Ηλεία

Κώστας Νικολούτσος: Ζητά επίσπευση έργων για την προστασία της Βάρδας

Ακούστε το άρθρο

Το σοβαρό πρόβλημα των πλημμυρών στην περιοχή της Βάρδας που έχει κάθε φορά οδυνηρές συνέπειες για τους κατοίκους αλλά και την αγορά της πόλης, αποτελεί το αντικείμενο επιστολής του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστα Νικολούτσου προς τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα.

Η ίδια επιστολή έχει κοινοποιηθεί στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας και τον ίδιο τον Αντιπεριφερειάρχη, καθώς και στον Δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη ενημέρωση προς το ΕΒΕ έκανε ο Πρόεδρος του Εμπ. Συλλόγου Βάρδας κ. Ανδρέας Τσίρος αναφέροντας ότι στην είσοδο της Βάρδας από Ψάρι δεν έχει γίνει ακόμη κανένα αντιπλημμυρικό έργο.

Ο κ. Νικολούτσος τονίζει την ανάγκη τεχνικών παρεμβάσεων, σημειώνοντας αναλυτικά τα εξής:

«Σας απευθύνομαι  για το γνωστό πρόβλημα  των πλημμυρικών φαινομένων στην είσοδο της Βάρδας που η απορροή των υδάτων, καταλήγει στον αστικό ιστό της πόλης με καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους της.

Ήδη μετά τις φθινοπωρινές βροχοπτώσεις του 2015 και του 2016, πλημμύρισε η πόλη της Βάρδας. Όλοι οι φορείς της περιοχής συγκλίνουν στη διαπίστωση   ότι βασικό μέτρο αντιμετώπισης της πλημμυρικής  «απειλής» για την πόλη της Βάρδας, αλλά και τις ζωτικές καλλιέργειες της περιοχής, είναι η ανάπτυξη  συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων στην είσοδο της Βάρδας από το Ψάρι.

Ως πλέον άμεση ενέργεια επιτάσσεται να γίνουν οι κατάλληλες χωματουργικές και άλλες τεχνικές παρεμβάσεις στην προκείμενη περιοχή, διότι τα ημιτελή οδικά έργα επιβαρύνουν το πρόβλημα και  δυστυχώς σε επόμενες βροχοπτώσεις, θα υπάρχει  υψηλός κίνδυνος να πλημμυρίσει το κέντρο της Βάρδας.

Αυτή η πρόβλεψη δεν έχει να κάνει με καμία διάθεση κινδυνολογίας, αλλά φαίνεται ως  προαναγγελθέν γεγονός, αν δεν προβείτε άμεσα στις  απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, που συμμετέχω προσωπικά αλλά και θεσμικά στην οικονομική ζωή της περιφέρειας μας, μπορώ να καταλάβω ότι προϊόν της καθυστέρησης, είναι η δυσαρμονία μεταξύ των μεγάλων αναγκών των περιοχών μας και των διαθέσιμων πόρων.

Όμως νομίζω ότι ένα έργο τόσο μεγάλης σημασίας για την πόλη της Βάρδας – που αναμένεται η υλοποίηση του τουλάχιστον μια τριετία-  πρέπει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα.

Είμαι σίγουρος ότι εμφορείστε από αντίστοιχες  διαθέσεις και θα επισπεύσετε τις ενέργειες  κατασκευής του έργου για την απαραίτητη  αντιπλημμυρική «θωράκιση» της περιοχής».

Όλη η επικαιρότητα