα μετά τη βάφτιση της, η Άρτεμις- Γεωργία έφυγε από τη ζωή. Ήταν ένα βρέφος 8 μηνών και η απώλεια βύθισε στο πένθος την οικογένεια του Κώστα Καζάκου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα εκείνης της περιόδου, το παιδί έπασχε από μία σπάνια ασθένεια.

Ένας όγκος στο κεφάλι του, εμπόδιζε την ανάπτυξή του. Το βρέφος χειρουργήθηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όμως δεν υπήρχε καμία ελπίδα να αποκατασταθεί η υγεία του, όπως έλεγαν οι γιατροί του. Το παιδί κατέληξε στις 25 Ιουνίου 1999.

Η εγγονή, Τζένη, που ακολουθεί τα βήματα της οικογένειας στον χώρο της τέχνης

Ο Κώστας Καζάκος έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 87 ετών, έχοντας ζήσει μία γεμάτη ζωή. Ανάμεσα στους εκατοντάδες ρόλους του, ξεχωριστή θέση είχε και ο ρόλος του παππού που είχε στην πραγματική ζωή για τα παιδιά του γιου του Κωνσταντίνου, Τζένη και Ιάσονα.

Η Τζένη Καζάκου, κόρη της Τάνιας Τρύπη και του Κωνσταντίνου Καζάκου κι εκείνη που συνδύασε στο ονοματεπώνυμό της τα δύο ονόματα που έχουν μείνει ανεξίτηλα μαζί γραμμένα στη μνήμη μας, είναι ηθοποιός και μάλιστα φέτος θα πρωταγωνιστεί στη σειρά του Alpha, O Παράδεισος των Κυριών.

«Δεν είναι ο κλασικός παππούς που με πήγαινε στην παιδική χαρά, αλλά είναι ένας υπέροχος παππούς. Τον συναντώ στο σπίτι του στην Κυψέλη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τη γιαγιά μου δεν τη γνώρισα, αλλά από ό,τι μου λέει ο παππούς και ο μπαμπάς μου, μοιάζουμε ως χαρακτήρες: συναισθηματικές, δυνατές, τίμιες», είχε πει για εκείνον στο περιοδικό ΟΚ! η εγγονή του. Ο Κώστας Καζάκος ήταν και ο πρώτος άνθρωπος που την είχε δει να παίζει αφού ήταν καθηγητής της στο πρώτο έτος της δραματικής σχολής.

«Αρχικά είχα πάρα πολύ άγχος. Και ένιωθα και αμήχανα. Δεν ήξερα πώς να του απευθύνομαι, αν του μιλούσα στον πληθυντικό θα ήταν αμήχανο γιατί είναι ο παππούς μου, ενώ αν του μιλούσα στον ενικό δεν θα ήταν ευγενικό ως προς τους συμμαθητές μου. Έτσι, το πήγα διπλωματικά και έλεγα “μπορώ να κάνω μια ερώτηση;”. Και εκείνος το προτιμούσε έτσι. Το να έχω δάσκαλο τον παππού μου, ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες. Νιώθω εξαιρετικά τυχερή γιατί μου έμαθε ότι για να κάνεις αυτή τη δουλειά χρειάζεται αφοσίωση και κατάθεση ψυχής», εξηγούσε.

Πηγή: ladylike.gr

Όλη η επικαιρότητα