Ηλεία Πολιτική

Κώστας Τζαβάρας: «Να δοθεί παράταση για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο»

Ακούστε το άρθρο

-Ζήτησε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο στην Ηλεία ζητά με ερώτησή του από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι μέχρι τώρα έχει υποβληθεί μόλις το 25-30% των δηλώσεων, ενώ η αυξημένη προσέλευση των πολιτών στο Γραφείο Κτηματογράφησης της ΠΕ Ηλείας τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί εγκαίρως.

Ο Κώστας Τζαβάρας επισήμανε ότι είναι τεχνικά ανέφικτο να υποβληθούν όλες οι δηλώσεις ιδιοκτησίας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία, και πρόσθεσε ότι πηγές της κτηματαγοράς προκρίνουν την παράταση για όλη τη χώρα ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση, για αποτραπεί η επιβολή κυρώσεων (πρόστιμα, απαγόρευση μεταβίβασης ή αξιοποίησης ιδιοκτησιακού καθεστώτος κλπ) στους πολίτες που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση.

«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει βασικές πτυχές του συστήματος του Κτηματολογίου ως θεσμού διασφάλισης της δημοσιότητας στις συναλλαγές που έχουν αντικείμενο τη σύσταση, μεταβολή, κατάργηση ή αλλοίωση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων. Κατά την εξέταση αυτή πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες της υπερβολικής βραδύτητας με την οποία κινείται το σύστημα της κτηματογράφησης, και να αναζητηθούν μέσα θεραπείας για το πρόβλημα, που δικαιολογημένα έχει δημιουργήσει ανησυχία και ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολίτες μας», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.

Όλη η επικαιρότητα