Οικονομία

Κώστας Σκρέκας: «Πράσινο» φως για το φυσικό αέριο στο Κατάκολο

Η ΕΝΕRGEAN αξιολογεί την δυνατότητα δοκιμαστικής γεώτρησης στο προσεχές διάστημα τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας
Ακούστε το άρθρο

Την είδηση πως ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Κατάκολο έδωσε χθες το πρωί μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN, o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή η ΕΝΕRGEAN βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης του κοιτάσματος και μελετά  αν θα προχωρήσει σε μια δοκιμαστική γεώτρηση, με τις εξελίξεις να αναμένονται στο προσεχές διάστημα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε χαρακτηριστικά:  «Στην περίπτωση του Κατακόλου έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και αξιολογείται αυτή την στιγμή από την εταιρεία η δυνατότητα να προχωρήσει σε μια δοκιμαστική γεώτρηση και το επόμενο διάστημα θα δούμε αν θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση να προχωρήσει στην γεώτρηση

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο Olympia Forum.
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο Olympia Forum.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την επιστολή – παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη με την οποία τόνισε ότι το κοίτασμα του Κατακόλου είναι το πιο ώριμο αυτή τη στιγμή και η εκμετάλλευση του πρέπει να μπει σε προτεραιότητα καθώς θα έχει οφέλη τόσο σε ενεργειακό επίπεδο όσο και σε οικονομικό.

Στο Κατάκολο υπάρχει διαπιστωμένα αποθέματα (14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 1 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα μπορέσει να εξασφαλίσει ενεργειακά την Ηλεία για 30 με 40 χρόνια.

Την ίδια ώρα, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση μετά από 22 χρόνια (στην Ζίτσα των Ιωαννίνων) και η πρώτη θαλάσσια εξέδρα άντλησης πετρελαίου μετά από 43 χρόνια (στον Πρίνο) παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης σε ορίζοντα λίγων μηνών, παράλληλα με την εκκίνηση των σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, την περασμένη εβδομάδα από το πλοίο Sanco Swift.

Οι εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων πύκνωσαν μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Απρίλιο σε σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για επιτάχυνση των ερευνών. Εκτός από τα Ιωάννινα, τον Πρίνο και τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης μια παραγωγική γεώτρηση στο Κατάκολο, όπου υπάρχει διαπιστωμένο κοίτασμα και η συνέχιση των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την έκβαση των ερευνών, στηριζόμενοι αφενός στα σεισμικά δεδομένα που έχουν συλλεγεί τα προηγούμενα χρόνια στις εν λόγω περιοχές αλλά και στα “γεωλογικά ανάλογα” με γειτονικές χώρες (Αίγυπτος, Αλβανία, Ιταλία) όπου έχουν εντοπιστεί ή υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ωστόσο βεβαιότητα θα υπάρξει μόνο μετά από γεωτρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την θαλάσσια περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος) και το Ιόνιο όπου δραστηριοποιείται η Helleniq Energy επίκειται η έναρξη τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί αν θα ακολουθήσει ερευνητική γεώτρηση το 2024.

Στην περιοχή 2 του Ιονίου τέλος, έχουν ξεκινήσει οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες το αποτέλεσμα των οποίων, ομοίως, θα κρίνει αν θα πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση το 2024. Τα δικαιώματα έρευνας στην περιοχή ανήκουν κατά 75 % στην Energean και 25 % στην Helleniq Energy. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το ενδιαφέρον για την εν λόγω περιοχή είναι ευρύτερο καθώς γειτνιάζει με περιοχή της Ιταλίας για την οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η Edison, η οποία εν τω μεταξύ έχει εξαγοραστεί από την Energean.

Όλη η επικαιρότητα