Ηλεία Πολιτική

Κώστας Τζαβάρας: «Ανεπίτρεπτη η επέκταση της διώρυγας του φράγματος Πηνειού στην Αχαΐα αν δεν αρδευτεί πρώτα η πεδιάδα της βόρειας Ηλείας»

Ακούστε το άρθρο

Μόνο ως πρόκληση προς τη νοημοσύνη των Ηλείων αγροτών μπορεί να εκληφθεί η απόφαση συγκρότησης Παναχαϊκού Μετώπου από το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας για την επέκταση της διώρυγας του φράγματος Πηνειού στην Αχαΐα, με στόχο να αρδευτούν οι αγροτικές εκτάσεις της Δυτικής Αχαΐας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η άρδευση της πεδιάδας της Βουπρασίας και της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Ηλείας.

Είναι απαράδεκτο να συζητείται η άμεση άρδευση της Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού, όταν σχεδόν η μισή Ηλεία παραμένει αποκλεισμένη. Το φράγμα έγινε αφού πρώτα απαλλοτριώθηκαν χιλιάδες στρέμματα γης που ανήκαν στην ιδιοκτησία κατοίκων της Ηλείας, με την πρόβλεψη να καλυφθούν οι αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών τους.

Επομένως προτεραιότητα αποτελεί, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το τότε νομαρχιακό συμβούλιο Ηλείας το 2007 και το 2008, η εξοικονόμηση νερού μέσω της πλήρους υπογειοποίησης του δικτύου, την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέκλεισε από το πρόγραμμα βελτίωσης των Υποδομών Εγγείων Βελτιώσεων, και η ολοκλήρωση της σύνδεσης του φράγματος με τις αγροτικές εκτάσεις του ηλειακού Κάμπου.

Κάθε άλλη ενέργεια, όπως η απόφαση του υπουργείου Υποδομών να προκηρύξει το 2017 μελέτη για την επέκταση της κεντρικής διώρυγας προς τη Δυτική Αχαΐα, κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων της υπάρχουσας μελέτης, ισοδυναμεί με απόπειρα καταλήστευσης των υδάτινων πόρων της Ηλείας και του αγροτικού εισοδήματος του νομού, αφού θα μειώσει δραστικά την παραγωγική δυναμικότητα του ηλειακού κάμπου.

Όσοι απεργάστηκαν την υποβάθμιση της Ηλείας, εξαργυρώνοντάς τη με κομματικά χρίσματα,  πήραν το μάθημά τους στις κάλπες. Σε ό,τι με αφορά, ως εκλεγμένος βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας από το 2007, παραμένω στρατευμένος στην πρώτη γραμμή της προάσπισης των συμφερόντων του ηλειακού λαού απέναντι σε πολιτικά δόλιες και ανήθικες ενέργειες.

Όλη η επικαιρότητα