Συνέντευξη

Κώστας Πέππας: «Θα τα λέω με τον στίχο και για σύνθημα θα βήχω»

Ιανουάριος 2005- Ιούλιος 2020 * 15,5 χρόνια – Ανελλιπώς κάθε εβδομάδα 55-60 στίχοι

Τι εμπειρίες έχετε από τα 35 χρόνια μόνιμης κατοικίας στον νομό;

 Η πρώτη μου γνωριμία με τον νομό έγινε το 1978, ως σχεδιαστής στην Δ/νση Λιγνιτικών ερευνών/ ΔΕΗ για λιγνίτη στις περιοχές Γεράκι, Καράτουλα, Βασιλάκι, Σκουροχώρι και λίμνη Αγουλινίτσας (σχετικές μελέτες για τύρφη όπου έχει). Η περιοχή μου άρεσε, πράσινο πολύ, θάλασσα, παντού καλλιέργειες. Μια και είχα γνωρίσει τη μέλλουσα γυναίκα μου στην Αθήνα, το 1985 αποφάσισα να έρθω με μετάθεση μόνιμα. Δεν έμεινα σε μεγάλο αστικό κέντρο αλλά στο χωριό της συζύγου μου το Αλποχώρι και μετέπειτα στα Χανάκια. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος, διότι οι Πυργιώτες και Ηλείοι με καταξίωσαν συνδικαλιστικά με σωματεία και συλλόγους στην εκπαίδευση και αλλού. Με θετικές εμπειρίες και ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους, για την αγάπη και εκτίμηση που είναι αμοιβαία.

Ως συνταξιούχος τι δραστηριότητες έχετε και πως καταναλώνετε τον χρόνο σας;

 Το καφενείο και από την Αθήνα δεν το προτιμούσα. Εδώ στην επαρχία όταν είσαι όλη την ημέρα στο κτήμα τα βράδια για έναν καφέ, τα τσιγάρα σου, να διαβάσεις τα ηλειακά νέα, να μάθεις τα τοπικά, είναι τρόπος ζωής και εκτόνωσης. Η ερασιτεχνική ενασχόληση με την γεωργία και κηπευτικά, με τα καλλιτεχνικά και κατασκευές. Εάν δεν είχε διαλυθεί η λαϊκή επιμόρφωση θα έκανα τρεις προτάσεις για τους συνταξιούχους αν ο δήμος αγαπά την τρίτη ηλικία ας τις υλοποιήσει.

α) Με γεωπόνους ιδιώτες ή δημοσίους υπαλλήλους μάθημα σε ένα θερμοκήπιο για οικολογικές καλλιέργειες κηπευτικών.

β) Με ιδιώτες μάγειρες ή από τα ΚΕΚ πέντε με δέκα φαγητά οι άνδρες για να δείξουμε στις συζύγους ότι έχουμε γνώσεις κουζίνας.

γ) Ο δήμαρχος Αρτέων στους ηλικιωμένους δωρεάν μαθήματα computer για να βλέπουν τα παιδιά τους και εγγόνια, ειδήσεις κ.λπ. και τώρα ιδιαίτερα να πληρώνουν από το σπίτι λογαριασμούς.

δ) Πιστοποιητικά, εκκαθαριστικά συντάξεων πολύ σημαντικό, συνταγές κ.λπ.

Έχουν πειράξει κάποιον οι στίχοι σας σατιρίζοντας τα καλώς ή κακώς κείμενα;

 Στις τόσες χιλιάδες στίχους που έχω γράψει στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι αυτοί που τους πείραξε κάτι, διότι είπα αλήθειες και έξυσα πληγές. Μια μήνυση μου έχουν κάνει, όπου με δήλωση ανέφερα ότι δεν θίγω οικογένειες και άτομα αλλά την συνδικαλιστική τους δραστηριότητα. Και τέλος δύο μικρά κόμματα μέσω του τύπου, πολύ ευγενικά κάτι μου είπαν και το σεβάστηκα.

Θα εξακολουθήσετε να γράφετε, διότι τα πολλά χρόνια κουράζουν;

 Επειδή το καλάμι δεν είναι μόνο για σουβλάκι και καλαμωτές ίσκιου και θερμοκήπια, αλλά για βόλτα και όταν το καβαλήσεις μουρλαίνεσαι, τρέχεις και δεν ξέρεις που να το παρκάρεις, εγώ ευτυχώς το απέφυγα και το χρησιμοποιώ στα φασόλια και τις ντομάτες.

Η κόρη μου επί οικουμενικής κυβέρνησης ως πτυχιούχος και ξενόγλωσση, ήταν ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στον υφυπουργό τύπου και κυβερνητικό εκπρόσωπο, με συνεργασία πολλών έγκριτων δημοσιογράφων, έδειξε κάποια δημοσιεύματά μου, τα οποία άρεσαν και υπήρχε ενδιαφέρον να γράφω σε αθηναϊκή εφημερίδα.

Επειδή αποκτάς υποχρεώσεις και είμαι χαμηλών τόνων θέλησα να παραμείνω στην τοπική μας εφημερίδα  «ΠΑΤΡΊΣ» που την αγοράζω κάθε μέρα και να ασχολούμαι με τα τοπικά. Ήδη προετοιμάζομαι για απόσυρση, κλείνω κι εγώ τον κύκλο μου.

