Πολιτική

Κουτσούμπας: Η Παιδεία υποτάσσεται στον στόχο εξυπηρέτησης του κεφαλαίου

Ακούστε το άρθρο

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Ανώτατη Εκπαίδευση, η Παιδεία συνολικότερα, υποτάσσεται στον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για την εξυπηρέτηση, με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα, των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει σε υπέρτατο κριτή της πολιτικής της τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και «παίρνει σίγουρα πολύ καλό βαθμό», αφού τα τελευταία δυόμισι χρόνια φόρτωσε στο λαό δύο επιπλέον μνημόνια, δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους, ματωμένα πλεονάσματα και δεσμεύσεις μέχρι το 2060, είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Χαρακτήρισε «προκλητικό πανηγύρι» απέναντι σε έναν λαό γονατισμένο τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, προσθέτοντας ότι με την «επιστροφή στις αγορές και την κανονικότητα» δεν πρόκειται να καταργηθούν ούτε οι πάνω από 600 μνημονιακοί νόμοι, ούτε θα παγώσουν τα μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για το 2019-2020, ενώ θα συνεχίσουν να ισχύουν τα πρωτογενή ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060, όπως και η επιτροπεία που είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μελη της ΕΕ.

Σημείωσε ότι η επιδίωξη της κυβέρνηση «να πουλήσει ‘κοινωνική ευαισθησία’» όχι μόνο δεν πείθει κανένα, αλλά είναι και ενδεικτική της απεγνωσμένης προσπάθειας διαφοροποίησής της από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τις οποίες, όπως είπε, ομοιάζει πλέον «σαν δύο σταγόνες νερού».

«Η υπόθεση Βαρουφάκη συντηρεί τον δικομματικό καβγά»

Όσο περισσότερο η κυβέρνηση ταυτίζεται στα στρατηγικά ζητήματα με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόσο η μεταξύ τους αντιπαράθεση θα αφορά διαχειριστικά ζητήματα, «για τον Ρουβίκωνα, τον Βαρουφάκη, τις εξεταστικές, για το τι έγινε το 2015 και πάει λέγοντας» εκτίμησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και επισήμανε: «Οι αποκαλύψεις και τα πολιτικά θρίλερ με τον Γ. Βαρουφάκη, το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν τον αποπροσανατολιστικό δικομματικό καβγά», τον οποίο χαρακτήρισε βολικό και για την ΝΔ «για να υπενθυμίζει το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ο πιο καλός φίλος του κεφαλαίου και του συστήματος, των αγορών» και για τον ΣΥΡΙΖΑ «για να ξαναζεσταίνει το παραμύθι της τάχα σκληρής του διαπραγμάτευσης και της μάχης που έδωσε».

Υπογράμμισε ότι αν αυτές οι αποκαλύψεις δείχνουν κάτι, αυτό είναι «το άθλιο παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού, καθώς και το πώς κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, του συστήματος γενικότερα, άλλων κέντρων, όπως των ΗΠΑ, αξιοποίησαν και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Βαρουφάκη και τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό τους, για να συνεχίσουν την πολιτική των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων, που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

«Είτε από την άλλη» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας «για να εκβιάσουν και να επιβάλλουν σχέδια τύπου Σόιμπλε, εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπου πάλι το μάρμαρο θα το πλήρωνε, με άλλο τρόπο, ο ελληνικός λαός και κερδισμένα θα ήταν πάλι τμήματα του κεφαλαίου. Γιατί φυσικά, είναι άλλο πράγμα ο λαός να επιλέξει την έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ, διεκδικώντας ταυτόχρονα να περάσουν στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας κι είναι άλλο η «αποχώρηση» ως επιλογή τμημάτων του κεφαλαίου ή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων».

«Κατά συνέπεια ούτε το PLAN B ούτε το PLAN Χ του κ. Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα, ούτε η πολιτική που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχουν οποιοδήποτε στοιχείο φιλολαϊκότητας. Ενεργούμενα του συστήματος και των μονοπωλιακών ομίλων είναι όλοι αυτοί» πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέροντας «γι’ αυτό ο λαός τους γυρίζει συνεχώς την πλάτη, όσο ξεσκεπάζονται με όλο αυτό το παιγνίδι που παίχτηκε, αλλά και συνεχίζει να παίζεται σε βάρος του».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα