Πολιτική

Κώστας Σκρέκας – Φόρουμ Δελφών: «Θα επιδοτούμε τους λογαριασμούς ρεύματος για όσο χρειαστεί»

Κώστας Σκρέκας (ΥΠΕΝ): «Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κύρια πύλη εισόδου για υγροποιημένο αέριο στη Ν.Α. Ευρώπη – Θα επιδοτούμε τους λογαριασμούς ρεύματος για όσο χρειαστεί»
Ακούστε το άρθρο

Τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας και της ενεργειακής επάρκειας της χώρας ανέλυσε ο Κώστας Σκρέκας, στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Δρομολογούμε άμεσα την επέκταση της δυναμικότητας του σταθμού αεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα, με την προσθήκη μίας τέταρτης πλωτής αποθήκης», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, εκτιμώντας ότι η κατασκευή μπορεί να ολοκληρωθεί σε 6-10 εβδομάδες. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ εξετάζει την αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης στον σταθμό της Ρεβυθούσας, κατά 12%, για την κάλυψη των αιχμών ζήτησης φυσικού αερίου.

«Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κύρια πύλη εισόδου για υγροποιημένο αέριο στη Ν.Α. Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Σκρέκας, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης, που θα παραδοθεί το 2023, προωθείται η δημιουργία δύο νέων σταθμών LNG στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη (δεύτερος).

Ερωτηθείς από τον Χάρη Φλουδόπουλο, Υπεύθυνο επιχειρηματικού ρεπορτάζ στο Capital.gr, που συντόνισε τη συζήτηση, σχετικά με την επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήγησε πως η “Πτολεμαΐδα 5” θα μπει στη λειτουργία το φθινόπωρο και θα παράγει ενέργεια σίγουρα μέχρι το 2025, ενώ αν είναι βιώσιμη θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το 2028, οπότε και θα αποσυρθεί πλήρως. Τόνισε πάντως ότι οι περισσότερες λιγνιτικές μονάδες χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για να καταστούν βιώσιμες, κάτι που τις καθιστά ασύμφορες.

«Για όσο καιρό διαρκεί η κρίση θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των ανατιμήσεων. Διερευνούμε κι άλλα μέτρα, όπως να βάλουμε ταβάνι στην παραγωγή φυσικού αερίου, ώστε να πιέσουμε τις τιμές της ενέργειας προς τα κάτω. Για αυτό πιέζουμε την Ε.Ε. για κοινή απόφαση» υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας σχετικά με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ερωτηθείς για τα ενδεχόμενα υπερκέρδη των προμηθευτών ρεύματος, σχολίασε πως δεν προκύπτει μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο από τους ισολογισμούς τους. Ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις έρευνες των υδρογονανθράκων και προανήγγειλε την κατάθεση τριών νομοσχεδίων για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, τα παράκτια θαλάσσια πάρκα, και το κλίμα.

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από αριστερά: Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Χάρης Φλουδόπουλος, Editor in Chief, Capital.gr

Όλη η επικαιρότητα