Ηλεία

«Κούρσα με… φόβο» – Τι λένε οι Ηλείοι οδηγοί ταξί για την εικόνα που επικρατεί στο νομό μας

Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους κύκλους των αυτοκινητιστών μετά τις δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος οδηγών Ταξί στην Αθήνα και στην Καστοριά.

Τις τελευταίες ημέρες, αυτό αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης, αφού ένας οδηγός ταξίδι, κάθε φορά που λύνει το χειρόφρενο, δεν ξέρει τι μπορεί να του επιφυλάξει η κούρσα. Βέβαια, η κρίση και η μείωση των μετακινήσεων έχει μειώσει τέτοιου είδους κινδύνους στην επαρχία, αφού στις μικρές πόλεις – όπως λένε οι αυτοκινητιστές, ο ένας ξέρει τον άλλο.

Δυο δολοφονίες αυτοκινητιστών και ένας 30χρονος που γλύτωσε από θαύμα, έχουν προκαλέσει την ανησυχία των αυτοκινητιστών και της Ηλείας. Μεταξύ των άλλων σοβαρών προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν, και έχουν να κάνουν τόσο με τη σωματική τους ακεραιότητα κινούμενοι καθημερινά στους δρόμους – καρμανιόλες της Ηλείας όσο και με την επιβίωσή τους «οικονομικά», τώρα θα πρέπει να κοιτάζουν δυο φορές ποιος μπαίνει στο ταξί τους. Βέβαια, δεν έχουν περιθώρια να «διαλέγουν» τις κούρσες, όταν πια, τις περισσότερες ώρες της ημέρες βρίσκονται ακινητοποιημένοι στις πιάτσες.

Πάντα υπήρχε ο φόβος

Το επάγγελμα είναι δύσκολο και επικίνδυνο. Πάντα ήταν. Ειδικά στις πόλεις και ειδικά τα βράδια. Ωστόσο, στην Ηλεία, τα ακραία περιστατικά επιθέσεων, δεν είναι συχνό φαινόμενο. Εξαίρεση αποτελεί η δολοφονία αυτοκινητιστή από την περιοχή του Κάμπου, που βρέθηκε απανθρακωμένος στο Ταξί του, στην περιοχή του Φράγματος Πηνείου, πριν από 20 περίπου χρόνια. «Όταν κλείνει η πόρτα και λύνεις το χειρόφρενο, δεν ξέρεις που θα πας, αν θα πληρωθείς, αν σε ληστέψουν, αν θα γυρίσεις το βράδυ στο σπίτι σου», λένε οι αυτοκινητιστές, μιλώντας στην εφ. «Πατρίς».

Φταίει η κρίση, αλλά… βοηθάει κιόλας

Για όλα όσα συμβαίνουν, το κακό «ξεκινάει», όπως λένε, από την κρίση. Γιατί οι περισσότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε αυτοκινητιστές ανά την Ελλάδα, είχαν οικονομικά κίνητρα και ήταν επιθέσεις ληστειών. Οι τελευταίες περιπτώσεις δε της Αθήνας – σύμφωνα με τους ίδιους – φαίνεται να είναι άλλη περίπτωση, αφού τα θύματα δεν ληστεύτηκαν.

Κι επειδή τα περισσότερα περιστατικά που έχουν να θυμούνται οι Ηλείοι αυτοκινητιστές έχουν να κάνουν με επιθέσεις από μεθυσμένους, αυτό το φαινόμενο έχει πια εκλείψει. Πολλά νυχτερινά κέντρα διασκέδασης δεν υπάρχουν πια, λεφτά – λένε οι αυτοκινητιστές – δεν υπάρχουν για να πιουν παραπάνω από ένα – δυο ποτά, κι έτσι, δεν υπάρχουν μεθυσμένοι.

Επίσης, λόγω της κρίσης, έχουν μειωθεί και οι μετακινήσεις και τα μεγάλα δρομολόγια. Οι μετακινήσεις είναι μικρές και οι επιβάτες είναι μετρημένοι και γνωστοί. «Στις μικρές κοινωνίες, γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο. Τι να φοβηθούμε όταν είμαστε ακινητοποιημένοι», λένε οι αυτοκινητιστές.

Τρόπος προφύλαξης, δεν υπάρχει. Η πολιτεία δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα ασφάλειας των αυτοκινητιστών, όπως στο εξωτερικό που όλα τα ταξί έχουν διαχωριστικό ασφαλείας και ο επιβάτης κάθετε πάντα και υποχρεωτικά πίσω. Ο μόνος λόγος – λένε οι αυτοκινητιστές – που η Κυβέρνηση ασχολείται μαζί τους, είναι «εισπρακτικός». Και κλείνουν την κουβέντα με τη φράση «…είναι να μη σου τύχει».

Όλη η επικαιρότητα