Ηλεία

Κουνουπέλι: Ο σεισμός ξύπνησε την «τρύπα του Καλόγερου» (PHOTO)

Ακούστε το άρθρο

Άφθονο νερό αναβλύζει και πάλι από την πηγή του Κουνουπελίου που βρίσκεται κοντά στη σπηλιά.  Το νερό εμφανίστηκε αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό της 26ης Οκτωβρίου και αρκετοί είναι οι επισκέπτες που εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό επισκέπτονται την περιοχή και το σημείο αφού τα νερά της πηγής είναι ιαματικά.

«Το νερό που τρέχει από το λόφο είναι ζεστό» δήλωσε στην «Πατρίς» η κ. Κατερίνα Ρηγοπούλου η οποία και φωτογράφισε το φαινόμενο. Στο σημείο τρέχει κατά καιρούς νερό αλλά τώρα μετά τον σεισμό η ροή είναι δυνατή.  O σεισμός της 8ης Ιουνίου 2008 στην Ανδραβίδα, επέδρασε θετικά στις ιαματικές πηγές της Υρμίνης. H “Τρύπα του Καλόγερου” ξύπνησε τότε αλλά η ροή τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια είχε ατονίσει.

Η είσοδος του σπηλαίου (εκεί βρισκόταν η αρχαία Υρμίνη)  βρίσκεται μερικά μέτρα από την θάλασσα και τα ιαματικά νερά της πηγής αναβλύζουν από εκεί.

Η υψομετρική διαφορά του σπηλαίου δεν βρίσκεται παραπάνω από 1,5 μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το σπήλαιο αν και γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητες της πηγής στα βαθύτερα σημεία του παραμένει εντελώς άγνωστο. Περνώντας σκυφτά την είσοδο θα βρεθείς στον πρώτο θάλαμο του σπηλαίου που έχει μήκος 16 μέτρα και πλάκα από 70 εκατοστά στην αρχή μέχρι 4 μέτρα στο τέλος, ενώ το βάθος του νερού είναι από 15 με 30 εκατοστά. Το σημείο σήμερα είναι κλειστό.

Όλη η επικαιρότητα