Με πλούσιο βιογραφικό εντός νομού, γιατί δεν ασχοληθήκατε με την τοπική αυτοδιοίκηση;

 Η ενασχόληση με τα κοινά είναι μεράκι, προσφορά, κατάθεση ψυχής και καρδιάς και όχι τίτλος και αντιμισθία. Όταν ήρθα, αντιμετώπισα χωρισμό των καφενείων, πράσινα – μπλε. Χρίσματα από νομαρχιακές χωρίς εξέταση προσώπων, δραστηριότητες και βιογραφικό, μόνο κομματική πρόσβαση. Και ψηφοφόροι δεσμευμένοι όποιον πρότεινε το κόμμα, ψήφιζαν με παρωπίδες.

Ασχοληθήκατε με τον πολιτισμό και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τι θα προτείνατε στον νέο Δήμο Πύργου;

Ήμουν καθηγητής λαϊκής επιμόρφωσης και αργότερα μέλος του Δ.Σ. Έχω σπουδάσει σχεδιαστής γενικής σχεδιάσεως και διακοσμητής. Τα μέλη του πολιτισμού ξέχωρα από τις αρχές και το ήθος τους, πρέπει να έχουν και γνώσεις, να σηκώσουν τα μανίκια όχι μόνο να ζωγραφίσουν, να δουλέψουν και ότι μπορούν να φτιάξουν. Ως πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Αλποχωρίου – Χανακίων, φυτέψαμε 2.000 δέντρα, κουβάλησα πέτρες για τη βρύση, ασβεστώναμε – καθαρισμό – στολισμό – τρίγωνο Χανακίων, καθαρισμός νεκροταφείου, Πάσχα – Χριστούγεννα στολισμοί, αιμοδοσία, βράβευση ηλικιωμένων και πολύτεκνων μητέρων κ.λπ., πίτα, εορτή γυναίκας, χορός, πολιούχος, κέρασμα γλυκά – ποτά, πρωτοχρονια δωρεάν, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο και επιτυχόντες ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο Λάμπης Αριστειδόπουλος στο τέλος της δημαρχίας του με κάλεσε να βοηθήσω. Του έγραψα τις προτάσεις μου και μια υλοποιήθηκε. Σχεδίασα αφίσα για το Πάσχα, τοποθετήθηκε κατά μήκος εθνικής οδού και εννέα χωριά. Τις ίδιες προτάσεις μέσω του τύπου τις έστειλα στον νέο οργανισμό πολιτισμού του Δήμου, μέχρι τώρα δεν με έχουν ενοχλήσει. Προτάσεις είχαν κάνει και με τις δύο προηγούμενες δημοτικές αρχές ως μέλος διαβούλευσης. Μεταξύ αυτών

  • Μουσείο λαδιού, μουσείο σταφίδας, λαογραφικό, αξιοποίηση και να περιέλθει στον Δήμο, τράπεζα Ελλάδος, μόνιμη έκθεση Ηλείων.
  • Καταγραφή όλου του καλλιτεχνικού δυναμικού του δήμου (μια νομάρχης για πολιτισμό Αλέκα Μαυραγιάννη, καταγραφή του Ηλείου δυναμικού το 1987).

Ως παλαιός συνδικαλιστής πώς βλέπετε το Ε.Κ. Πύργου επί δικής προεδρίας, μετέπειτα και σήμερα;

 Αν ήμουν ο καλός και δραστήριος πρόεδρος και δώσαμε κάποιες λύσεις σε θέματα εργατικής τάξης, αυτό θα το κρίνουν τα τριάντα σωματεία που είχα, οι φορείς που συνεργάστηκα και ιδιαίτερα η κοινωνία του Πύργου. Δεν θέλω να ξύσω πληγές, οι απεργιακές κινητοποιήσεις με εκατοντάδες εργαζόμενους με διαπαραταξιακό συμβούλιο άφησαν το στίγμα τους

Μια φορά δεν κάλεσαν τους παλαιούς συνδικαλιστές να ακούσουν έστω τη γνώμη μας.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση είχαμε παρουσία και παρεμβάσεις. Σαν μεγαλύτερος σας γράφω: Όποιος θέλει το κακό μου, με κάνει και γελάω. Όποιος θέλει το καλό μου, με κάνει και κλαίω.

Κάποιοι μου είπαν ότι πάτε στην εκκλησία, φορείς, διάφορες εκδηλώσεις κ.λπ.

Ξεχνούν κάτι πολύ σοβαρό, η εργατική τάξη έχει και άποψη, θέση, παρουσία και λόγο.

Ως επίλογο να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνεργάστηκα και με βοήθησαν. Τη σύζυγό μου για την συμπαράσταση και την υπομονή της, τον γιο μου Γεώργιο (Ηλεκτρολόγο Μηχανικό) και την κόρη μου Διονυσία (Διεθνολόγο), λόγω υποχρεώσεων  δεν ήμουν τόσο κοντά τους.

Όλη η επικαιρότητα