Αγροτικά Ηλεία Οικονομία

Κουρεμπές: Έρχεται νέο πακέτο αποζημιώσεων για τους Ηλείους αγρότες

Ακούστε το άρθρο

Με δύο νέα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη για δεύτερη φορά του προέδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ στην Ηλεία: Σε καλό δρόμο βρίσκεται η αντιχαλαζική προστασία των όψιμων εσπεριδοειδών με δίκτυα , ενώ αρχές Απριλίου θα γίνει άλλη μια πληρωμή στους αγρότες που έπαθαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ηλεία.

Ο κ. Φάνης Κουρεμπές συνοδευόμενος από τον βουλευτή κ. Μάκη Μπαλαούρα, την κ. Αγγελική Καυγά επίκουρο καθηγήτρια του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος, τον κ. Καπότη Γιώργο καθηγητή του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας  και στελέχη του ΕΛΓΑ από το υποκατάστημα της Πάτρας, επισκέφθηκαν  καλλιέργειες όπου στη μία υπάρχει εδώ και είκοσι χρόνια αντιχαλαζική προστασία ενώ στην άλλη θα τοποθετηθεί πιλοτικά από τον ΕΛΓΑ δίκτυ αντιχαλαζικής προστασίας…

Επιχορηγούμενο πρόγραμμα

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αφού επισκέφθηκε την εγκατάσταση του γεωπόνου –καλλιεργητή Παντελή Πετρόπουλου, δήλωσε:“Είχαμε εδώ και λίγο καιρό ένα αίτημα και από τον Συνεταιρισμό της περιοχής το οποίο αφορά στην αντιχαλαζική προστασία των εσπεριδοειδών και με την λογική ότι εδώ υπάρχει μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών σε νέες ποικιλίες , πιο όψιμες με καλύτερο εισόδημα για τους παραγωγούς. Οπότε ήρθαμε εδώ να δούμε μια εγκατάσταση του συναδέλφου του Παντελή του Πετρόπουλου , ο οποίος είναι πρωτοπόρος εδώ και είκοσι χρόνια  με την προστασία στα εσπεριδοειδή, να δούμε πως είναι στημένη  και να μελετήσουμε και εμείς σαν ΕΛΓΑ και σε συνεργασία εδώ με το ΤΕΙ Αμαλιάδας να δούμε πως μπορούμε να το εντάξουμε στα επιχορηγούμενα προγράμματα».

Νέες αποζημιώσεις

Ο κ. Φάνης Κουρεμπές αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις των αγροτών από τον ΕΛΓΑ:« Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, δυστυχώς για άλλη μια χρονιά και πέρυσι , η Ηλεία δέχθηκε μεγάλο όγκο καιρικών φαινομένων και με αρκετές ζημιές. Οι ζημιές μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 είναι στη φάση της κοινοποίησης των πορισμάτων και των πληρωμών, ήδη έγινε μια μεγάλη πληρωμή στο νομό αρχές Μάρτη, προγραμματίζεται άλλη μια αρχές Απριλίου, ενώ σε εξέλιξη είναι κάποιες εκτιμήσεις ζημιών του τελευταίου διμήνου του 2017 και των πρώτων μηνών του 2018 όπου και εκεί θα συνεχίσουμε τα πορίσματα και τις πληρωμές. Θεωρούμε ότι τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλη  οι ζημιές του 2017 θα έχουν πληρωθεί  και το αμέσως επόμενο διάστημα και οι υπόλοιπες ζημιές. Και φυσικά ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλες ζημιές το επόμενο διάστημα.  ”

Νέες καλλιέργειες

Ο βουλευτής κ. Μάκης Μπαλαούρας αναφέρθηκε και στις νέες καλλιέργειες που μπορούν να στραφούν οι αγρότες της Ηλείας: «Νομίζω ότι το μάτι της κυβέρνησης  για την βοήθεια στον πρωτογενή τομέα συνεχώς γίνεται πράξη. Σήμερα είναι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ εδώ για να μιλήσει με τους παραγωγούς αλλά και για να δεί νέα μέτρα προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η επίσκεψη αυτή θα δώσει αφορμή για να γίνει συζήτηση σε βάθος  και όπως είπε ο πρόεδρος πάμε σε μια αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και καλώ τους αγρότες της Ηλείας  να συμμετάσχουν στον ανοικτό διάλογο  να κάνουν προτάσεις έτσι ώστε εποικοδομητικά να δούμε τα θέματα και να προχωρήσουμε. Νομίζω ότι η Ηλεία αξίζει να προχωρήσει και σε νέες καλλιέργειες  και υπάρχουν πρωτοπόροι αγρότες από τους οποίους οι άλλοι αγρότες της Ηλείας μπορούν να πάρουν παραδείγματα: υπάρχει η δυνατότητα καλλιέργειας αρωματικών φυτών, καλλιέργειας κάνναβης  »

 

Πρωτοπόρος ο Πετρόπουλος

 

Ο Παντελής Πετρόπουλος ο γνωστός καλλιεργητής, δήλωσε: «Η Πολιτεία ήρθε κοντά για να δεί τα θέματα που έχει η δυτική Πελοπόννησος  και κυρίως η Ηλεία. Πριν από 20 χρόνια είχα ξεκινήσει πρωτοποριακά και είχα κάνει μια κάλυψη των καλλιεργειών όλων με αντιχαλαζικά δίκτυα. Τα προβλήματα στην περιοχή την δική μας είναι δύο:  ο αέρας και το χαλάζι. Με τον αέρα είναι δύσκολο να προστατευτούμε, αλλά από το χαλάζι μπορούμε. Τώρα πιστεύω ότι η Πολιτεία θα έρθει κοντά μας να μας στηρίξει γιατί όλα αυτά γίνανε χωρίς επιδοτήσεις τα προηγούμενα χρόνια . Πιστεύω από δω και πέρα ότι η Πολιτεία θα χρηματοδοτήσει όλα αυτά για να μπορέσουμε να πάρουμε ποιοτική παραγωγή  και αυξημένη παραγωγή »

Όλη η επικαιρότητα