Ηλεία Συνέντευξη

Κώστας Τσαούσης: «Η πολιτεία αδιαφορεί προκλητικά για την υγεία των πολιτών»

Την είδηση ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας έδωσε ο νυν πρόεδρος Κώστας Τσαούσης, ο οποίος μιλά στην ‘Π’ για τα θέματα που αφορούν τον ιατρικό κόσμο, τον Σύλλογο, και το Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Ο ίδιος είναι άνθρωπος που δεν μασά τα λόγια του και τα λέει έξω από τα δόντια και αφήνει αιχμές και για όσους υπονομεύουν τον Σύλλογο και την Αμαλιάδα. Αποκαλύπτει δε και μία σημαντική δράση που δρομολογεί ο Σύλλογος για τον επόμενο μήνα για τον καρκίνο του μαστού.

-Πόσο μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί ο Ιατρικός κόσμος όσο διαρκεί η οικονομική κρίση;

Προφανώς η κρίση ισχύει για όλους, κατά συνέπεια και για τους γιατρούς. Ωστόσο εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η οικονομική κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη για τους ασθενείς, οι οποίοι δεν μπορούν να επισκεφθούν τους γιατρούς και αυτό συμβαίνει γιατί η πολιτεία αδιαφορεί προκλητικά για την υγεία των πολιτών.

-Σας ανησυχεί το γεγονός ότι πολλοί νέοι γιατροί εγκαταλείπουν την Ελλάδα και αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό; Θεωρείτε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε γιατρούς να στελεχώσουμε τα Νοσοκομεία της χώρας μας;

Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η χώρα, ιδιαιτέρως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αδειάζει από νέους επιστήμονες γιατί ενώ ο φορολογούμενος Έλληνας έχει πληρώσει τις σπουδές την υπεραξία των γνώσεων αυτών την εκμεταλλεύονται οι ξένες χώρες. Με αποτέλεσμα κάποια στιγμή η χώρα θα ξεμείνει από επιστημονικό προσωπικό και δεν θα μπορεί να επανδρώσει ούτε Νοσοκομεία ούτε Κέντρα Υγείας. Και βέβαια, πώς περιμένουμε να αλλάξει αυτό όταν ο μισθός που έχει θεσμοθετήσει το Υπουργείο Υγείας για έναν γιατρό ανέρχεται σε 1.200 με 1.300 ευρώ;

-Τα τελευταία χρόνια, όσο η χώρα μας βιώνει την οικονομική κρίση, οι γιατροί έχουν δείξει κοινωνικό πρόσωπο;

Οι γιατροί ίσως είναι οι μοναδικοί, δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη επιστημονική κοινότητα, που έχουν δείξει την αλληλεγγύη, την συμπαράσταση και την υποστήριξή τους και μάλιστα όλα αυτά αφιλοκερδώς. Ιδιαιτέρως αυτό το διαπιστώνουμε διαρκώς με τους ιδιώτες γιατρούς που προσφέρουν πολλές φορές τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς στους ασθενείς.

-Ποια η συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας στα προβλήματα της περιοχής ευθύνης του;

Είναι πολυποίκιλη, αμέριστη, καθημερινή και διεκδικητική, σε όλους τους τομείς, όπως τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, την υγειονομική περίθαλψη του κόσμου και γενικά όπου αλλού έχει χρειαστεί, σε όλους τους τομείς.

-Έχουν ακουστεί διάφορα και μάλιστα και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας και θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ισχύει τελικά ότι γίνονται κινήσεις από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου να καταργηθεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας;

Δεν θα έλεγα ότι ο Ιατρικός Σύλλογος του Πύργου έχει ως μοναδικό θέμα ή σκοπό του την κατάργηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αμαλιάδας. Μπορώ όμως να πω με βεβαιότητα ότι ορισμένοι κύκλοι, ιατρικοί και μη, αποτελούμενοι από μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού , έχουν ως μοναδικό όνειρο ζωής την κατάργηση όχι μόνο του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας αλλά εάν είναι δυνατόν και την εξαφάνιση της πόλης από τον χάρτη. Έχουν γίνει διάφορες ενέργειες και μπορώ να αποδείξω αυτά που λέω ανά πάσα στιγμή. Προφανώς πρόκειται περί γελοίων, όσοι εκφράζουν αυτές τις απόψεις και ακολουθούν αυτή την τακτική. Τους καλώ δε, εάν έχουν το θάρρος να βγουν επωνύμως και να τα πουν αυτά, όχι στα κρυφά και μέσω εγγράφων ή δια άλλων ενεργειών στο σκοτάδι.

