Ηλεία Πολιτική

Κουτσούκος: Απάντηση του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Κτηματολόγιο Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

«Θα οριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο η ημερομηνία μέχρι την οποία θα είναι επιτρεπτή η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων»

Απάντηση του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε αναφορά του Βουλευτή Ηλείας Γιάννη Κουτσούκου,  με βάση αίτημα των Συμβολαιογράφων Ειρηνοδικείου Αμαλιάδας για παράταση των προθεσμιών του Κτηματολογίου Αμαλιάδας. ​

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
AYTOTEΛΕΣ ΤΜΗΜΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ταχ. ∆/νση: Mεσογείων 119
Ταχ. Κώδικας: 10192 Αθήνα
Πληροφορίες: N.Mυλωνάς
Tηλέφωνα: 213-1513811
FAX: 213-1513512
E-mail: vouli2@prv.ypeka.gr

Αθήνα 16-7-2018
Αρ. Πρωτ. 38319/853

ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων
Τµήµα Αναφορών

ΚΟΙΝ.: Βουλευτή κ. Κουτσούκο Γιάννη
ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Αναφορά»
ΣΧΕΤ: α) Η µε αριθµό πρωτ. 1192/18-6-2018 Αναφορά

Σε απάντηση της (α) σχετικής Αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον
Βουλευτή κ. Κουτσούκο Γιάννη, σας γνωρίζουµε ότι:
Σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 του Ν.2308/1995, όπως ισχύει, η προθεσµία υποβολής δηλώσεων των δικαιούχων για τα δικαιώµατα επί των ακινήτων των υπό τηµατογράφηση περιοχών είναι τρεις (3) µήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι (6) µήνες για τους κατοίκους  εξωτερικού και το Ελληνικό ∆ηµόσιο, µε δυνατότητα παράτασης µέχρι τρεις µήνες (3) µε Aποφάσεις της κτηµατογραφούσας αρχής.

Στην περιοχή που αφορά η Αναφορά, η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε στις 18.12.2017 και έληξε σύµφωνα µε τις Aποφάσεις της κτηµατογραφούσας αρχής, για τους κατοίκους εσωτερικού µετά και από την τρίµηνη παράταση που εδόθη µε την υπ΄αριθµ. 7/6/08.03.2018 Απόφαση του φορέα «Ελληνικό Κτηµατολόγιο», στις 18.06.2018. Η κτηµατογραφούσα αρχή, η οποία παρακολουθεί στενά τη διαδικασία
κτηµατογράφησης και µε διαρκή και σταθερό στόχο τη δηµιουργία κτηµατολογίου, εξήντλησε τις εκ του νόµου δυνατότητες παράτασης της προθεσµίας συλλογής δηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση σύµφωνα µε τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου της κτηµατογράφησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων σε περιόδους αιχµής, όπως συµβαίνει κατά κανόνα στις τελευταίες ηµέρες συλλογής δηλώσεων, το «Ελληνικό Κτηµατολόγιο», για την αποφυγή πολύωρης αναµονής πολιτών, µπορεί να εγκρίνει διαδικασία διαπίστωσης «εµπρόθεσµης προσέλευσης» προκειµένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε µεταγενέστερο χρόνο.

Επιπροσθέτως, σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στο άρθρο 2 παρ. 8 του Ν.2308/1995, θα οριστεί σε µεταγενέστερο χρόνο η ηµεροµηνία µέχρι την οποία θα είναι επιτρεπτή η υποβολή εκπρόθεσµων δηλώσεων, σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα της σύµβασης, προκειµένου η δηµιουργούµενη κτηµατολογική βάση να είναι όσο το δυνατόν πλήρης.

Eπισηµαίνουµε επίσης πως η κτηµατογράφηση κάθε περιοχής διενεργείται στα πλαίσια µίας δηµόσιας σύµβασης, η οποία υπόκειται σε συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα. Είναι πέραν πάσης αµφιβολίας ότι η παράταση προθεσµίας υποβολής δηλώσεων, εκτός του ότι αντίκειται ευθέως στο Νόµο, βλάπτει και το δηµόσιο συµφέρον, καθότι η άνευ νοµίµου ερείσµατος παράταση εκτέλεσης από τον ανάδοχο των εργασιών της σύµβασης µε συνακόλουθη επιβάρυνση του οικονοµικού αντικειµένου αυτής, αντιβαίνει προφανώς και στους κανόνες δηµοσιονοµικής πολιτικής αφού η σύµβαση χρηµατοδοτείται από εθνικούς πόρους.

Ως προς τις ειδικότερες περιπτώσεις υποβολής δηλώσεων:
. Η υποβολή δήλωσης για το δικαίωµα κυριότητας µε αιτία κτήσης κληρονοµιά ακόµα και πριν την σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονοµιάς, αποτελεί δικαίωµα του πολίτη το οποίο νοµοθετήθηκε προς το συµφέρον της ολοκλήρωσης της κτηµατογράφησης.
Ειδικά για τη δήλωση δικαιωµάτων κυριότητας µε αιτία κτήσης την έκτακτη χρησικτησία
επισηµαίνουµε πως απαιτείται για την θεµελίωση του δικαιώµατος του χρησιδεσπόζοντος η
απόδειξη ασκήσεως πράξεων νοµής επί εικοσαετία έτσι ώστε να προκύπτει, έστω και έµµεσα, η συνδροµή των προϋποθέσεων του άρθρου 1045 ΑΚ κατά τα οριζόµενα στις τεχνικές
προδιαγραφές του έργου της κτηµατογράφησης. Σηµειωτέον ότι δικαίωµα, για το οποίο
προσκοµίστηκε ένα µόνο έγγραφο για την τεκµηρίωση του, δεν προκρίνεται στους
κτηµατολογικούς πίνακες στη διαδικασία της Ανάρτησης, διότι τα προσκοµισθέντα στοιχεία του χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκή.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Όλη η επικαιρότητα