Αγροτικά Ηλεία

Κουρτέσι: Ανάσα για 1000 στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας – Συνεχίζεται ο καθαρισμός της τάφρου

Οι φυτευτικές μηχανές με τους εργάτες  δουλεύουν στο φουλ και η περιοχή του Κουρτεσίου σε μια έκταση 1000 και πλέον στρεμμάτων φυτεύεται από βιομηχανική ντομάτα.

Είναι η ίδια περιοχή που τα τελευταία είκοσι χρόνια γινόταν…λίμνη εξαιτίας της ακαθάριστης τάφρου που περνά από την περιοχή και με τις βροχές πλημμύριζαν οι παρόχθιες εκτάσεις.

Όμως φέτος ο ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού με μεγάλα μηχανήματα ξεκίνησε τον καθαρισμό της, προς μεγάλη ικανοποίηση των αγροτών- παραγωγών της περιοχής και έτσι η βιομηχανική ντομάτα αλλά και το καλαμπόκι της περιοχής δεν κινδυνεύουν από πλημμύρες.

Η προετοιμασία του εδάφους που θα φιλοξενήσει την ντομάτα έχει δεχθεί την κατάλληλη φροντίδα όχι μόνο για να υπάρχει αρκετό και μαλακό χώμα που θα υποδεχθεί τα φυτάρια, αλλά και για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση από ζιζάνια και επικίνδυνα για τα φυτά έντομα. Την διαδικασία της φύτευσης, την ίδια κιόλας ημέρα, ακολουθεί η διαδικασία της τεχνητής βροχής, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επιβίωση των φυτών και γρήγορη ανάπτυξή τους.

«Δύσκολα τα πράγματα»

Συναντήσαμε ένα από τους αγρότες παραγωγούς της περιοχής τον κ. Τρύφωνα Ντελμεκούρα, ο οποίος καλλιεργεί εκτάσεις ακριβώς δίπλα στην τάφρο. Ο κ. Ντελμεκούρας δήλωσε: «Στην περιοχή Κουρτεσίου καλλιεργώ βιομηχανική ντομάτα με όλα τα προβλήματα που ακολουθούν από την μείωση των τιμών και την αύξηση του κοστολογίου . Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καλλιέργεια είχαμε και τα προβλήματα με την τάφρο που ανοίγεται μετά από 20 χρόνια περίπου,γιατί κάθε χρόνο πλημμυρίζαμε όλοι οι παρόχθιοι και παθαίναμε και ζημιές . Ο αγώνας συνεχίζεται.»

Συγκομιδή από τον Ιούνιο

Και ο κ. Τρύφωνας Ντελμεκούρας συνεχίζει: «Έχουμε ξεκινήσει από τέλος Μαρτίου και θα τελειώσουμε περίπου 5 με 10 Μαΐου γιατί τις φυτεύουμε τμηματικά και για να μπορούμε να τις κουβαλάμε κιόλας, αλλά και για καλύτερη ωρίμανση. Ερχόμαστε και από μια ζημιά περυσινή, μια μεγάλη βροχόπτωση εξαιτίας της οποίας χάσαμε κάποια λεφτά, αρκετά θα έλεγα και προσπαθούμε να επιβιώσουμε ».

«Η συγκομιδή θα ξεκινήσει γύρω στις 15 Ιουνίου και μετά αν όλα πάνε καλά. Εδώ στην περιοχή του Κουρτεσίου καλλιεργούνται περίπου 1000 στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας από δύο τρεις παραγωγούς που είμαστε από εδώ και πολλά στρέμματα καλαμποκιού »

Όλη η επικαιρότητα