Ηλεία

Κουρτέσι: Πατάτα «φαραώ» κάνει …μούμια την Ελληνική – Πλήγμα για τους παραγωγούς

Ακούστε το άρθρο

Ζητούν άμεσα συνάντηση με τον Μ. Βορίδη

Η υπεραυξημένη εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους έλληνες παραγωγούς αφού το προϊόν τους θα μείνει απούλητο ή θα διατεθεί σε εξευτελιστικές τιμές.

Χθες οι πατατοπαραγωγοί Ηλείας σε συνέντευξη Τύπου από το Κουρτέσι, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, τόνισαν ότι ετοιμάζουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ενώ δεν αποκλείουν το γεγονός των κινητοποιήσεων  αν δεν βρεθεί άμεσα λύση

 

Η εκπρόσωπος του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης  και γεωπόνος κ. Κακαλέτρη Γεωργία δήλωσε:  «Ξέρω πολύ καλά τα έξοδα των παραγωγών και τον αγώνα που κάνουν για το προϊόν. Η πατάτα είναι η κύρια καλλιέργεια στην περιοχή την δική μας, από την οποία ζουν πολλές οικογένειες. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εισαγωγή από την Αίγυπτο, μια τρίτη χώρα, για την οποία μπορεί να βρεθεί τρόπος να αναστείλουμε την εισαγωγή, γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις πατάτες που έχουν μείνει αυτή τη στιγμή στα χωράφια. Υπάρχουν πατάτες στο Νευροκόπι που είναι στις αποθήκες προς πώληση, περιμένουμε τις πατάτες από τα θερμοκήπια και μετά ξεκινά Καλαμάτα, Ηλεία, Αχαϊα να βγάζουν πατάτες. Αν αυτή τη στιγμή πέσουν σε πολύ χαμηλή τιμή ή μείνουν απούλητες θα γίνει ένα ντόμινο. Θα υπάρχει πρόβλημα διαβίωσης των καλλιεργητών από την Καλαμάτα μέχρι την Μακεδονία. Ο δήμαρχος έχει κάνει μια κίνηση να κλείσει ένα ραντεβού με τους συλλόγους και να εκθέσει στη συνέχεια το πρόβλημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη. Να υπάρξει πολιτική βούληση που πρέπει να στηριχθεί πάνω στο γεγονός  ότι η Αίγυπτος δεν είναι χώρα της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος για να αναστείλουμε την εισαγωγή πατάτας.»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού κ. Τσουκαλάς Ανδρέας δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει πραγματική μάχη για τις αθρόες εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο , υπήρχαν αποτελέσματα, υπήρξε ένας εφησυχασμός ο οποίος όμως δεν ισχύει. Χρειάζεται μια συνάντηση στην Αθήνα με τεκμηριωμένες συζητήσεις και ενέργειες, με προτάσεις,  για να πεισθεί ο υπουργός  ότι δεν έχει το δικαίωμα να επιτρέπει σε 4-5 μεγαλοεισαγωγείς να θησαυρίζουν. Όλη αυτή η ιστορία έχει δύο θύματα. Τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Αν υπάρχει κέρδος για τον καταναλωτή εμείς θα κάνουμε πίσω. Δεν μπορεί η πατάτα να έρχεται τα τελευταία χρόνια 5-10 λεπτά το κιλό και να μην πωλούνται ποτέ ούτε ένα λεπτό κάτω από τις ελληνικές. Πρέπει να γίνει άλλη μια συγκέντρωση με όλους τους πατατοπαραγωγούς από όλο το νομό Ηλείας , Αχαΐας και με την περιοχή της Καλαμάτας, να βγάλουμε εκπροσώπους και να πάνε Αθήνα. Σήμερα ξεκινά το πρόβλημα.»

Ο πατατοπαραγωγός και ιδιοκτήτης συσκευαστηρίου κ. Σταθόπουλος Ηλίας δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο μεγάλη εισαγωγή που έχει γίνει ποτέ από την Αίγυπτο. ΟΙ ελληνικές πατάτες παραμένουν απούλητες. Τα ελληνικά σούπερ μάρκετ δεν παίρνουν πια ελληνικές πατάτες. Η χρονιά που έρχεται θα έχει μεγάλη παραγωγή και κύριος αντίπαλός μας θα είναι η αιγυπτιακή πατάτα. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει ξένη πατάτα, πουθενά αλλού. Πρέπει να γίνει συνάντηση με τον υπουργό γιατί θα γίνει ντόμινο με τις πατάτες. Οι ελληνικές πατάτες ή θα μείνουν απούλητες ή θα πωληθούν σε εξευτελιστικές τιμές.»

Ο πατατοπαραγωγός και μέλος του Συνεταιρισμού και ιδιοκτήτης συσκευαστηρίου κ. Μάλιαρης Διονύσης δήλωσε μεταξύ άλλων:«Η αθρόα εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο μας έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Πιστεύω από βδομάδα να έχουμε ραντεβού με τον υπουργό και να συζητήσουμε το πρόβλημα για να βρεθεί λύση. Επίσης ζητάμε από τους βουλευτές του νομού να είναι δίπλα μας»

Ο εκπρόσωπος των πατατοπαραγωγών της Λακόπετρας κ. Λιάκος Φίλιππος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα υπάρχει χρόνια με τις εισαγόμενες. Φέτος η εισαγωγή θα είναι 38% παραπάνω, δηλαδή 38 εκατομμύρια κιλά πατάτες από την Αίγυπτο. Ποιος θα τις καταναλώσει όλες αυτές;»

Όλη η επικαιρότητα