-Και πώς αντιδρά ο Ιατρικός Σύλλογος σε όλα αυτά;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας, του  οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, έχει κατορθώσει και έχει απομονώσει και τοποθετήσει εκεί που τους αρμόζει τις φωνές αυτές.

-Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το θέμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας;

Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι μία πάρα πολύ πονεμένη ιστορία, με ευθύνη θα έλεγα πολλών, και τοπικών παραγόντων αλλά και άλλων. Το θέμα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας είναι το εξής απλό: Κανένα Υπουργείο και κανένας Υπουργός δεν θα το κλείσει, ούτε οι φωνές αυτών που κατά καιρούς το υπονομεύουν. Υπάρχει το εξής ακόμη χειρότερο σχέδιο: Θα αφήσουν το Νοσοκομείο Αμαλιάδας να καταρρεύσει, μη ανανεώνοντας το προσωπικό και μην προσλαμβάνοντας προσωπικό (ιατρικό- παραϊατρικό) και χωρίς να το εξοπλίζουν με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και θα το αφήσουν να καταρρεύσει με διάφορους τρόπους. Φυσικά, ούτε ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας, ούτε οι φορείς, ούτε το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο φαντάζομαι, θα επιτρέψει να συμβεί αυτό. Αναρωτιέμαι ωστόσο που βρίσκονται αυτοί οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή, αυτοί οι οποίοι διεκδικούσαν κάποτε στην είσοδο του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και μας υπόσχονταν ημέρες μεγαλείων; Έχουν εξαφανιστεί από κάθε διεκδίκηση και συνεργασία. Με αυτόν με τον οποίο μπορώ να πω ότι έχουμε άριστη συνεργασία και μας έχει βοηθήσει, είναι ο διοικητής του Νοσοκομείο Αμαλιάδας ο κ. Λέντζας, ο οποίος στέκεται αρωγός στις προσπάθειές μας, βάζοντας πλάτη για πολλά θέματα.

-Να αφήσουμε το Νοσοκομείο και να μας πείτε σε ότι αφορά τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας, ποιες είναι οι άμεσες παρεμβάσεις του που αφορούν τον γενικό πληθυσμό;

Μπορώ να σας πω για δύο πολύ άμεσες παρεμβάσεις, η μία μάλιστα αφορά την εβδομάδα 7 με 11 Μαΐου που είναι εβδομάδα κατά του καρκίνου του δέρματος και οι δύο δερματολόγοι της Αμαλιάδας, εγώ και ο κ. Υφαντής, θα διενεργούμε κατόπιν ραντεβού δωρεάν έλεγχο.  Η δεύτερη ιδιαιτέρως σημαντική δράση, που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας σε συνεργασία με τον δήμο Ήλιδας και άλλους φορείς, θα λάβει χώρα στις 15, 16 και 17 Ιουνίου και αφορά τον καρκίνο του μαστού. Θα επισκεφθεί την περιοχή μας πολυμελής ιατρική ομάδα, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, και θα προβεί σε δωρεάν εξετάσεις και ενημερωτική ομιλία. Αυτό είναι μία επιτυχία του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, γιατί η συγκεκριμένη Οργάνωση αναλαμβάνει  δωρεάν οτιδήποτε απαιτηθεί (εξετάσεις, χειρουργείο, νοσηλεία, θεραπείες) για μία γυναίκα που εντοπιστεί ότι έχει κάποιο πρόβλημα και δεν έχει οικονομική δυνατότητα.

-Και κάτι τελευταίο, στις επικείμενες εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας θα διεκδικήσετε εκ νέου την προεδρία;

Ναι, θα διεκδικήσω την επανεκλογή μου στην προεδρία διότι νομίζω ότι ο Σύλλογος τα έχει πάει τόσο καλά όσο ποτέ, σε συνεργασία πάντα με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου και όλα τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου. Γιατί χωρίς συνεργασία, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Όλη η επικαιρότητα