Ελλάδα Πολιτική

Κοτζιάς: Τελειώσαμε με τον αλυτρωτισμό – Ζάεφ: Πιθανότατα αύριο θα έχουμε συμφωνία

Ακούστε το άρθρο

“Ηρθε η ώρα να λύσουμε τα προβλήματα” διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ για το Σκοπιανό.

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι αύριο, στη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία τους θα συμφωνήσουν στο όνομα το οποίο όλα δείχνουν ότι έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας και το οποίο δεν θα δηλώνει κανένα αλυτρωτισμό.

“Παμε να φτιάξουμε μια συμφωνία που θα είναι κέρδος και για τις δύο πλευρές” επανέλαβε ο κ. Κοτζιάς και ότι το σημαντικό είναι να σκεφτούνε μακροπρόθεσμα και ότι δεν τίθεται θέμα να χάσουμε την ταυτότητα ή τη Θεσσαλονίκη όπως τόνισε με νόημα.

“Με τη συμφωνία θα κοιτάξουμε το μέλλον, θέλουμε μια λύση βιώσιμη μέσα στο χρόνο, δεν θέλω μια λύση που να μην μπορεί να σταθεί στο χρόνο”.

Ο υπουργός εξωτερικών εξαπέλυσε για άλλη μια φορά επίθεση στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως ακόμα δεν έχει λάβει σαφή θέση στο θέμα και πως ίσως τα στελέχη της δεν γνωρίζουν τι έχουν διαπραγματευτεί τα προηγούμενα χρόνια. “Τα καλαμπούρια δεν είναι για την εξωτερική πολιτική, τελειώσαμε με τον αλυτρωτισμό του κυρίου Γκρούεφσκι”.

Επανέλαβε ότι η “μακεδονική” γλώσσα έχει αναγνωριστεί από το 1977 και μόλις το 2010 ο μόνιμος αντιπρόσωπος διαμαρτυρήθηκε στον ΟΗΕ για να λάβει την απάντηση πως είναι αναγνωρισμένη χωρίς καμία διαμαρτυρία. “Η ατυχία της χώρας είναι ότι δεν είχε αριστερή κυβέρνηση όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα” , είπε.

Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα “θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες”. “Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης πως με τη συμφωνία θα αλλάξουν όλα τα εσωτερικά έγγραφα των Σκοπίων και θα φέρουν το νέο όνομα της χώρας και πρόσθεσε ότι έχει λυθεί και το θέμα των συνταγματικών αλλαγών. “Με ενθουσιάζει ακόμα και η αλλαγή του ονόματος της Εκκλησίας”.

Στις 17 Ιουνίου εάν έχουμε επικυρωμένα τα έγγραφα από τη Βουλή τους, εμείς με χαρά θα ανοίξουμε τον δρόμο τους για την ΕΕ στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε πως οι Σκοπιανοί τολμούν να αλλάξουν όνομα για να προχωρήσουν στην Ευρώπη και αναρωτήθηκε: “Εμείς τους θέλουμε Ευρωπαίους ή θέλουμε να κοιτάνε προς Ανατολάς;”


Βέβαιος ότι αύριο η πλευρά των Σκοπίων θα ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Ήμουν εξαρχής αισιόδοξος ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί αύριο» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζάεφ σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όλη η επικαιρότητα