Ηλεία

Κώστας Παναγιωτόπουλος: Αναλυτικά η πρότασή του στον Νίκο Παπαθανάση

Το Υπόμνημα του Επιχειρηματία Κώστα Παναγιωτόπουλου
Ακούστε το άρθρο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Χρειαζόμαστε:

1. Ενίσχυση των Επιχειρήσεων, της απασχόλησης, των εργαζομένων.

Θα πρέπει 1.1 Μικρή επιχείρηση να είναι έως 100 άτομα εργαζόμενοι. Έτσι θα γίνουν προσλήψεις, θα μειωθεί η ανεργία, θα αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις. 1.2 Να μην υπάρχει de minimis για επιδότηση από προσλήψεις προσωπικού. Έτσι θα γίνουν προσλήψεις. 1.3 Να μην υπάρχουν προβλήματα για έκτακτη απασχόληση των εργαζομένων υπερωριακά. 1.4 Για υπερωριακή εργασία και έκτακτα επιδόματα να μην υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι θα υπάρχει αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων και ενίσχυση των επιχειρήσεων.

2. Αναπτυξιακός Νόμος

2.1 Πρέπει να δοθούν αυξημένα κονδύλια για επενδύσεις. 2.2 Για επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου να μην επηρεάζει η αύξηση των θέσεων εργασίας τη βαθμολόγηση κατά την αξιολόγηση. 2.3 Να μην είναι έως 6 εκατ. € οι επενδύσεις που επιχορηγούνται, αλλά να είναι για πάνω από 20 εκατ. €. 2.4 Να μην είναι επιχορηγούμενες μόνο οι μικρές επιχειρήσεις από τον αναπτυξιακό Νόμο. 2.5 Να μην επηρεάζει τη βαθμολόγηση κατά την αξιολόγηση μιας επένδυσης η ίδια συμμετοχή με κεφάλαια, αλλά η βιωσιμότητα κλπ.

3. Χρηματοδότηση – Εγγυήσεις

3.1 Να μην χρειάζονται οι Τράπεζες για χρηματοδότηση – δανεισμό εγγυητές και υπογραφές τριτεγγυητών. Εγγύηση να είναι η επιχείρηση, η βιωσιμότητα και τα περιουσιακά της στοιχεία. Όχι η προσωπική εγγύηση των εκπροσώπων της επιχείρησης. Αυτή μεταβιβάζεται σε όλη την οικογένεια, παιδιά, σύζυγο, αδέλφια, γονείς κλπ.

4. Χρηματοδότηση – Ταμείο Ανάκαμψης

4.1 Να μην χρειάζεται ίδια συμμετοχή των μετόχων προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση. Έτσι θα μπορέσουν να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις. Να κάνουν και επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

5. Ηλεκτρική Ενέργεια – Φωτοβολταϊκά – Net metering

5.1 Το κόστος ενέργειας ανά kWH είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει οι πάροχοι να κάνουν 80% μείωση τιμής. Αν το κράτος δεν επιδοτούσε την ηλεκτρική ενέργεια, οι επιχειρήσεις, θα είχαν κλείσει. Δεν μπορεί να κερδίζουν οι πάροχοι τεράστια ποσά εις βάρος του Ελληνικού λαού. 5.2 Net metering φωτοβολταϊκών: είναι εθνική ανάγκη να γίνουν φωτοβολταϊκά παντού. 5.2.1 Να γίνουν ενεργειακές κοινότητες. 5.2.2 Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. 5.2.3 Να ενισχυθούν τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. 5.2.4 Να γίνει παραγωγή ενέργειας με συμψηφισμό (Net metering). 5.2.5 Ότι ενέργεια περισσεύει να αποζημιώνεται στην τρέχουσα τιμή. 5.2.6 Να εφαρμοστεί και στις επιχειρήσεις ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός (virtual net metering) και σε άλλους, πιο απομακρυσμένους χώρους από την επιχείρηση, όπως γίνεται με τις ενεργειακές κοινότητες. 5.2.7 Να μπορεί κάποια επιχείρηση να συμμετέχει σε πολλές ενεργειακές κοινότητες για συμψηφισμό κατανάλωσης. Να μπορεί να μπαίνει με ποσοστό τουλάχιστον τόσο, ώστε να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της. 5.2.8 Να μπορεί μια επιχείρηση να κάνει μονάδα ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) ισχύος τουλάχιστον έως την εγκατεστημένη ισχύ που έχει. Μόνο έτσι θα σωθούν οι επιχειρήσεις και η χώρα. 5.2.9 Να επιτρέπεται έως του 50% μιας έκτασης σε ΖΟΕ και Ζώνες Υψηλής Παραγωγικότητας η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. 5.2.10 Να μπορούν να γίνονται ανά ΑΦΜ μεγάλα ενεργειακά πάρκα. Τώρα είναι μόνο 0,4MW. 5.2.11 Να καταργηθεί η μεγάλη γραφειοκρατία, η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας. Να υπάρξει απλοποίηση. 5.2.12 Να εντάσσονται τα φωτοβολταϊκά σε αναπτυξιακά προγράμματα.

6. Επέκταση – Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων εντός ΖΟΕ (Ζωνών Υψηλής Παραγωγικότητας).

6.1 Πρέπει να μπορεί να επεκταθεί μια επιχείρηση που είναι εντός ΖΟΕ και σε όμορα οικόπεδα.

7. Επιχειρηματικά Πάρκα

7.1 Χρειάζονται στον Νομό Ηλείας επιχειρηματικά πάρκα.

8. Καύσιμα

8.1 Τα καύσιμα είναι πολύ ακριβά. 8.2 Δεν δικαιολογείται ο τριπλασιασμός της τιμής του μαζούτ και του υγραερίου, ενώ τα 5 τελευταία χρόνια, η τιμή του αργού πετρελαίου είναι η ίδια (περίπου 200 € ανά τόνο, παραδοτέο στο διυλιστήριο). Πρέπει να μειωθεί η τιμή τους κατά 50%.

9. Αέριοι Ρύποι

9.1 Μεγάλο πρόβλημα έχουμε με τους αέριους ρύπους. 9.2 Δεν μπορεί το κόστος παραγωγής να επηρεάζεται από το κόστος των αέριων ρύπων και από το ανεβοκατέβασμα της τιμής αυτών σε χρηματιστήριο. 9.3 Θα πρέπει να καταργηθούν ή τουλάχιστον να καθοριστεί μια σταθερή τιμή περί τα 2 € ανά τόνο, χωρίς να είναι στο χρηματιστήριο. Οι παραγωγικές επιχειρήσεις δεν είναι χρηματιστηριακές.

10. Ενίσχυση Συνεταιριστικών Εταιρειών – Ομάδων

10.1 Θα πρέπει να ενισχυθεί η δημιουργία συνεταιρισμών παραγωγών για μαζική παραγωγή, εμπορία, προμήθεια υλικών κλπ. Είναι η μοναδική λύση για ανάπτυξη των επιχειρήσεων και ειδικά των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία, εξαγωγές των προϊόντων τους. Καλή επιτυχία στο έργο σας.

Μετά μεγάλης τιμής Κωνσταντίνος Π. Παναγιωτόπουλος Γενικός Διευθυντής

Όλη η επικαιρότητα