Αγροτικά Ηλεία Πολιτική

Κουτσούκος: «Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε για το ελαιόλαδο!»

Ακούστε το άρθρο

Απάντηση χωρίς… απάντηση έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην επιστολή του Επιμελητηρίου Ηλείας για την παραγωγή ελαιολάδου, την οποία είχε καταθέσει ως Αναφορά στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Κουτσούκος, στα τέλη Νοεμβρίου.

Παρότι το υπουργείο ρωτήθηκε με σαφήνεια τι πρόκειται να πράξει για να στηρίξει τους παραγωγούς που έχασαν φέτος πολύ μεγάλο αγροτικό εισόδημα, αλλά και πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής, το έγγραφο της απάντησης αναφέρεται μόνο στις ενέργειες που έχει κάνει το Μπενάκειο Ινστιτούτο σχετικά με τα δείγματα καρπών, φύλλων και κλάδων ελιάς που εξέτασε για να διαπιστώσει αν έχουν προσβληθεί από έντομα και μύκητες.

Στα δείγματα εντοπίστηκαν έξι διαφορετικά είδη μυκήτων (Comoclathrisincompta, Βασιδιομύκητες, Fusarium, Phaeomoniella, Camarosporiumdalmaticum, Gloeosporiumolivarum), καθώς και προσβολή από δάκος σε πέντε δείγματα.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως είναι σε εξέλιξη έλεγχοι επί είκοσι έξι δειγμάτων ελαιόδεντρων για το φυτοπαθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa. Ωστόσο, δεν γίνεται καμία άλλη αναφορά για το αν η κυβέρνηση έχει προβλέψει πόρους για αποζημιώσεις ή αν έχει αποστείλει αίτημα κατ’ εξαίρεση ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών.

«Αντί για μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών,  λόγω της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, το ΥΠΑΑΤ απαντά  με τα δείγματα που εξέτασε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο», σχολίασε εκφράζοντας τη δυραρέσκειά του ο κ. Κουτσούκος.

Όλη η επικαιρότητα