Αθλητισμός Πολιτική

Κώστας Στρατής: Τελετή ανάληψης καθηκόντων του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η τελετή καλωσορίσματος και ανάληψης καθηκόντων του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Στρατή. «Είμαστε ικανοποιημένοι σήμερα επειδή έχουμε δίπλα μας έναν παλιό γνώριμο του Υπουργείου Πολιτισμού από την προηγούμενη θητεία του Αριστείδη Μπαλτά, τον Κώστα Στρατή» ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου. «Διανύουμε μία περίοδο που το Υπουργείο έχει λύσει πολλά θέματα κι έχει δρομολογήσει πολλά από τα χρονίζοντα θέματα που το απασχολούσαν. Πιστεύω ότι οι ικανότητες και η εμπειρία του Κώστα Στρατή  έρχονται στην πιο κατάλληλη στιγμή στο να ενισχύσουν το καινούργιο βήμα που πρόκειται να κάνει το Υπουργείο. Η παρουσία του δίνει μεγάλο έναυσμα και μεγάλη ενίσχυση σε ένα τομέα που είναι καθοριστικής σημασίας για το Υπουργείο. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι υπάρχει αύξηση των επισκεπτών στην Ελλάδα. Επομένως μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε το κομμάτι που συνδέεται με τον αναπτυξιακό τομέα του Υπουργείου, έτσι ώστε  να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος και της αρχαιολογίας και του σύγχρονου πολιτισμού τα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα.

Για αυτό χαίρομαι πολύ που ο Πρωθυπουργός πρότεινε και είναι με χαρά αποδεκτό ο Κώστας Στρατής να αναλάβει τον τομέα του ΤΑΠ και του Ταμείου Αλληλοβοήθειας που συνδέεται με αυτό. Όπως και ένα πολύ κρίσιμο και σημαντικό κομμάτι που θέλουμε να υποστηρίξουμε σθεναρά: το κομμάτι που αφορά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ελευσίνας. Θέλουμε να είμαστε δίπλα και θεωρούμε ότι ένα μεγάλο μερίδιο  της πολιτιστικής πρωτεύουσας -από την εμπειρία που έχουμε από τις άλλες πολιτιστικές πρωτεύουσες- έχει μεγάλη σχέση με τον οικονομικό παράγονται. Με την στενή παρακολούθηση σε αυτόν τον τομέα μπορεί να υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Προσωπικά θεωρώ ότι με τον Κώστα Στρατή θα έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία ειλικρινή και με αλληλοϋποστήριξη. Τον καλωσορίζω στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού» κατέληξε η κα Κονιόρδου.

«Πρώτα πρώτα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, αλλά και όλους όσους με έχουν τιμήσει με αντίστοιχη εμπιστοσύνη μέχρι σήμερα. Και βέβαια να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού για τη θερμή υποδοχή» υπογράμμισε  ο κος Στρατής. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα, αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, το γεγονός ότι καλούμαι να υπηρετήσω και από αυτήν τη θέση το Υπουργείο Πολιτισμού. Και μάλιστα μιας χώρας με μεγάλο πολιτιστικό πλούτο, αρχαίο, νεώτερο και σύγχρονο, όπως είναι η Ελλάδα.

Μετά την πολυετή πλέον εμπειρία της κυβέρνησης, έχει καταστεί σε όλους σαφές ότι η αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού είναι πολυσχιδής και πολυεπίπεδη.

Λέγεται συχνά πως ο πολιτισμός πρέπει να γίνει η “βαριά βιομηχανία” της Ελλάδας. Είναι, πράγματι, πολύ σημαντικό ο πολιτισμός να γίνει εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα μας. Ταυτόχρονα, όμως, ο πολιτισμός είναι και πλούτος άυλος. Σε ιστορία και γνώση. Σε ιδέες και αξίες. Σε εμπειρίες και συναισθήματα. Είναι πλούτος σε ανθρώπινο δυναμικό και πλούτος της καθημερινής ζωής. Είναι όχημα εξωστρέφειας, φορέας δημοκρατίας και παρακαταθήκη για το μέλλον.

