Ηλεία Οικονομία

«Κούρεμα» 90% σε χρέος ανδρόγυνου από τον Πύργο!

Ακούστε το άρθρο

Απόφαση για γενναίο «κούρεμα» δανείου σε ποσοστό που ξεπερνά  το 90% περίπου αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας για ανδρόγυνο με παιδί από τον Πύργο, διαγράφοντας οφειλές που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.

Το ζευγάρι είχε λάβει στεγαστικά δάνεια στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, συνολικού ύψους περίπου 480.000 ευρώ και πλήρωνε κανονικά τις δόσεις μέχρι που ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα, επηρεάζοντας δραματικά το οικογενειακό εισόδημα.

Η μεγάλη μείωση της αμοιβής της εργασίας τους οδήγησε το ανδρόγυνο σε αδυναμία πληρωμής των δόσεων των δανείων, με αποτέλεσμα να προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη το 2013. 

Η αίτησή τους εκδικάστηκε τον Μάρτιο του 2017 από το Ειρηνοδικείο Πύργου, όμως η απόφαση «πάγωσε» τους οφειλέτες, καθώς το πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του ζευγαριού ως αβάσιμη, αποδίδοντας δόλο στην ετυμηγορία του!

«Έκρινε ότι οι αιτούντες περιήλθαν από δολιότητα σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών τους οφειλών προς τις πιστώτριες τράπεζες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.

Ωστόσο, στην έφεση που ακολούθησε επί της απόφασης, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πύργου ακύρωσε την απόφαση του Ειρηνοδικείου Πύργου, απορρίπτοντας ουσιαστικά τη μομφή της δολιότητας, και εξέδωσε απόφαση ευεργετική για το ανδρόγυνο. 

«Στην περιέλευσή τους σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών συνέτειναν αποφασιστικά εξωγενείς παράγοντες, εκτός της σφαίρας επιρροής των αιτούντων, που όμως δεν μπορούσαν να προβλέψουν και να αποτρέψουν, για αυτό και δεν συντρέχει δόλια συμπεριφορά τους» αναφέρει η δικαστική απόφαση και προσθέτει ότι η απόφαση του Ειρηνοδικείου «δέχθηκε εσφαλμένα τον ισχυρισμό της τρίτης και τέταρτης των εφεσίβλητων (σ.σ. δύο πιστωτικά ιδρύματα)  περί δόλιας περιέλευσης των αιτούντων σε αδυναμία πληρωμών». 

Το χρέος των 480.000 ευρώ μειώθηκε δραστικά, στις 39.312 ευρώ, με εξαίρεση της εκποίησης της κύριας κατοικίας του ζευγαριού και με αποπληρωμή του σε βάθος δεκαπενταετίας, με την υποχρέωση της πληρωμής του ποσού των 3600 ευρώ περίπου προς όλους τους πιστωτές για τους επόμενους 25 μήνες.   

Την υπόθεση εκ μέρους του ανδρόγυνου χειρίστηκε η δικηγόρος Αθηνών (με ηλειακή καταγωγή) Νάντια  Καμπιώτη του Χαραλάμπους.

Όλη η επικαιρότητα