Συνεπώς, ο ρόλος που μπορεί και πρέπει να παίξει το Υπουργείο Πολιτισμού, ακόμη περισσότερο αυτή την περίοδο που σχεδιάζεται και υλοποιείται, βήμα το βήμα, το γύρισμα σελίδας της χώρας, είναι κρίσιμος και ιδιαίτερα σημαντικός για τη δημιουργία “πλούτου” (με όλες τις παραπάνω έννοιες). Για τη συνετή, τη χρηστή και υπεύθυνη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Για την αναπτυξιακή στρατηγική, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία. Για ένα νέο κοινωνικό και δημοκρατικό ήθος. Για την πνευματική και ψυχική ανάταση του λαού μας.

Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε χρήσιμη η υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με την προσθήκη της συγκεκριμένης θέσης, για τη συνδρομή στην ολοκλήρωση σημαντικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί και δρομολογηθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με την Υπουργό Πολιτισμού, έναν σημαντικό άνθρωπο της τέχνης, εγνωσμένου κύρους, θα έχουμε μια ειλικρινή και δημιουργική συνεργασία.

Θα ήθελα να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά στους υπαλλήλους του Υπουργείου, τους συναδέλφους μου. Χωρίς τη στήριξή σας καμία πολιτική εξαγγελία δεν μπορεί να γίνει πράξη.

Εγώ ο ίδιος έχω παραστεί σε πάμπολλες τελετές μετά από ανασχηματισμούς, να μετρώ πόσο παρέμεινε ο Υπουργός που παραδίδει και να αναρωτιέμαι πόσο θα μείνει αυτός που παραλαμβάνει.

Αυτή τη φορά, όμως, υπάρχει μια διπλή πρωτοτυπία. Δεν υπάρχει παράδοση-παραλαβή. Όσο για τον νέο Υφυπουργό, θα παραμείνει στο Υπουργείο ακόμα και όταν έρθει η σειρά του να παραδώσει στην επόμενη πολιτική ηγεσία που θα παραλάβει.

Είστε κι εσείς ένα σημαντικό κομμάτι του πλούτου αυτού του υπουργείου. Σας γνωρίζω και με γνωρίζετε. Από την πλευρά μου θα είμαι ανοιχτός σε ιδέες και προτάσεις. Από την πλευρά σας να είστε βέβαιοι ότι θα είμαι δίπλα σας στα ζητήματα που σας απασχολούν, με γνώμονα το συλλογικό καλό και το δημόσιο συμφέρον.

Στην “Έβδομη Σφραγίδα” του Μπέργκμαν, ο Αντώνιος Μπλοκ, όταν έχει χάσει πια την παρτίδα σκάκι από τον Θάνατο, αναφωνεί “Σπλαχνίσου μας, Κύριε, διότι είμαστε μικροί, φοβισμένοι και αδαείς” – κάπως έτσι, το ανακαλώ από μνήμης.

Κι αν αυτή είναι ίσως η αλήθεια της μεγάλης, υπαρξιακής  παρτίδας όλων μας, ο στόχος μας για τη δική μας ταπεινή θητεία, είναι να πουν για μας οι άλλοι, όταν αυτή τελειώσει, ότι “υπήρξαμε άξιοι και γνωστικοί”. Σας ευχαριστώ».

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του  Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη  δήλωσε «πολύ συγκινημένη». Γιατί «στη θέση αυτή βρίσκεται ένας δικός  μας, ένας άνθρωπος  του  ΥΠΠΟΑ που έφυγε για λίγο από κοντά μας και  ξαναγύρισε κοντά μας, για να συνεχίσουμε  μαζί». Ο Διευθυντής Γραφείου Υπουργού Πολιτισμού, Βαγγέλης Πολίτης-Στεργίου  τόνισε: «Καλωσορίζω τον Κώστα  Στρατή από τον οποίο παρέλαβα. Η διαδοχή έγινε σε πολύ καλό κλίμα, οι συμβουλές του ήταν πολύ χρήσιμες για τη συνέχεια και τη λειτουργία του γραφείου Υπουργού. Πιστεύω ότι η παρουσία του σήμερα με τη νέα του ιδιότητα θα είναι ιδιαίτερα θετική και θα βοηθήσει σημαντικά στο έργο μας.  Καλωσόρισες Κωστή».

Όλη η επικαιρότητα